Ponedjeljak, 20 Maja, 2024
Rubrika:

Marđonović: Nezadovoljni delegati iz Zanatske komore poslali su netačno i tendenciozno saopštenje

Boris Marđonović iz Zanatske komore reagovao je nakon što je Zanatska komora Crne Gore sinoć saopštila da je poslao saopštenje bez saglasnosti predstavnika ustanove

Boris Marđonović iz Zanatske komore reagovao je nakon što je Zanatska komora Crne Gore sinoć saopštila da je poslao saopštenje bez saglasnosti predstavnika ustanove.

Njegovo reagovanje prenosimo integralno:

“Nezadovoljni delegati, koji su ostali u apsolutnoj manjini u javnom i demokratskom postupku odlučivanja o MERT-ovom predlogu zakona o zanatstvu, poslali su netačno i tendenciozno saopštenje, koje sa indignacijom odbacujem i dostavljam neoborive dokaze, koji mogu poslužiti i kao dragocjeni doprinos sazrijevanju demokratije i građanskog društva u Crnoj Gori.

Prvi potpisnik (gosp. Ivan Vukčević) je inače neregistrovani predsjednik Zanatske komore Crne Gore (provjeriti u CRPS-u, PIB 02907844), koji je na funkciju došao na nestatutarnoj skupštini 2021. godine zakazanoj i predvođenoj, uprkos upozorenjima, od strane ministra Jakova Milatovića, a zbog čega ni dan danas nije izvršena promjena podataka u CRPS-u.

Drugi potpisnik je nelegitimni „izvršni direktor“ (gosp. Vojislav Delić), koji je tri puta poražen na svim komorskim izborima održanim: 2013., 2018. i 2021. godine i koji je prevratom pokušao da zauzme poziciju izvršnog direktora, na koju sam, upravo iz takvih razloga, podnio opozivu ostavku do prvih demokratskih izbora, kojih na žalost u javnoj ustanovi Zanatskoj komori Crne Gore još nikada nije bilo.

Pravi motiv je zapravo potpisivanje Memoranduma o saradnji sa Liberalnom partijom Crne Gore, za sada jedinom od svih ponuđenih partija, koja je podržala donošenje novog Zakona o zanatstvu i naš Plan za stabilizaciju i razvoj zanatstva.

Podsjećanja radi, isti memorandum je dostavljen svim parlamentarnim partijama u Crnoj Gori, a rukovodstvo nvo Zanatsko-preduzetničke komore Crne Gore, koje je iniciralo traženje podrške za novi Zakon i potpisalo Memorandum u ime svih raspoloženih zanatskih udruženja, se jasno izjasnilo da ostaje partijsko-politički neutralno i da očekuje podršku Zakona o zanatstvu od svih 81 poslanica i poslanika u skupštini Crne Gore. Pozicioni dokumenti nisu strani ni crnogorskim zanatlijama, jer je čak 2012. godine donesen i objavljen prvi od njih.

Drugi motiv je inferiorni stav pojedinaca u javnoj Komori da resorno ministarstvo treba da finansira kancelarije i plate zaposlenima iz poreskih novaca građana Crne Gore. Ovo sam od stupanja na dužnost 2007. godine oštro odbacivao, iako već skoro dvije decenije obavljam sve poslove obje Komore volonterski bez nadoknade, izuzev u četiri EU projekta.

Ono što zanatlije treba da znaju, navodni demant ove dvojice nezadovoljnih pojedinaca, koji je pripremljen i poslat bez ikakvog znanja ostlih članova Upravnog odbora, ne predstavlja stav svih zanatskih udruženja u Crnoj Gori ali šteti ne samo ugledu zanatstva, nego i zajedničkim interesima struke, koja na žalost još uvijek nije visoko na agendi donosilaca odluka i zbog čega vodimo višedecenijsku borbu za glas struke i privredni razvoj.

U nastavku demanta nalazi se transkript ukupne komunikacije iz kojeg možete jasno vidjeti:

– da je odluka donesena javno, demokratski i apsolutnom većinom

– da je utvrđen jasan rok i način donošenja odluke

– da se niko za tri dana nije usprotivio proceduri

– da su svi delegati podjednako obaviješteni

– da je jasno traženo od svih delegata da dostave mišljenje na predlog Ministarstva

– da je jasno traženo od svih delegata da dostave komentare i predloge za zajednički stav i saopštenje

– da je jasno ponuđen produžetak roka za izjašnjavanje kao i održavanje fizičkog sastanka, ukoliko je to potrebno

– da su samo dva od 14 delegata (2:14) glasala protiv u utvrđenom roku (nakon toga su se ogradila još 5 delegata ali i to je manjina u odnosu na 16. Pri tome ni jedno od preostalih 9 udruženja u nvo Komori nije odbacilo predlog saopštenja niti ga je kasnije povuklo)

Transkript

[ petak, 3. februar 2023. 20:26 ] ⁨Slobo Starčević⁩: Drage kolege, drago mi je što danas na sastanku u ME nije došlo do prihvatanja predloga Zakona za zanatstvu od Vlade CG i njihovog eksperta dr. Miša Dokmanovića. Očekujte opširniji izvještaj od gospodina Borisa Marđonovića. Pozdrav Slobo Starčević

[ petak, 3. februar 2023. 21:03 ] ⁨Boris Marđonović⁩:

!! PAŽNJA !! VAŽNO

PREDLOG

MIŠLJENJE I SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

ROK ZA SAGLASNOST

Pon. 06.02.’23. do 12 h

ĆUTANJE JE ODOBRENJE

Udruženja koja se ne slažu, biće izostavljena sa liste

Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma

Predsjedavajućoj Radne grupe za izmjene i dopune Zakona o zanatstvu

Poštovana gospođo Renata Milutinović,

Na Vaš zahtjev da se izjasnimo o predlogu Vašeg Ministarstva o izmjenama i dopunama Zakona o zanatstvu, obavještavamo Vas da sljedeća zanatska udruženja jednoglasno ODBACUJU Vaš predlog.

Razlog je u tome što ne rješava goruće probleme u zanatstvu, već stvara nove, još veće.

Naime, Vaš Predlog:

1) NE OMOGUĆAVA sistemske uslove za formiranje stručnog kadra i kvalifikaciju majstora, kao ključnu funkciju i javno ovlašćenje zanatskih komora;

2) NE OMOGUĆAVA nadležnost struci da donosi javno obavezujuće standarde;

3) NE PREPOZNAJE značaj i ulogu strukovnih udruženja;

4) OBESMIŠLJAVA funkciju komorskog sistema;

5) OGRANIČVA privredu da preuzme odgovornost za socijalno partnerstvo u dualnom obrazovanju;

6) OGRANIČAVA potencijal preduzetničkog srednjeg staleža da stvara novu vrijednost i otvara nova radna mjesta.

Osim toga, Vaš predlog

7) DIJELI ZANATSTVO odnosno stvara vještačku i politički motivisanu podjelu zanatstva po pravnoj formi i ekonomskoj moći. To nije samo degradacija u odnosu na status koje zanatstvo ima u EU, nego nas čak stavlja u inferiorniji položaj u odnosu na region.

8) OSTAVLJA NIZ OTVORENIH PITANJA u pogledu primjenljivosti i održivosti Zakona u praksi;

9) OTVARA prostor za kreativna tumačenja Zakona i beskonačne pravne sporove.

10) Najzad, Zanatsku komoru SVODI NA BESKORISNU BIROKRATSKU INSTITUCIJU, koja treba, da na grbači najsiromašnijih poreskih obveznika, nosi interes ukupnog zanatstva kao da im nije dovoljan lični teret i rizik sopstvenog poslovanja.

Ukazivali smo, da se Vaš Predlog bazira na veoma loše uređenoj analizi od strane spoljašnjeg eksperta, koji se poziva na finansijski (ne)kapacitet Komore i krajnje nerelevantne argumente, kao što su npr. navodni „loši međuljudski odnosi“ u Komori. Više puta smo naglasili, da je u pitanju osnovno pravo delegata da imaju različito mišljenje, te da su jasne procedure i pravo glasa da po sopstvenom uvjerenju donose odluke, u što ste se i sami mogli uvjeriti, dragocjena tekovina liberalne demokratije koju smo mi još odavno uspostavili.

Rekli smo Vam takođe, da u Crnoj Gori živi više od 100.000 građana od zanatstva. Dokazali smo Vam to šiframa djelatnosti koje možete provjeriti kod CRPSa o broju privrednih subjekata, koji obavljaju zanatsku djelatnost po međunarodnoj nomenklaturi. Nakon toga sudite o potencijalu i kapacitetima.

Pozivamo Vas da povučete svoj Predlog od 30.01.2023. i da podržite Predlog 25 zanatskih udruženja, koji Vam je dostavljen 07.10.2022. godine, jer će on svakako ući u skupštinsku proceduru preko Liberalne partije Crne Gore kao jedinog iskrenog partnera zanatstva, barem za sada, koji i razumije i podržava potrebe zanatstva u Crnoj Gori. Čvrsto vjerujemo i očekujemo da će taj Zakon podržati svi poslanici i poslanice u Skupštini Crne Gore, jer dolazi od privrede i rješava njene ključne probleme na moderan evropski način i ne miješa se u nadležnost ni jedne druge institucije.

Ukoliko ipak budete išli protiv volje zanatstva i u Skupštinu stignu dva predloga Zakona o zanatstvu, uprkos jednoglasnom protivljenju onih kojih se taj Zakon tiče i na koje će se odnositi, ovo Ministarstvo u 43. Vladi Crne Gore će ostati za nas upamćeno kao Ministarstvo ekonomskog razdora umjesto razvoja.

Nadamo se da do toga ipak neće doći i da ćete podržati naš moderan, održiv, evropski i razvojni predlog novog Zakona o zanatstvu, koji Vam je uputilo 25 zanatskih udruženja i koji je bio na javnoj raspravi od 07. oktobra prošle godine, te o kojemu će se glasati na prvom proljećnom zasjedanju Skupštine Crne Gore.

S poštovanjem,

Boris Marđonović

ispred 22 zanatskih strukovnih udruženja koja odbacuju Vaš predlog izmjena starog Zakona

[ Predlozi i dopune su dobrodošli !!! ]

[ subota, 4. februar 2023. 02:18 ] ⁨Boris Marđonović⁩: File Message

[ subota, 4. februar 2023. 08:47 ] ⁨Miodrag Ilić⁩: Ovim putem vas obavještavam da ne želim da budem dio saopštenja.

[ subota, 4. februar 2023. 10:39 ] ⁨Obrad Kovačević⁩: Poštovani članovi Upravnog odbora i JU Zanatske komore CG

Zahtjev g. Borisa Marđonovića i tekst koji predlaže da se uputi Ministarstvu za ekonomski razvoj, nikako ne može da predstavlja “glas zanatlija”.

Na sastanku u Ministarstvu, predstavnici NVO ZanaPredaK, odbili su moj predlog da se održi skupština NVO Zanatsko-preduzetničke komore i JU Zanatske komore Crne Gore kako bi se provjerilo koliko ko, stvarno, predstavlja udruženja i preispita podrška Zakonu koji je, kao predlog, dao ekspert UN-a prof. dr g. Dokmanović.

JU Zanatska komora je juče imala Sjednicu upravnog odbora što je, istovremeno, i skupština i donesene su određene Odluke.

Koliko znam, nije donešena Odluka da se u potpunosti odbaci Predlog izmjena i dopuna zakona o zanatstvu g. Dokmanovića i na ovakav način komunicira sa Ministarstvom.

Predlog g. Marđonovića, ja kao umjetnički zanatlija i potpredsjednik JU ZK CG odbacujem.

Molim da se na ovakav način ne manipuliše “podrškom”, obmanjuje javnost i organi državne uprave.

Sa poštovanjem!

Obrad Kovačević

[ subota, 4. februar 2023. 11:43 ] ⁨Boris Marđonović⁩: Poštovani Obrade,

hvala na stavu i izuzetom mišljenju ispred umjetničkih zanatlija.

Tvoje obraćanje me obavezuje da saopštim sljedeće.

U nvo Komori smo formiranjem Viber grupe za prošireni sastav Predsjedništa uveli najveći i najpoželjniji sistem DIREKTNE DEMOKRATIJE.

To je, civilizacijski gledano, najnapredniji i najefikasniji model upravljanja, jer se svaka odluka donosi javno, transparentno i na demokratski način, isto kao na švajcarskim referendumima.

To znači da su svi članovi Upravnog odbora kao i ostali zainteresovani predstavnici udruženja, koji još nisu u UO, pitani, kao i da se diskusija na svaku temu sprovodi argumentima, iza kojih ostaje pisani trag.

Razmišljao sam, zašto ovakav način odlučivanja ne odgovara pojedinim članovima udruženja, uključujući Tebi.

Mislim da ne možete prihvatiti većinsku odluku koja nije u Vašem smislu. Drugi problem je što nikada ne nudite javno argumente, jer kalkulišete, ko će na kraju da pobijedi, pa da mu ostanete naredni.

Treći problem, koji je po meni i najozbiljniji, je fenomen sjedanja na dvije stolice a koji je rezultat prethodna dva.

Naime, pred zanatlijama podržavate zajednički donesen Zakon a pred Ministarstvom negirate, što nas je nekoliko puta dovelo u neprijatnu situaciju ali što smo lako objasnili partnerima, jer im taj fenomen nije nov. Problem je što sebe time legitimišete kao nepouzdane partnere a time kreirate i negativnu percepciju o ukupnom zanatstvu.

Takve prakse odlaze u prošlost i to će vam potvrditi i vaši članovi na skupštinama, ako ih ikada budete organizovali, odnosno ako ih budete uopšte pitali za mišljenje, jer koliko ja znam, i Ti si predsjednik u Udruženju umjetničkih zanatlija od 2005. godine (u statutu Ti stoji maksimum 2 mandata, po 4 godine). Uskoro ćemo vam čestitati 20-godišnjicu “vladanja”, jer je Tvoje Udruženje takođe među prvima koje sam okupio i podržao prilikom osnivanja.

Srdačan pozdrav i prijatan vikend,

Boris

[ subota, 4. februar 2023. 14:11 ] ⁨Obrad Kovačević⁩: Borise,

moraš se naučiti da iznosiš samo istinu. Probaj, uopšte nije strašno.

Želim ti sve najbolje, od moje strane. Živio i zdravo bio!

[ subota, 4. februar 2023. 14:36 ] ⁨Boris Marđonović⁩: Indijska škola srednjeg puta, odnosno dvostruke istine napuštena je još u 10. vijeku a njene posljedice je eliminisala latinska mudrost “sedere duabus sellis” ili sjedati na dvije stolice. Ne može se sjedati na dvije stolice. Tebi i svima ovdje želim svako dobro i hvala Ti još jednom na povodu da se jasno izjasnim o fenomenu koji moramo prevazići kao predstavnici zanatstva. Boris

[ subota, 4. februar 2023. 14:40 ] ⁨Obrad Kovačević⁩: Ma đe baš mene nađe da prodaješ mudrost…?

Ne mari se ponekad i u zrcalu pogledati….?

[ ponedjeljak, 6. februar 2023. 09:38 ] ⁨Boris Marđonović⁩: Dobar dan svima, samo da podsjetim na današnji rok do 12h za odgovor Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma i saopštenje za javnost o njihovom predlogu izmjena Zakona. Podsjećam takođe da je ćutanje odobrenje, kao i da možete predlagati izmjene i dopune odgovora i saopštenja. Hvala. Boris M.

[ ponedjeljak, 6. februar 2023. 10:07 ] ⁨Vojislav Delić⁩: Ja sam shvatio da se primjedbe dostave do petka. To i jeste razuman rok ako se konsultuje baza.

[ ponedjeljak, 6. februar 2023. 10:15 ] ⁨Obrad Kovačević⁩: Razuman rok je prošao.

Primjedbe je trebalo dostaviti prije prethodnog sastanka ali to nije urađeno. Zato je ovako kratak rok. A i nije predviđeno održavanje Skupštine. Znaš da sam ja predlagao ali nije prihvaćeno već da primjedbe dostave članovi Radne grupe.

[ ponedjeljak, 6. februar 2023. 10:27 ] ⁨Boris Marđonović⁩: Ako vam treba duži rok, pomjerićemo. Rekli su do petka. Ako vam treba još jedan sastanak uživo, radi dodatnih konsultacija i razmjene mišljenja uživo, održaćemo ga kada god želite. Možemo čak i tražiti od Ministarstva produženje roka za izjašnjavanje. Važno je samo da stanemo iza zajedničkog stava. Dajte konkretnije predloge. Hvala i pozdrav, Boris

[ ponedjeljak, 6. februar 2023. 10:36 ] ⁨Boris Marđonović⁩: Niko nije bio protiv skupštine, Obrade. Članovi Radne grupe predstavljaju bazu a o načinu donošenja odluka u bazi ne odlučuje Ministarstvo. Fizička skupština je najbolja platforma. Viber Grupa je ništa manje vrijedna, jer nema nesporazuma oko shvatanja rečenog a ostaje i pisani trag.

[ ponedjeljak, 6. veljače 2023. 10:56 ] ⁨Obrad Kovačević⁩: Borise dragi, ako je i od tebe, mnogo je!

[ ponedjeljak, 6. veljače 2023. 11:14 ] ⁨Vojislav Delić⁩: Poštovani

Kontaktirao sam Ministarstvo i primjedbe se dostavljaju do petka. Prosto je neshvatljivo požurivanje kada se radi o ovako važnom poslu. Da obavijestim članove UO Zanatske Komore da smo na prošlom sastanku dogovorili dinamiku rada i pripremu primjedbi na predlog dopune Zakona.

Načelan stav je bio i to da ukoliko se ne uvaže primjedbe, da predložemo izradu novog zakona. Ko god želi da se priključi od članova UO, može to uraditi ovdje i predložiti primjedbe ili na drugi način. Može i da u ovom roku ponovo organizujemo UO.

Predsjednik Vukčević će osloboditi svoju salu za održavanje sastanka.

Srdačan pozdrav svima.

[ ponedjeljak, 6. februar 2023. 11:18 ] ⁨Vojislav Delić⁩: Tačno je da je Kovačević predlagao skupštinu a da je traženo od NVO da to uradi radna grupa.

[ ponedjeljak, 6. februar 2023. 11:22 ] ⁨Boris Marđonović⁩: Da li još neko podržava odlaganje današnjeg odgovora i saopštenja?

[ ponedjeljak, 6. februar 2023. 11:44 ] ⁨Boris Marđonović⁩: Ivane, molim Te da se jasno izjasniš, ukoliko ne podržavaš aktuelni predlog odgovora i saopštenja. Hvala.

[ ponedjeljak, 6. februar 2023. 11:53 ] ⁨Ivan Vukčević⁩: Poštovani Borise, što se tiče mog stava, već sam ga iznio na ovoj grupi.

Rekao sam NE saradnji sa partijama, što se tiče tvog predloga, znam da si predano radio na njemu i da je dobar.

Takođe znam i da nije u potpunosti prihvatljiv i da ima mana.

Mi iz JUZKCG ćemo dati svoj predlog na kojem već radimo.

Živio.

[ ponedjeljak, 6. februar 2023. 11:55 ] ⁨Boris Marđonović⁩: Hvala Ivane na jasnom odgovoru u pogledu današnjeg predloga mišljenja i saopštenja za javnost. Molim Te samo da ne koristiš riječ “MI”, jer ona implicira “VI ili ONI” a toga ovdje nema.

[ ponedjeljak, 6. februar 2023. 12:02 ] ⁨Boris Marđonović⁩: Poštovani članovi skupštine javne Komore (m/ž/r),

zahvaljujem Vam se na većinskoj podršci odgovoru Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma i saopštenju za javnost, koje je upravo poslato svim medijima u Crnoj Gori.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve