Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Kostić: Novo zaduženje nastalo iz potrebe servisiranja tekućih obaveza, Vlada je imala opcije i na domaćem tržištu koje je trebalo razmotriti

''Nastavak kontinuirane potrebe crnogorskih javnih finansija za inostranom akumulacijom zarad servisiranja tekućih potreba''

Zaduženje od juče u iznosu 750 miliona dolara je nažalost nastavak kontinuirane potrebe crnogorskih javnih finansija za inostranom akumulacijom zarad servisiranja tekućih potreba, ocjena je predsjednika Crnogorskog udruženja poslodavaca Vasilija Kostića.

“I kao što je karakteristično za nas mi se iznova bavimo činom zaduženja, kao da se to dešava prvi put (bavimo se posljedicom a ne uzrokom) i pri tome gubimo iz vida suštinu. I umjesto da se bavimo onim što će smanjiti našu potrebu za zaduživanjem, mi se bavimo detaljima vezanim za sam čin zaduživanja. Od toga da se Vlada izuzetno nepovoljno zadužila te tako dugoročno nanijela štetu javnim finansijama odnosno ekonomiji CG do toga kako je to bio izuzetno povoljan aranžman za Crnu Goru”, dodaje Kostić za Antenu M.

Objektivno rečeno, Vlada, kako tvrdi Kostić, ne kreira uslove na svjetskom finansijskom tržištu pa se mogla zadužiti samo pod uslovima koji su trenutno vladajući. Pored toga, ukazuje, nije ova Vlada stvorila obavezu u vraćanja duga koji dospijeva u ovoj godini (656 miliona, od čega 138 miliona za kamate) pa je zbog toga treba kritikovati. Osim ako neko ne smatra da je opcija ne vraćati kredit, što bi bilo van pameti.

“S druge strane, Vlada ubjeđuje javnost da se zadužila po povoljnoj kamatnoj stopi od 5,8% zanemarujući pri tome da se zaduženje koje dospijeva refinansira po višoj kamatnoj stopi pa samo sa tog aspekta ne može biti povoljno. Uz to, ukoliko imate kamatnu stopu koja prevazilazi stopu ekonomskog rasta (a to je sa ovom kamatom slučaj) onda za posljedicu imate veće rashode kamata koji su i onako vrlo visoki, i hod ka onome što se zove eksplozivno zaduživanje.

Dakle, pitanje je šta pod terminom „povoljno“ neko podrazumijeva”, objašnjava naš sagovornik.

Po mišljenju Kostića, „povoljno“ bi bilo kada bismo stavili na snagu paradigmu produktivnog organizovanja društveno-ekonomskog sistema i zaduživanje podredili tome cilju a to je moguće samo realizovanjem strukturnih promjena u ekonomskom sistemu. Jedino u odnosu na takav cilj, kaže, moguće bi bilo objektivno procjenjivati svako zaduživanje u budućnosti.

“A da li je Vlada imala i još opcija na raspolaganju? Jeste! Možda je trebalo razmotriti emisiju na domaćem tržištu koja bi bila dostupna crnogorskim građanima i privredi jer su depoziti građana i crnogorske privrede vrlo visoki”, zaključuje predsjednik CUP za Antenu M.

IzvorantenaM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Marx
07.03.2024-15:07 15:07

Naš komentar je : svi na dojč !!!!!!!!!pa nečemo valjda ko ona krpa od Bora ćorbe da se od rada ubijamo itd oni gore nagore .P M a mi ni dolje no u inostransvo .