Srijeda, 29 Maja, 2024
Rubrika:

Kazne zatvora i do 15 godina za LGBTQ+ osobe u Iraku

Zakon je usvojen poslije prve verzije koja je predviđala i smrtnu kaznu

Irački parlament usvojio je juče zakon koji kriminalizuje homoseksualne odnose i transrodne osobe, uz kazne koje mogu iznositi i do 15 godina zatvora.

Zakon je usvojen poslije prve verzije koja je predviđala i smrtnu kaznu.

Međunarodna nevladina organizacija Amnesty International odmah je reagovala kritikujući „kršenje osnovnih ljudskih prava“, ocijenivši da danas usvojeni amandmani „ugrožavaju Iračane koji su već svakodnevno uznemiravani“.

Ti amandmani, kojima se mijenja zakon protiv prostitucije iz 1988. godine, usvojeni su na sjednici na kojoj je prisustvovalo 170 poslanika od 329, navodi se u saopštenju pres službe iračkog parlamenta.

Novi zakon predviđa kazne od deset do 15 godina zatvora za homoseksualne odnose, kao i za razmjenu seksualnih partnera (sving) kod heteroseksualnih odnosa, navodi se u tekstu u čiji je uvid imala agencija AFP.

Zakon zabranjuje „svaku organizaciju koja promoviše homoseksualnost u Iraku“, uz kaznu od sedam godina zatvora za „promovisanje homoseksualnih odnosa“.

Zakon takođe zabranjuje „promjenu biološkog pola na osnovu individualnih želja ili sklonosti“ i predviđa kaznu od jedne do tri godine zatvora za svaku osobu ili doktora koji su uključeni u rodnu tranziciju.

Slična kazna je predviđena za svakog muškarca čije se ponašanje smatra ženstvenim.

Iračko društvo odbacuje homoseksualnost, a mala LGBT+ zajednica je često meta „otmica, silovanja, mučenja i ubistava“ naoružanih grupa koje ostaju nekažnjene za svoja djela, navodi se u izvještaju iz 2022. godine međunarodne nevladine organizacije Human Rights Watch.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve