Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Kolinović: Subvencije za 2.000 podstanarskih porodica, naredne godine veći iznos

Pravo na subvenciju za zakup stana ima dvije hiljade građana Podgorice, a odlučivaće broj članova porodičnog domaćinstva i ukupni prihodi, kažu iz Sekretarijata za socijalno staranje

Glavni Grad objavio je Javni poziv za godišnju podršku podstanarima u iznosu od 50 eura mjesečno za zakup stana. Subvencije se daju kako bi se pomoglo građanima i taj iznos će za narednu godinu biti veći, navode iz Sekretarijata za socijalno staranje za Gradsku RTV. Građani sa druge strane, poručuju da se socijalna politika mora promijeniti.

Pravo na subvenciju za zakup stana ima dvije hiljade građana Podgorice, a odlučivaće broj članova porodičnog domaćinstva i ukupni prihodi, kažu iz Sekretarijata za socijalno staranje.

“Prioritet će imati lica koja nemaju rješeno stambeno pitanje na teritoriji Crne Gore. Takođe, posebno će se bodovati višečlana domaćinstva bez prihoda. Takođe, ukoliko je podstanar samohrano, lice sa invaliditetom, ili živi u porodici gdje je lice sa invaliditetom, to će takođe biti dodatno bodovano”, kazala je v.d. sekretarka Sekretarijata za socijlno staranje Ida Kolinović.

Građani smatraju da je neophodno što prije promijeniti socijalnu politiku.

Iako su subvencije od 50 eura počele prije nekoliko godina, predstavnici opozicije sada kažu da taj iznos nije dovoljan.

“Cijena mjesečnog zakupa stanova je enormo visoka u odnosu na socijalnu kontekst u Glavnom Gradu. Mislim da građani nemaju novca da plate zakupninu stana koji treba da bude elementarno pristojan. Mislim da je porebno da ta podrška bude najmanje 150 eura u odnosu na cijene koje su na tržištu”, istakao je odbornik DPS-a u Skupštini Glavnog grada Andrija Klikovac.

Na pitanje zašto samo 50 eura, s obzirom na trenutne cijene, Kolinović odgovara da se planiraju izmjene za narednu godinu.

“Odlukom o pravima socijalne i dječije zaštite iz 2021. propisan je iznos od 50 eura i nama je žao što ne možemo da promijenimo tu odluku. Prvo moramo da promijenimo pomenutu Odluku. Inače, za ovu godinu, 2024, programom rada Sekretarijata za socijalno staranje predviđena je izmjena Odluke, tako da, da će taj iznos biti promijenjen”, istakla je Kolinović.

Javni poziv, poručuje, traje do kraja februara, a sve potrebne informacije nalaze se na sajtu Glavnog grada.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve