Subota, 11 Maja, 2024
Rubrika:

Majsko povećanje penzija treba da bude srazmjerno inflaciji

Na sjednici Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera razmatrala su se pitanja za predstojeću redovnu Skupštinu ovog udruženja

Upravni odbor Saveza udruženja penzionera Crne Gore traži da majsko povećanje penzija bude srazmjerno visini inflacije. Takođe penzioneri su zatražili da se reguliše pitanje primanja srazmjernih i minimalnih penzija i da se poštuju stečena prava penzionera na određenu visinu penzije.

Na sjednici Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera razmatrala su se pitanja za predstojeću redovnu Skupštinu ovog udruženja.

Kako su naveli u zaključcima zadnjim povećanjem minimalne penzije izjednačeni su penzioneri sa punim radnim stažom od 35 do 40 godina sa onima koji su pošli u penziju sa 15 do 20 godina radnog staža, što je stvorilo nezadovoljstvo kod tih penzionera.

“Penzioneri svake godine dobijaju manje mjesta za odmor i rekreaciju, pa Upravni odbor traži da se prestane sa tom praksom. Poslije 12 godina elimisanje Saveza da potpisuje ugovor o boravku penzionera sa Institutom „Igalo“, smatramo da Fond PIO ne može da odlučuje da li Savez treba da potpiše ugovor ili ne. Penzioneri zahtijevaju od Vlade da se posveti puna pažnja rješavanju problema Instituta „Igalo“ iz razloga što decenijama ova kuća sarađujući sa Savezom poklanja punu pažnju penzionerima koji borave tamo na rehabilitaciji”, kazao je predsjednik Saveza Branko Vešović.

Kako su zaključili na sjednici smatraju da se za dodjelu humanitarne pomoći treba da se vrati raniji zajednički kriterijum Saveza udruženja penzionera i Fonda PIO, jer sada je jedini isključivi kriterijum visina penzija.

“Mi smo imali još kriterijuma i smatramo da u mjesnim i opštinskim udruženjima daleko bolje znaju gdje da ide ta humanirna pomoć”, poručuju iz Saveza.

Takođe poručuje da treba da se nastavi sa potpisivanjem ugovora sa pojedinim firmama gdje penzioneri mogu nabavljati robu na odloženo plaćanje.

“Takvih ugovora ranije je bilo preko 300, te smatramo da Fond PIO promijeni tu odluku i nastavi sa potpisivanjem istih”, istakli su iz Udruženja.

Zahtijevaju od Fonda PIO da omogući u svojim filijalama učlanjenje novih članova u Savez udruženja penzionera, koji izraze želju za to. Imaju slučajeva da penzioneri žele da se učlane, a to ima sada Fond PIO ne omogućava.

Iz Saveza udruženja penzionera godinama traže da se penzije vezuju za prosječna primanja u zemlji, u odnosu od 63 do 65 odsto.

“Sada je taj odnos ispod 50 odsto u odnosu na prosječnu platu i mi ćemo preporučiti da se ponovo inovira taj predlog”, poručili su iz Udruženja.

Savez udruženja penzionera će insistirati da ponovo započne izgradnja stanova za penzionere.

“Potrebno je da se nastavi stambena izgradnja – bilo osnivanjem zadruge, ili da to radi Fond PIO i Ministarstvo rada i socijalnog staranja. Zadnjih dvije ipo godine nijedan stan nije izgrađen, a sredstva iz budžeta namijenjena za to propadaju”, naglasili su.

Dat je predlog da se nastavi saradnja Saveza udruženja penzionera sa odgovarajućim subjektima sistema, resornim ministarstvima, Fondom zdrastva, lokalnim upravama te da se sa Fondom PIO prevaziđu nesuglasice i uspostavi saradnja i razumijevanje, koja će se, kako su istakli, reflektovati pozitivno na crnogorske penzionere.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve