Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Godišnja inflacija 7,9 odsto

Potrošačke cijene su od januara do septembra, u poređenju sa istim periodom prošle godine, u prosjeku bile više 9,9 odsto.

Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u septembru su u odnosu na avgust u prosjeku bile više 0,8 odsto, pokazuju podaci Monstata.

Potrošačke cijene su u septembru, u odnosu na isti mjesec prošle godine, u prosjeku bile više 7,9 odsto.

„Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena u grupama cipele i ostala obuća, gorivo i mazivo za motorna vozila, odjeća, čvrsta goriva, ostali uređaji, predmeti i proizvodi za ličnu njegu, obrazovanje, stvarne rente koje plaćaju stanari za primarno boravište”, navodi se u saopštenju.

Potrošačke cijene su od januara do septembra, u poređenju sa istim periodom prošle godine, u prosjeku bile više 9,9 odsto.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga prema namjeni potrošnje, u septembru je, u odnosu na prethodni mjesec, zabilježen rast u grupama odjeća i obuća 8,4 odsto, obrazovanje 2,7 odsto, prevoz 2,4 odsto, ostala dobra i usluge dva odsto, stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva 0,9 odsto, namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana 0,6 odsto i zdravlje 0,5 odsto.

Pad cijena zabilježen je u grupama restorani i hoteli 3,5 odsto i hrana i bezalkoholna pića 0,7 odsto.

Cijene ostalih proizvoda i usluga nijesu se bitnije mijenjale.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve