Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

GI ”21. maj”: Život u Crnoj Gori postaje preskup i na granici je socijalne izdržljivosti za većinu građana

Potrošačke cijene u prvih pola godine porasle za oko 11 odsto

Cijene hrane u posljednje četiri godine porasle su za oko 45 odsto po zvaničnim statističkim podacima. Potrošačke cijene su u prvih pola godine porasle za oko 11 odsto, a inflacija je u julu bila oko 7 odsto, saopšteno je iz Građanske inicijative (GI) “21. maj”.

”U ovakvim okolnostima trgovački lanci u Crnoj Gori čija bruto-marža se kreće između 15-25 odsto i koji sa ovakvom cjenovnom politikom očigledno značajno profitiraju i dalje su ravnodušni prema standardu građana i sve težem zadovoljavanju osnovnih životnih potreba. Vlada je pritom nemoćna da bilo šta pametno uradi u pogledu notornog rasta cijena u posljednjih godinu dana”, naveli su u saopštenju.

Radi poređenja, kako su kazali iz GI “21. maj”, marketi Lidla u susjednoj Hrvatskoj ovih dana samoinicijativno snižavaju cijene u rasponu od 30-50 odsto za preko 300 bitnih životnih artikala.

”Istovremeno, crnogorskim potrošačima ostaje da za razliku od potrošača u zemljama EU plaćaju prehrambenu robu i higijenske artikle po skupljim cijenama iako imaju višestruko manje plate. Pritom, prosječna neto-zarada u Crnoj Gori u julu je bila 797 eura ali ova zarada ne odražava realne prihode većine zaposlenih jer naša statistika ne poznaje medijalnu zarada koja mnogo bolje pokazuje standard građana”, istakli su oni.

Imajući u vidu razliku između prosječnih i medijalnih zarada u uporednim ekonomijama nema sumnje da bi i u Crnoj Gori medijalna zarada, tj. zarada koju prima polovina zaposlenih, teško bila viša od 650 eura.

”Život u Crnoj Gori postaje preskup i na granici je socijalne izdržljivosti za ubjedljivu većinu građana, dok je život podstanara naročito težak. Ove egzistencijalne probleme nije mogao riješiti demagoški i u međuvremenu istopljeni program “Evropa sad” niti će ih moći riješiti bilo kakve palijativne ekonomske i paušalne poreske mjere koje se na kraju pokažu štetnim i po državu i po građane i po poslovnu zajednicu”, zaključuju iz GI “21. maj”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve