Četvrtak, 9 Maja, 2024
Rubrika:

Evropski guverner ipak najavio izbacivanje Rusije iz sistema SWIFT

Najglasnija u inicijativama za izbacivanje Rusije iz SWIFT-a je Velika Britanija, dok Njemačka i SAD nisu za tu opciju

Odluka o izbacivanju Rusije iz globalnog platnog sistema SWIFT biće donesena u narednim danima, rekao je agenciji Reuters guverner jedne centralne banke koja djeluje unutar eurozone.

„SWIFT je pitanje vremena, kratkog. Radi se o danima“, rekao je guverner, koji je zatražio da ne bude imenovan.

„Da li će to biti dovoljno? Neće. Je li potrebno? Apsolutno. Sankcije imaju smisla jedino ako postoji šteta na obje strane, a ovo će biti skupo“, dodao je.

Najglasnija u inicijativama za izbacivanje Rusije iz SWIFT-a je Velika Britanija, dok Njemačka i SAD nisu za tu opciju.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski danas je rekao da italijanski premijer Mario Dragi podržava tu ideju, što mu je rekao u telefonskom razgovoru.

Težak udarac za ruski bankovni sistem

Isključenje Rusije iz sistema koji koriste hiljade banaka nanijelo bi težak udarac ruskom bankarskom sistemu, uskraćujući bankama pristup novcu.

Vlade mnogih drugih zemalja strahuju pak da bi naštetilo i njihovoj ekonomiji i kompanijama jer bi izazvalo velike poremećaje u, na primjer, nabavci ruske nafte i plina.

Francuski ministar finansija Bruno Le Maire izjavio je u petak da bi isključenje trebalo biti “posljednja opcija”, a Njemačka je prijedlog otklonila.

Neki zastupnici u američkom Kongresu traže zabranu, ali predsjednik Džo Bajden izjavljuje da je više naklonjen drugim kaznenim mjerama, ponajprije zato što bi rusko isključenje iz SWIFT-a pogodilo i druge zemlje i njihove ekonomije.

Swift (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication) je globalna finansijska žila kucavica koja omogućuje nesmetan i brz transfer novca preko granica.

Uspostavljen je 1973. u Belgiji i povezuje 11.000 banaka i institucija u više od 200 zemalja.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve