Nedjelja, 19 Maja, 2024
Rubrika:

Ministarstvo finansija: Razmjena iskustava sa slovenačkim kolegama na temu instituta alimentacije

Na efiksanom radnom sastanku, domaćini, na čelu sa direktoricom Barbarom Leder pokazali su punu spremnost da pomognu u sprovođenju pomenutog zakonskog rješenja i na osnovu dosadašnje prakse, predlože najbolje mehanizme za unaprjeđenje ovog, sa socijalnog aspekta, veoma važnog instituta

Delegacija Crne Gore, na čelu sa sekretarkom Ministarstva finansija Anom Raičević i državnim sekretarom Ministarstva rada i socijalnog staranja, Darkom Stojanovićem u radnoj je posjeti slovenačkom Javnom stipendijskom, razvojnom, invalidskom i alimentacionom fondu.

“Posjeta je organizovana sa ciljem razmjene iskustava i prenošenja praksi slovenačkih kolega u implementaciji sistema alimentacije, budući da Slovenija posjeduje veliko iskustvo u ovoj oblasti, a da je crnogorski normativni okvir relativno nov, te da je Zakon o privremenom izdržavanju djece počeo sa de primjenjuje od 1. novembra prošle godine”, saopšteno je iz tog resora.

Na efiksanom radnom sastanku, domaćini, na čelu sa direktoricom Barbarom Leder pokazali su punu spremnost da pomognu u sprovođenju pomenutog zakonskog rješenja i na osnovu dosadašnje prakse, predlože najbolje mehanizme za unaprjeđenje ovog, sa socijalnog aspekta, veoma važnog instituta.

“Crnogorska strana istakla je da je veoma značajno iskustvo kolega iz EU, i izrazila očekivanja da će isto doprinijeti uspješnijem savladavanju izazova koji su pred Crnom Gorom u ovoj oblasti, naročito u dijelu povraćaja isplaćenih sredstava privremenog izdržavanja”, navodi se u saopštenju.

Tokom sastanka, kako su naveli, dogovoreno je potpisivanje Protokola o međusobnoj saradnji dva fonda do kraja marta, ali i nastavak produbljivanja saradnje povodom razvoja softvera za crnogorski Alimentacioni fond, kao i procedura i pravila kod protoka i razmjene dokumentacije.

“U crnogorskom radnom timu, pored sekretara Raičević i Stojanović je i Milovan Vujović, načelnik Odjeljenja – Alimentacioni fond, dok su u slovenačkom timu, pored direktorice Leder, učestvovali i Ajda Likar, sekretarka, šefica Odjeljenja za radnička prava u slučaju nelikvidnosti poslodavca i za osiguranje prava djece na naknadu izdržavanja, Marija Leustek, sekretarka Odsjeka za naplatu alimentacije, Karmen Vnučec, podsekretarka, Odsjek za naplatu alimentacije i Peter Dirnbek Vatovec, sekretar u Kabinetu ministra za rad, porodicu, socijalna pitanja i jednake mogućnosti”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve