Subota, 4 Maja, 2024
Rubrika:

Kostić: Akcija ”Stop inflaciji” kratkotrajno i neodrživo rješenje, potrebne sistemske aktivnosti

''Potrebno je jedno cjelovito djelovanje sa stanovišta ublažavanja inflacionih posljedica, jer Vlada Crne Gore nema na raspolaganju nikakav mehanizam da inflaciju zaustavi''

Komentarišući akciju Vlade Crne Gore “Stop inflaciji” u sklopu koje su smanjene cijene 25 proizvoda ograničavanjem trgovačke marže na pet odsto u svim trgovačkim lancima u zemlji, ekonomski analitičar profesor Vasilije Kostić je kazao da se radi o kratkotrajnom rješenju.

”Budući da se radi o izvjesnom snižavanju cijena to može koliko toliko doprinijeti i olakšati život građana, ali na kratak rok jer jedna takva aktivnost je neodrživa i ona neće imati značajnijeg odjeka na životni standard građana”, rekao je on.

Kostić smatra da bi cijene trebalo ograničiti i kod proizvoda koji se ne ubrajaju u kategoriju prehrambenih i egzistencijalnih artikala, pošto i oni potpadaju pod inflaciju.

”Potrebno je jedno cjelovito djelovanje sa stanovišta ublažavanja inflacionih posljedica, jer Vlada Crne Gore nema na raspolaganju nikakav mehanizam da inflaciju zaustavi. To mogu samo da ureade politike centralnih banaka najvećih svjetskih ekonomija i one to sada i rade restriktivnom monetarnom politikom kroz povećanje kamatnih stopa”, istakao je ekonomski analitičar.

Smatra da se i u našoj državi mogao napraviti čitav jedan sistemski zahvat kojim bi se olakšala materijalna situacija građana, sa akcijom “Stop inflaciji” samo kao začetkom.

”Aktivnosti kao što su snižavanje akciza, kompenzacija pojedinim društvenim slojevima, nadoknadama onim društvenim slojevima koji su posebno pogođeni, posebnim prodavnicama za socijalno ugrožene”, ocijenio je on.

Kostić je u trenutnoj situaciji pohvalio lance trgovačkih kompanija koje su, kako navodi, pokazale visok stepen društvene odgovornosti.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve