Ponedjeljak, 6 Maja, 2024
Rubrika:

IRF: Značajan potencijal za saradnju u oblasti unapređenja infrastrukture i povlačenja EU sredstava

Investiciono razvojni fond (IRF) je privrednicima, u kojima je mjesto realizacije investicije Bijelo Polje, do sada odobrio 401 kredit u ukupnom iznosu od 69,7 mil eura

Investiciono razvojni fond (IRF) je privrednicima, u kojima je mjesto realizacije investicije Bijelo Polje, do sada odobrio 401 kredit u ukupnom iznosu od 69,7 mil eura, saopšteno je danas na sastanku predsjednika Odbora direktora IRF-a Velizara Kaluđerovića i izvršne direktorice Irene Radović, sa predsjednikom Opštine Bijelo Polje Petrom Smolovićem, i njegovim timom.

Kako su navelil, na sastanku je ocijenjeno da postoji značajan potencijal za proširivanje saradnje, pogotovu u oblasti unapređenja lokalne infrastrukture i povlačenja EU i drugih fondova.

“Na sastanku sa predsjednikom Opštine Bijelo Polje bilo je riječi o mogućnosti za proširivanje saradnje, kao i potencijalnoj saradnji kroz uparivanje bespovratnih sredstava koje Opština opredjeljuje za razvoj preduzetništva sa kreditnim sredstvima IRF-a”, dodaje se u saopštenju.

Predsjednik opštine Bijelo polje Petar Smolović, kazao je da je u prethodnom periodu ostvarena konsolidacija javnih finansija, te da je Opština preduzela brojne aktivnosti i donijela mjere koje su doprinijele unapređenju biznis ambijenta i stvaranju uslova za jačanje preduzetništva i privlačenje investicija.

“Smolović je kazao da je prioritet Opštine u narednom periodu stvaranje, prije svega, infrastrukturnih pretpostavki za dalji razvoj, pa je u tom pravcu ključno riješiti pitanje seoskih puteva, što bi doprinijelo razvoju poljoprivrede i drugih djelatnosti i sprečavanju odliva stanovništva. Ocijenio je da su prioritetne investicije lokalne uprave usmjerene na unapređenje postojeće i izgradnju nove infrastrukture, vodosnabdijevanja, saobraćaja i uređenja javnih površina, te zaštitu životne sredine”, istaknuto je u saopštenju.

Izvršna direktorica Irena Radović, je kazala da je IRF u prethodnom periodu obezbijedio uslove da institucija funkcioniše na zdravim, profesionalnim i stručnim osnovama.

„Otvoreni smo prema svim projektima koji su kvalitetni i zdravi i koji doprinose razvoju crnogorske ekonomije“, kazala je ona.

Radović je ukazala da postoji snažan potencijal za povlačenje EU sredstava kroz WBIF i druge mehanizme.

“Ona je iskazala očekivanje da bi i IRF u narednom periodu mogao biti prepoznat kao finanasijska institucija koja može da bude partner u povlačenju ovih sredstava, te da je važno da opštine koriste ovaj raspoloživi finanasijski potencijal”, piše u saopštenju.

Radović je saopštila da je IRF u prethodnom periodu obezbijedio dovoljno finansijskih sredstava za kreditiranje opština i privrede od međunarodnih kredibilnih kreditnih institucija, sa posebnim fokusom na finasiranje tzv. zelenih projekata.

„Pažljivo pratimo potrebe opština, privrede i tržišta i shodno tome unapređujemo postojeće i razvijamo nove kreditne linije“, ocijenila je Radović.

Tokom radne posjete Bijelom Polju, kako su naveli, menadžment IRF-a se sastao i sa predstavnicima opštinskog Savjeta za ekonomski razvoj.

“Na sastanku je razgovarano o budućim modalitetima podrške i saradnje, kao i o mogućnostima za dodatno relaksiranje uslova za kreditnu podršku. Na sastanku je bilo riječi o biznis barijerama i kreditnim linijama koje pruža IRF, kao i o konkretnim projektima kao što je Otkupni centar poljoprivrednih proizvoda”, dodaje se u saopštenju.

Predstavnici IRF-a su istakli da su uslovi kreditne podrške uslovljeni pravilima koje određuje regulator i međunarodne kreditne institucije, ali da su sredstva dostupna po najpovoljnijim uslovima na finansijskom tržištu.

“Za investicione projekte preduzeća čije je sjedište na sjeveru kamatna stopa je 0,5 odsto niža, a dodatno 0,2 odsto kod investicija koje uključuju zapošljavanje mladih”, saopštila je direktorica.

Napominju, na sastanku je ocijenjeno je da postoji prostor za uključivanje predstavnika IRF-a u rad Savjeta za ekonomski razvoj.

“Tokom posjete Opštini Bijelo Polje, menadžment IRF-a posjetio je kompaniju „Mesopromet“ koja se se bavi otkupom, proizvodnjom, preradom i prometom mesa i mesnih prerađevina, a koja je u više navrata koristila kreditnu podršku IRF-a”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve