Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Medojević: Crna Gora na talasu programa Evropa sad – Grčka sjutra, hita ka bankrotu javnih finansija

Lider PzP-a poručio da će da će ideja povećanja zarada finansirana iz novih zaduženja skupo koštati Crnu Goru

Ideja da se, ionako prevelika javna potrošnja (najveća u regionu u odnosu na procenat BDP) drastično poveća i da se deficit finansira novim zaduženjima počinje da se pretvara u jasnu agoniju javnih finansija, ocijenio je predsjednik Pokreta za promjene PzP, Nebojša Medojević. 

Kako je naveo, rekordne stope inflacije u SAD i EU su primorale centralne banke da povećaju kamate i era jeftinog novca i nultnih referentnih kamata je prošlost. Novac postaje sve skuplji i kamate rastu.

“Zaduženje države kod propale Dojč banke od 100 mil Eur sa kamatom od 9,2% je samo početak plaćanja računa za nekontrolisanu javnu potrošnju podstaknutu programom “EVROPA SAD- GRČKA SJUTRA”, smatra Medojević.

Prema njegovim riječima, rast inflacije, rast kamata, rast duga, rast nezaposlenosti, rast nelikvidnosti u privredi, je OZBILJAN ALARM koji ukazuje na HITNU sanaciju javnih finansija i pripemu politika za prevenciju bankrota.

“Ideja da se povećanje zarada finansira iz novih zaduženja, a ne iz povećanja proizvodnje i produktivnosti, skupo će nas koštati”, ističe Medojević.

Zaključuje da su, odgovorni za bankrot javnih finansija i slom ekonomije države samo Spajić i Milatović i svi vi koji ih glasate i podržavate.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve