Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

KAD REALNOST DEMANTUJE MINISTRA: Ako Damjanović govori neistine, podaci ne lažu

Ili ministar finansija ne živi na istoj planeti kao ostatak populacije ili je ipak do populističkih odluka početih ''Evropom sad'', a nastavljenih Damjanovićevom političkom agendom koju će papreno plaćati građani

“Ovo je zaduženje projektovano, kamatna stopa i uslovi su posljedica globalnih dešavanja na koje Crna Gora ne može da utiče. Volio bih da je kamatna stopa mnogo manja, međutim realnost je takva”, rekao je ministar finansija u tehničkom mandatu Aleksandar Damjanović, komentarišući zaduženje Vlade Crne Gore od 100 miliona eura, najgore u istoriji Crne Gore, o čemu je Portal Aktuelno već pisao.

U očajničkom pokušaju da odbrani katastrofalne uslove pod kojima se zadužio, ministar finansija se vadi na kamatne stope i “posljedice globalnih dešavanja” na koje, kako kaže, ne može da utiče. Da to nije tačno, potvrđuju i nedavna zaduženja zemalja u okruženju.

Tako se naši susjedi zadužuju emitovanjem obveznica, što je, za manje upućene, mnogo bolji način zaduživanja od ovog ministrovog, kod komercijalnih banaka. To što ministar finansija nije smio da izađe sa obveznicama na međunarodno tržište kapitala nije posljedica globalnih kretanja, već pogubnih odluka dvije posljednje Vlade, koje su dovele Crnu Goru do toga da bi  izlazak na svjetsko finansijsko tržište bio, u najmanju ruku, upitan, što je jasan pokazatelj nepovjerenja u institucije, javne finansije i kredibilitet izvršne vlasti. Jer u Crnoj Gori raste javna potrošnja, nelikvidnost preduzeća, nezaposlenost, stopa inflacije je dva puta veća nego u eurozoni, kamate rastu, a zarade u javnom sektoru se finansiraju iz zaduženja. Jednom riječju – bankrot.

Osim toga, ministar je govorio neistinu i kada je kazao da su kamatne stope posljedica globalnih dešavanja. Kamate za građane i privredu su manje od ovih po kojima se zadužila država, što je ekonomski nonsens, jer je po pravilu država najbolji garant vraćanja kredita. Crna Gora, sa ovakvom Vladom, nije, pa ispada da banke više imaju povjerenja u građane nego u izvršnu vlast.

Još jedna neistina ministra Damjanovića je da Crna Gora ne može da utiče na visinu kamata. Jer ako se pogledaju zemlje okruženja, sve su se zadužile emisijom obveznica, a ne kreditom kod komercijalnih banaka, i to po povoljnijim uslovima. Među njima su i Sjeverna Makedonija, Srbija i  Republika Srpska u okviru Bosne i Hercegovine. I sve u posljednih mjesec dana.

Tako se na primjer Srbija se 8. februara zadužila 105 miliona eura prodajomo obveznica po stopi od 3,1 odsto bez EURIBOR-a, a Crna Gora kod komercijalne banke sa maržom od 5,9 odsto, dakle skoro pa duplo više.  Ako ministar Damjanović nema podatke iz njegove Srbije, može da pogleda primjer Republike Srpske u koju rado odlazi o trošku građana. Vlada Republike Srpske se zadužila na domaćem tržištu emitovanjem obveznica za 30 miliona maraka po kamati od 5,5 odsto, dok se Damjanović, sa EURIBOR-om  zadužio po kamati od čak 9,3 odsto.

Dakle, ili ministar finansija ne živi na istoj planeti kao ostatak populacije ili je ipak do populističkih odluka početih ”Evropom sad”, a nastavljenih Damjanovićevom političkom agendom koju će papreno plaćati građani.

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

8 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Trajko
09.03.2023-07:20 07:20

Damjanović radi tačno ono što treba da radi. Treba dovesti Crnu Goru, u neizdrživ finansiski položaj,da se oživi ideja kako je nemoguć njen opstanak kao nezavisne države. I onda će priskočiti da nam pomognu “bratske”zemlje, ne vidim šta tu nije jasno.

Maksim
09.03.2023-07:39 07:39

Mi se nemamo kome obratiti, naš kredibilitet je nula upravo stvoren sa ministrima kao ova neznalica.
Svi smo vidjeli njegovo obraćanje javnosti
vidjeli smo i da laže, sam sebe laže, jer ovakve i ovolike kamate upućuju i na sumnjive rabote ovoga svetosavca.
Ovo je orkestarska rabota protiv Crne Gore ali mu ne smijemo dati da utekne.

Neko tamo
09.03.2023-07:48 07:48

A ovo se zna odavno nista nije neocekivano ova posrbica svetosavska i njegova vlada radi za zadrugarsku Srbijudakle sta je cilj dritanke i svetosavske kopiladi da se crna gora bankrotira izazove inflacija kriza bankrot zaduzivanje da bi skroz nestala i srbija dobila 25 opstina vise mislim ja sam znao kakvi su dritan i svetosavske partije ali da ce ovoliko otic daleko niyam mogo vjerovat ali nista ne iznenadjuje Znalo se posle 30 avgusta 2020 da ce Crna Gora tesko ovo prebrodit sa četnickim partijama i dritankom Ali opet sve ovo je realizovano zahvaljujucu 1 poslaniku recimo zahvaljujuci matoroj babuskari bozeni… Pročitaj više »

Neko tamo
09.03.2023-07:50 07:50

Das im drzavu i svetosavska kopilad ovo rade
E kao nagradu za ovo sto nam dritan i srbi rade od drzave dobice traktore za poklon i kartu za srbiju

Bojan
09.03.2023-08:06 08:06

Ukopao Crnu Goru, po zadatku

Neko tamo
09.03.2023-08:23 08:23

@Trajko i @Maksim

E upravo to e to hoce svetosavska kopilad i dritanka da se crna gora urusi i dokaze da je nesposobna pa se zaduzuju i inflacija itd da bi nam picoustio dao 4 5 milijardi a samim tim i nestali zna se to odavno aliopet su to realizovali zahvaljujuci Izdajnickoj uri a posebno matoroj licemjernoj babuskari bozeni jelusi

E zbog toga dritana i svetosavsku kopilad i ovog svetosavca treba kazniti
Mkslim odgovarace i ovaj i dritanka

cetinje
09.03.2023-12:18 12:18
Reply to  Neko tamo

Nema toga reciklaznog dvorista koje moze preraditi u nesto korisno smece zvano svetosavska vlada,bez izuzetka(Ibrahimovicu s kim si,takvi si)svi u jedan lonac,gubalo vas save sto uradiste neljudski i neposteno Crnoj Gori i Crnogorcima.

dpero
09.03.2023-10:37 10:37

Ova spodoba je izdajnik, placenik i lazov kao i svi ovi njegovi na vlasti!