Subota, 4 Maja, 2024
Rubrika:

Građanska inicijativa 21. maj: Crnoj Gori potreban radikalan raskid sa aktuelnom ekonomskom politikom

''Crnoj Gori potreban radikalan raskid sa aktuelnom ekonomskom politikom, konačno pokretanje strukturnih reformi i stvaranje jednostavnog, inovativnog i podsticajnog poslovnog ambijenta''

Ekonomski propagandizam nelegitimne Abazovićeve vlade ovih dana je kulminirao u nizu besmislenih poruka. Egzaltirane izjave farsičnog premijera i njegovih ministara o istorijskoj uspješnosti crnogorske ekonomije inspirativne su još samo za kafanske viceve, saopštio je Ekonomski tim Građanske inicijative 21. maj.

Ocjenjuju kako je država, u ozbiljnom problemu jer ima javni dug od preko četiri milijarde eura, kreditni rejting na nivou špekulativnog, javni sektor u koji je ukrcan svaki aktivista političke većine koja bjesomučno cijedi budžet i račune državnih preduzeća, medijalnu zaradu koja je značajno ispod prosječne zarade, destimulativne i haotične poslovne propise, nelikvidne javne finansije i fantomski kapitalni budžet.

“Pritom, crnogorska ekonomija je izrazito neproduktivna, opterećena krupnim trgovačkim deficitom, padom poreske konkurentnosti i sve prisutnijem limitiranju biznisa od strane poslovnih banaka. Baviti se poslovanjem u Crnoj Gori postaje sve mučnije što se najbolje ogleda u deprimiranosti domaćih preduzetnika”, navopde u saopštenju.

Kako ističu, česte i neurastenične promjene poslovne regulative, kao i birokratsko gušenje realnog sektora obesmišljavaju preduzetničku inicijativu.

“Zato je Crnoj Gori potreban radikalan raskid sa aktuelnom ekonomskom politikom, konačno pokretanje strukturnih reformi i stvaranje jednostavnog, inovativnog i podsticajnog poslovnog ambijenta”, dodaju u saopštenju.

Iz GI 21. maj zaključuju  da, Crnoj Gori treba primjena ideje o ekonomski nezavisnim i produktivnim građanima a ne praksa podaničkog i folirantskog društva koje živi od zaduživanja, predatorskog juriša na budžete i parazitiranja pod okriljem političkih partija.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve