Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Medojević: MMF komandovao Spajićev ”OSTAV”

Čitav plan Evropa Sad je napisan kao ''politički program Demohrišćanske partije'', kaže lider PzP-a, čija bi primjena dovela do ''sloma javnih finansija, povećanje nezaposlenosti, eksploziju sive ekonomije i bankrota države''

Međunarodni monetarni fond (MMF) komandovao je Spajiću “OSTAV”. MMF preporučio Vladi da odustane od projekta “Evropa sad” jer nije u dovoljnoj mjeri uvažio sve sistemske i operativne rizike, kazao je jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Nebojša Medojević nakon izvještaja MMF-a.

“MMF potvrdio moje stavove da se ne može na ovaj neozbiljni način uvoditi ovako masivne fiskalne reforme koje mogu ugroziti likvidnost i stabilnost javnih finansija.
Plate se mogu povećavati samo u skladu sa porastom produktivnosti ekonomije. Ukidanje poreza na zarade i doprinosa na zdravstveno osiguranje mora pratiti ozbiljna i realna projekcija budžetskih prihoda i pokrivanja rupa nastalih ovim programom”, pojasnio je Medojević.

Čitav plan Evropa Sad je napisan kao “politički program Demohrišćanske partije”, kaže lider PzP-a, čija bi primjena dovela do “sloma javnih finansija, povećanje nezaposlenosti, eksploziju sive ekonomije i bankrota države”.

“Država nije igračka. Pod hitno treba izabrati novi Vladu koja bi pripremila ozbiljan i održiv plan ekonomskih reformi koje bi dovele do povećanja minimalne zarade, a ne bi ugrozile stabilnost ekonomskog sistema i države”, dodao je Medojević.

Najkraće rečeno, ocjenjuje Medojević, “MMF je komandovao Mickeju “OSTAV””.

““Međutim, velike promjene usvojene odjednom mogu takođe i da nose značajne rizike od neželjenih efekata. Oni uključuju: (i) rizik od veće ukupne nezaposlenosti i/ili povećanja neformalnog zapošljavanja; (ii) rizik od usložnjavanja inflatornih sila i/ili smanjenja globalne konkurentnosti, ukoliko povećanja zarada nisu uparena sa rastom produktivnosti; i (iii) moguće gubitke prihoda za državu i/ili lokalne samouprave, ukoliko namjeravane mjere za povećanje prihoda ne daju očekivane rezultate na održiv način ili se ne sprovedu u potpunosti””, zaključio je Medojević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve