Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Kako otkriti nepravilnosti u procesu sprovođenja IPA projekata

Učesnici su diskutovali o praktičnim primjerima prijavljivanja nepravilnosti putem elektronskog softvera za upravljanje nepravilnostima (IMS), kao i prikupljanjem informacija na nacionalnom nivou, uključujući prijavljivanje sumnje na prevaru

Crna Gora je domaćin ovogodišnjeg AFCOS seminara za sve zemlje kandidate i potencijalne kandidate za članstvo u EU, koji se održava u Budvi, u organizaciji Evropske kancelarije za borbu protiv prevara (OLAF), saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Riječ je o godišnjem skupu koji okuplja predstavnike institucija AFCOS sistema, odnosno struktura koje se bave prijavljivanjem nepravilnosti u procesu sprovođenja IPA projekata, ali i predstavnike institucija koje se bave borbom protiv prevara, korupcije i nekih drugih oblika nezakonitih aktivnosti u sistemu, a koji se se tradicionalno održava u nekoj od zemalja članica EU i kandidata za članstvo.

Otvarajući seminar, državni sekretar u Ministarstvu finansija Ilija Vukčević, poručio je da ovakvi skupovi predstavljaju jedan od najefikasnijih načina podizanja svijesti o važnosti adekvatnog postupanja u slučajevima uočenih nepravilnosti i prevara koje se mogu javiti u toku sprovođenja projekata finansiranih iz evropskih fondova, ali i forum za informisanje o najnovijim dešavanjima u politici zaštite finansijskih interesa EU, kao što su najnoviji trendovi u oblasti obavještajnih podataka otvorenog koda u istragama i forenzici.

Generalni direktor OLAF-a, Ville Itala, zahvalio se učesnicima seminara, ističući njihovu važnost kao partnera OLAF-u u borbi protiv prevara i nepravilnosti i zaštiti finansijskih interesa EU. Ovo posebno imajući u vidu značaj efikasnog trošenja EU sredstava kao i nove izazove sa kojima se sve zemlje kandidati i potencijalni kandidati, ali i zemlje članice, suočavaju na ovom polju.

“U okviru seminara predstavljene su dobre prakse u uspostavljanju i obezbjeđivanju efikasnog AFCOS sistema, kao i izazovi i slabe tačke koje su identifikovane tokom posjeta istražitelja OLAF-a zemljama korisnicama projekata”, kazali su iz MF-a.

Takođe, napominju u MF, učesnici su diskutovali o praktičnim primjerima prijavljivanja nepravilnosti putem elektronskog softvera za upravljanje nepravilnostima (IMS), kao i prikupljanjem informacija na nacionalnom nivou, uključujući prijavljivanje sumnje na prevaru.

Na marginama seminara, generalni direktor OLAF-a Ville Itala, državni sekretar u MF, Ilija Vukčević i predstavnici AFCOS kancelarije MF, održali su bilateralni sastanak.

“Tom prilikom predstavnici OLAF-a zahvalil su se AFCOS kancelariji na odličnoj saradnji u prethodnom periodu, posebno ističući nedavni slučaj tokom kojeg su službenici te jedinice asistirali istražiteljima OLAF-a, u okviru kontrola na licu mjesta, koje su se odnosile na utvrđivanje potencijalnih prevara prilikom implementacije projekata finansiranih EU sredstvima. Takođe su razmatrani i modaliteti unaprjeđenja partnerstva, kao i dalji zajednički projekti i aktivnosti. Državni sekretar Vukčević i predstavnici AFCOS-a naglasili su neophodnost jačanje saradnje prilikom izrade nove Nacionalne strategije za borbu protiv prevara za period 2024-2027, ističući značaj OLAF-ovog iskustva u ovom polju, kao i potencijalne benefite koje bi Crna Gora imala od kvalitetne i sveobuhvatne Strategije u ovoj oblasti”, zaključuje se u saopštenju MF-a.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve