Petak, 21 Juna, 2024
Rubrika:

Da se ne zaborave ratne pobjede

Na spomenik ''Slobodi i miru'' u Poljanama delegacija antifašista bivših jugoslovenskih republika položila je vijenac sjećanja i poštovanja, nakon čega su održane prigodne besjede i izveden umjetnički program

Delegacija saveza boraca NOR-a i antifašista Crne Gore, u kojoj su potpredsjednici Stevan Radunović i Milojica Dakić, prisustvovala je svetkovini u Poljanama u Sloveniji, đe je 15. maja vođena zadnja velika bitka u Drugom svjetskom ratu u kojoj su jugoslovenski partizani, kako je istakao u govoru  predsjednik slovenačkih antifašista Marijan Krizman, zajedničkom četvrorogodišnjom borbom donijeli slobodu svim narodima.

Nakon te bitke komandant njemačke armije E, general pukovnik Aleksandar Ler, predao se partizanima u Topolšici kod Šoptanja i potpisao kapitulaciju.

Na spomenik “Slobodi i miru” u Poljanama delegacija antifašista bivših jugoslovenskih republika položila je vijenac sjećanja i poštovanja, nakon čega su održane prigodne besjede i izveden umjetnički program.

Inače, dan ranije delegacije su posjetile Korušku u Austriji, đe su takođe vođene završne operacije partizanskih jedinica.

Tokom boravka delegacije su, pored polaganja vijenaca na spomenike Revolucije i prijema kod visokih slovenačkih državnika, razgovarali o daljoj saradnji u njegovanju sjećanja na narodnooslobodilačku borbu i zajednički život u Jugoslaviji.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve