Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Minimalna potrošačka korpa u decembru iznosila 830 eura

Minimalna potrošačka korpa u decembru 2023. godine, u odnosu na decembar 2022. godine, zabilježila je rast od 3,7 odsto, saopšteno je iz Uprave za statistiku MONSTAT

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe za oktobar 2023. godine iznosila je 824,50 eura, za novembar 825,60 eura, a za decembar 830 eura. Minimalna potrošačka korpa u decembru 2023. godine, u odnosu na decembar 2022. godine, zabilježila je rast od 3,7 odsto, saopšteno je iz Uprave za statistiku MONSTAT.

“Izdaci za hranu i bezalkoholna pića u decembru 2023. godine u odnosu na decembar 2022. godine, zabilježili su rast od 1,5 odsto, dok su izdaci za neprehrambene proizvode i usluge, u odnosu na decembar 2022. godine, zabilježili rast od 5,7 odsto”, kazali su iz MONSTAT-a.

Foto: MONSTAT
Foto: MONSTAT

Kako se izračunava vrijednost minimalne potrošačke korpe

Minimalna potrošačka korpa se odnosi na potrošnju domaćinstva koja uključuje hranu i neprehrambene proizvode i usluge, potrebne četvoročlanom domaćinstvu za zadovoljavanje minimalnih potreba definisanih količinom kalorija po osobi, koja se smatra odgovarajućom da zadovolji energetske potrebe za održavanje zdravlja i obavljanja lakše fizičke aktivnosti.

Definisane kalorije su skladu sa minimalnim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Priručnika za ishranu Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih država 2010. godine (USA Food Guide 2010), o minimalnoj vrijednosti kalorijskog unosa hrane u iznosu od 2 211 Kcal, dnevno, po osobi.

Minimalna potrošačka korpa je zasnovana na podacima Ankete o potrošnji domaćinstava i preporukama Svjetske banke.

Vrijednost minimalne potrošačke korpe za četvoročlano domaćinstvo čine minimalni izdaci koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića i neprehrambene proizvode i usluge.

Za izračunavanje minimalnih izdataka koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića koriste se prosječne cijene u tekućem mjesecu i mjesečne količine proizvoda za četvoročlano domaćinstvo. Za izračunavanje vrijednosti korpe neprehrambenih proizvoda i usluga koriste se indeksi potrošačkih cijena (CPI).

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve