Srijeda, 17 Aprila, 2024
Rubrika:

Potpisan Sporazum o saradnji CUP-a i Turske privredne komore u Crnoj Gori

Svečanosti je, kako je saopšteno iz udruženja, prisustvovao ambasador Republike Turske u Crnoj Gori Bariš Kalkavan sa kojim su o modalitetima dalje privredne saradnje razgovarali predsjednik UO CUP Jovan Lekić i članovi UO CUP Nazif Cungu i Miloš Golubović.

Misija naših poslovnih asocijacija, Crnogorskog udruženja poslodavaca (CUP) i Turske privredne komore u Crnoj Gori (TPK) je unapređenje privredne, ekonomske saradnje i zajednički rad na unapređenju poslovnog ambijenta koji je preduslov uspješnih ekonomija, saglasili su se predsjednici CUP prof. dr Vasilije Kostić i predsjednik TPK Burhan Genç nakon potpisivanja Sporazuma o saradnji između dvije poslovne asocijacije.

“Želimo da budemo partneri Vladi u kreiranju stimulativnog poslovnog ambijenta jer snaženje biznisa doprinosi razvoju ne samo ekonomije nego društva u cjelini”, istakli su potpisnici Sporazuma.

Svečanosti je, kako je saopšteno iz udruženja, prisustvovao ambasador Republike Turske u Crnoj Gori Bariš Kalkavan sa kojim su o modalitetima dalje privredne saradnje razgovarali predsjednik UO CUP Jovan Lekić i članovi UO CUP Nazif Cungu i Miloš Golubović.

Olakšavanje trgovine i ulaganja između Crne Gore i Turske, organizovanje zajedničkih poslovnih misija, konferencija i radionica, razmjena informacija o poslovnim mogućnostima i tržišnim kretanjima, pružanje podrške privrednim društvima koja žele da uđu na crnogorsko ili tursko tržište, promovisanje razvoja zajedničkih preduzeća i strateških partnerstava između privrednih društava iz obje države, davanje doprinosa razvoju povoljnog poslovnog okruženja u Crnoj Gori i Turskoj, ključni su ciljevi obuhvaćeni potpisanim Sporazumom.

Foto: CUP

“Za crnogorska preduzeća potpisivanje Sporazuma je još jedan korak ka unapređenju privrednih odnosa između naših članica, ali i dvaju država”, istakao je Kostić.

Saradnja, prema riječima Genća, obezbjediće da se unaprijede veze između turskih i crnogorskih privrednika.

“Pokušaćemo da stvorimo zdrav poslovni ambijent za privrednike iz obje zemlje i zato danas uspostavljamo institucionalnu saradnju. CUP je osnovan prije dvije godine i ima dosta snažnih članova, njihov godišnji promet je preko 3,5 milijardi eura. To je velika prilika za jačanje naših odnosa i TPK će biti apsolutno posvećena tom cilju”, istakao je predsjednik TPK Burhan Genç.

Potpisnici su naglasili da vjeruju da će buduća saradnja dvije asocijacije doprinijeti boljim ekonomskim odnosima država i novim biznis mogućnostima kompanijama u obje države.

“Ovo je novi značajan korak ka uspostavljanju još snažnije saradnje crnogorskih i turskih preduzeća, stvaranje novih osnova za investicije kao i za prenos iskustava što će ukupno doprinijeti uspostavljaju snažnije ekonomske saradnje”, istakli su predsjednici dvije asocijacije.

Sagovornici su se usaglasili da benefiti saradnje će biti višestruki.

“Postoje ogromni potencijali, sada ostaje na nama koliko ćemo moći te mogućnosti da iskoristimo”, zaključili su potpisici Sporazuma naglašavajući da u ovom momentu ima preko 5.000 turskih preduzeća u Crnoj Gori, što je značajan potencijal, ali se nadamo da će on u budućnosti da raste.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve