Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Ibrahimović sa Filipovićem: Crna Gora odlučna da postane članica EU

Sastanak je, kako je saopšteno iz Ministarstva, upriličen u okviru prvog dana biznis foruma Partnerstva za transatlansku saradnju u oblasti energetike i klime (P-TECC) koji se održava u periodu od 1. do 3. marta u Zagrebu

Potpredsjednik Vlade za regionalni razvoj i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović sastao se sa ministrom gospodarstva i održivog razvoja Hrvatske Davorom Filipovićem, i tom prilikom istakao odlučnost Crne Gore da postane članica Evropske unije, koja je na tom putu posvećena čuvanju i jačanju dobrih susjedskih odnosa, regionalne stabilnosti i uzajamne saradnje.

Sastanak je, kako je saopšteno iz Ministarstva, upriličen u okviru prvog dana biznis foruma Partnerstva za transatlansku saradnju u oblasti energetike i klime (P-TECC) koji se održava u periodu od 1. do 3. marta u Zagrebu.

Pomenuti forum je organizovan od strane Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva energetike Sjedinjenih Američkih država, Američko-srednjoevropksog poslovnog udruženja i atlanskog vijeća.

Na sastanku su iskazane obostrane namjere da se inteziviraju aktivnosti na realizaciji izuteno važnih infrastrukturnih projekata iz oblasti energetike, gdje su ujedno i razmijenjena iskustva.

Ibrahimović je istakao odlučnost Crne Gore da postane članica Evropske unije, koja je na tom putu posvećena čuvanju i jačanju dobrih susjedskih odnosa, regionalne stabilnosti i uzajamne saradnje.

“Unapređenje regionalne saradnje i članstvo u Evropskoj uniji su od ključnog značaja za jačanje energetske bezbijednosti i ekonomskog prosperiteta našeg regiona. Tokom sastanka poseban akcenat je bio na potrebi da se inteziviraju aktivnosti na realizaciji jadransko-jonskog gasovoda koji je zasnovan na ideji da se postojeći hrvatski gasovodni sistem preko Crne Gore i Albanije poveze sa trans jadranskim gasovodom”, istakao je Ibrahimović.

On je kazao da su pokrenute aktivnosti na izradi studija izvodljivosti za izgradnju gasnih elektrana u Crnoj Gori, pri čemu poseban značaj ima lokacija Luke Bar.

Ibrahimović je ocijenio kao veoma značajnu finansijsku pomoć EU za ublažavanje posljedica energetske krize koja se ogleda u obezbjeđenju bespovratnih sredstava u iznosu od 30 miliona eura u korist građana Crne Gore.

Takođe, ukazao je da Crna Gora na svom putu ka Evropskoj uniji intezivno radi na usklađivanju sa evropskom legislativom i da su u toku intenzivne aktivnosti na donošenju zakona o obnovljivim izvorima energije, zakona o prekograničnim infrastrukturnim objektima kao i na zakonu kojim se regulišu strateške rezerve naftnih derivate.

Na marginama biznis foruma upriličena je i večera sa sekretarkom za energetiku SAD Jenifer Granholm.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve