Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

Ibrahimović: Iskustva i praktična znanja Norveške značajna u oblasti razvoja obnovljivih izvora energije

''Upravo iz tih razloga, najavljena regionalna biznis konferencija, koja će se narednog mjeseca održati u Beogradu ima poseban značaj za zemlje regiona, ali i za pokretanje inicijativa za saradnju sa norveškim investitorima''

Ministar kapitalnih investicija u tehničkom madatu, Ervin Ibrahimović sastao se danas sa nerezidentnim Ambasadorom Kraljevine Norveške Jern Eugen Jelstadom i razgovarao o modelima i inicijativama za proširenje saradnje Crne Gore i Norveške, saopšteno je iz tog resora.

„Dobri diplomatski odnosi su temelj za razvoj saradnje na ekonomskom i privrednom nivou, a današnji razgovor je povod da razmotrimo mogućnosti i potencijale koje naša zemlja nudi zainteresovanim norveškim investitorima“, kazao je Ibrahimović na početku susreta dodajući da je dominantna tema razgovora na visokom nivou sve češće energetska situacija na globalnom nivou, što je i očekivano, imajući u vidu promjene koje se u toj oblasti dešavaju i u Evropi i šire.

“Upravo iz tih razloga, najavljena regionalna biznis konferencija, koja će se narednog mjeseca održati u Beogradu ima poseban značaj za zemlje regiona, ali i za pokretanje inicijativa za saradnju sa norveškim investitorima. Regionalna biznis konferencija održava se u organizaciji norveških amasada u Beogradu iSarajevu i Kancelarije Predsjednika Srbije u saradnji sa vladama Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Albanije Sjeverne Makedonije, kao i norveške biznis zajednice i asocijacije privrednika Norveške i Bosne i Hercegovine”, navodi se u saopštenju.

Fokus i tema ove konferencije biće energetika i obnovljivi izvori energije, resursi i neiskorišćeni potencijali zemalja regiona, ali i iskustva i uspješni modeli u razvoju energetskog sektora koje Norveška uspješno realizuje i sprovodi.

“Ambasador Kraljevine Norveške Jern Eugen Jelstad istakao je da očekuje da razgovori i otvorena diskusija zvaničnika zemalja regiona na ovoj konferenciji doprinesu boljem sagledavanju prilika i mogućnosti razvoja projekata u sektoru obnovljivih izvora energije”, navodi se u saopštenju.

Ambasador je takođe dodao da vjeruje da će ovaj događaj biti prilika da se na marginama konferencije ostvare značajni kontakti i komunikacija zainteresovanih norveških kompanija sa zvaničnicima i predstavnicima vlada regiona, a sve u cilju bržeg djelovanja i predlaganja daljih inicijativa.

Potpredsjednik Ibrahimović je na kraju razgovora naglasio da iskustva i praktična znanja Norveške mogu biti od izuzetnog značaja za našu administraciju, posebno kada je riječ o razvoju oblasti obnovljivih izvora energije.

“Sagovornici su takođe otvorili temu oko mogućnosti organizovanja sastanka u Crnoj Gori, gdje bi predstavnici norveških kompanija i privrednika mogli da sagledaju potencijalne modele saradnje, imajući u vidu bogate, a nedovoljno iskorišćene kapacitete naše države u ovoj oblasti”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve