Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

ELABORATI DEMANTUJU VIJESTI: U Kolašinu 1300 septičkih jama koje zagađuju Taru

Elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Opštini Kolašin, koju je radila Green Environment Services DOO, Podgorica je i najbolji demanti navoda koje su objavile Vijesti iz pera svoje dopisnice Dragane Šćepanović, neistinito optužujući jedan hotel na Bjelasici da ne tretira otpadne vode u skladu sa pravilima

U Kolašinu je u upotrebi i 1300 individualnih septičkih jama. Trenutno se najveći dio otpadnih voda, bez prethodnog tretmana, ispušta u potoke i rijeke Taru i Plašnicu. Otpadne vode iz kanalizacionog sistema grada ispuštaju se direktno u lagune koje se nalaze na sjeveru grada u oblasti Breze. Lagune ne funkcionišu ispravno, jer nijesu obložene, a zemlja je dovoljno propusna, tako da otpadne vode koje se ispuštaju u lagunu 1 poniru u zemlju. Izlaz iz lagune 1 do lagune 2 se nalazi na takvom nivou da otpadne vode nikada ne stižu do lagune 2. Laguna koja je trenutno u funkciji ima sloj mulja na dnu debljine 30-60 cm. Ovaj mulj prolazi kroz proces fermentacije pri čemu stvara naprijatne mirise i tako ozbiljno narušava kvalitet životne sredine. Osim stvaranja neprijatnih mirisa curenjem vode iz dna lagune stvara se i mogućnost potencijalne kontaminacije rijeke Tare, koja je kao krajnji recipijent otpadnih voda udaljena od laguna svega oko 25 metara.

Čelnici ”medijske mafije” Željko Ivanović i Miodrag Miško Perović sa ”dopisnicom” Draganom Šćepanović: U zaštiti Martinovićeve korupcije i loših reješenja za Skijališta, sada ih nalogodavci usmjeravaju da se bave otpadnim vodama što je očajnički pokušaj da zaustave razvoj Kolašina kad su već sve ostalo probali

Sve ovo je navedeno u Elaboratu o procjeni uticaja na životnu sredinu postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Opštini Kolašin, koju je radila Green Environment Services DOO, Podgorica. Ovo je i najbolji demanti navoda koje su objavile Vijesti iz pera svoje dopisnice Dragane Šćepanović, neistinito optužujući jedan hotel na Bjelasici da ne tretira otpadne vode u skladu sa pravilima. Da je istina potpuno drugačija, Portal Aktuelno je razjasnio u više tekstova. Hotel kojeg Vijesti targetiraju bez dokaza, jedini vrši tretman otpadnih voda u skladu sa zahtjevima serije evropskih standarda EN 12255 i voda nakon tretmana zadovoljava kvalitetom prema “Pravilnik-u o kvalitetu sanitarno-tehničkim uslovima za ispuštanje otpadnih voda, načinu i postupku ispitivanja kvaliteta otpadnih voda i sadržaju izvještaja o utvrđenom kvalitetu otpadnih voda”. Takođe, tretman otpadnih voda hotela se vrši pomoću sistema uređaja i opreme baziranih na tehnologiji SBR-a isporučenih od strane poznatog regionalnog proizvođača kako je to i definisano pozitivnim pravnim propisima.

Prema stepenu gradacije, primijenjuju se sva tri postupka prečišćavanja I to primarni, sekundarni i tercijalni, što je bilo zahtjevano tehničkim uslovima nadležnih institucija.

Istovremeni predsjednik Opštine i poslanik Vladimir Martinović poznatiji pod nadimcima ”šega” i ”kolašinski balvan” zbog nelegalne sječe šume: Ne smeta mu nelagalna gradnja na Bjelasici, niti ima potrebu da rješava problem otpadnih voda dok njegovi pajtaši iz Vijesti o tome spinuju

Osim toga, investitor Kolašin 1450 i Kolašin 1600 finansirao je izradu projekta prečišćavanja otpadnh voda za oba naselja na osnovu prostornog plana i urbanističko-tehničkih uslova i poklonio ga opštini. Tada je i dogovoreno da lokalna samouprava dostavi idejno rješenje Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma kako bi se razmotrila EU podrška projektu i uključila Vlada Crne Gore. Cilj je bio da se pokrene inicijativa prilikom izrade Zakona o budžetu Crne Gore za 2024. godinu, čime bi se obezbijedio dio sredstava za ovu namjenu. Lokalna uprava, međutim, po tom pitanju nije uradila ništa iako joj je do skoro na čelu bio Vladimir Martinović koji je sada ministar turizma i ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera. Osim što ništa nije uradio za turizma, ni oko ekologije na Bjelasici se nije dokazao, a tretman otpadnih  voda je samo jedan od primjera. Zbog njegovog nerada, Opština nije povukla sredstva iz EU fondova za tu svrhu.

Istina je naravno potpuno drugačija od onoga što su Vijesti objavile na naslovnici novine i portala. Jedini ko ne zagađuje Kolašin, uključujući i dopisnicu Šćepanović čije fekalije se izlivaju u Taru ili Svinjaču, dakle, jedino ko NE zagađuje je hotel koji je dopisnica targetirala. Da ima i malo medijskog i ličnog kredibiliteta, dopisnica bi objavila ono što su joj čitaoci naveli u komentarima – čitav Kolašin nema uređenu kanalizacionu infrastrukturu. I u tim uslovima, Šćepanovićka napada jedini objekat koji vrši prečišćavanje otpadnih voda!

Vikendica Mija Vlahovića, zvanog Struja, za koju kažu da je nelegalno izgrađena

Portal Aktuelno je pisao da je očigledna namjera Šćepanovićke da skrene pažnju sa nelegalnih objekata na Bjelasici, u prvom redu svoga sagovornika Mija Struje Vlahovića. Upravo njegova koliba napravljena je bez dozvola, dok njegova supruga Milena Vlahović predsjedava Odborom direktora Skijališta Crne Gore koji gazduju nad restoranom 1600, takođe nelegalnim objektom u, da paradoks bude još veći, vlasništvu države. Taj objekat nema sisteme za prečišćavanje otpadnih voda, pa je opravdana sumnja onih koji tvrde da su njihove otpadne vode koje zagađuju potok na Bjelasici. Legalna gradnja im je trn u oku upravo zbog njihovih apetita da zauzmu Bjelasicu suprotno važećim planskim dokumentima i urbanističko tehničkim uslovima.

Vlahovićeva i njen suprug imaju namjeru da „crtaju“ po Bjelasici suprotno planskim dokumentima i urbanističko-tehničkim uslovima, a Vijesti su im u tome najveći promoter. Portal Aktuelno je pisao da rukovodilac na Skijalištu 1600 Bojan Haso Medenica preko Vijesti, najavljuje nelegalnu gradnju i čak traži da je finansira država. Tako je izjavio da država treba da finansira topove za osnježavanje, što samo po sebi nije loše, ali kad se zna da je u planskim dokumentima precizirano šta i kako treba da se radi, onda je potpuno jasno da je riječ o neplanskoj intervenciji u važeća dokumenta. I u slučaju „osnježavanja“ koje planira Haso Medenica, Vijesti nijesu pitale kako je moguće da on, ili bilo kod drugi, „crta“ mimo onoga što je predviđeno najboljim planskim dokumentom? Jer, da podsjetimo, idejno rješenje za projekat vodosnabdijevanja je finansirao Ski rizort Kolašin 1450, za dovođenje vode na skijalište, dok je projekat osnježavanja 12 kilometara staza uradio Dopelmayer, a platila država. Taj projekat je u skladu sa prostornim planom i na osnovu urbanističko-tehničkih uslova iz plana. Dopelmayer je, na osnovu tendera za isporuku i ugradnju šestosjeda K8 imao obavezu izgradnje 12 kilometara staza i izradu projekta za njihovo osnježavanje. Sada se čeka vodovod i tehnologija za osnježavanje…

Bojan Haso Medenica: Sa kupljenom diplomom dobio medijsku podršku da mijenja plan najboljeg svjetskog projektanta, kanadskog Ecosign-a, priča se po Kolašinu da se zakleo u krst časni, slavski kolač i Joanikijevu bradu da će na Bjelasicu do sledeće sezone uvesti vještačko osnježavanje po projektu Mija Struje

Medenica, kako tvrde u Skijalištima Crne Gore, sve to radi ne zbog turizma, već zbog svoje šefice, predsjednice Odbora direktora u Skijalištima Crne Gore, Milene Vlahović. Vlahovićeva, kako tvrdi izvor u Skijalištima, predlaže da njen suprug, Mijo Struja, „donira“ projekat nelegalno, suprotno najvećem planskom aktu, prostornom planu, bez dozvola i planske dokumentacije.

A poznato je da ko projektuje, taj određuje tehnologiju opreme i proizvođača, pa se pretpostavlja da bi Mijo Struja tako dobio mogućnost da se ugradi preko nabavke opreme i ne samo na taj način. Vlahovićeva i njen suprug  kako tvrde izvori iz Skijališta, „doniraju“ nelegalni projekat kako bi postavili akumulaciono jezerce tačno ispod parcele i kolibe, da bi ljeti imali kafe bar i plažu na jezeru.

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Nikola
26.02.2024-07:38 07:38

Na koliko stvari žmure SDT, VDT emo i mladi borac protiv nelegalne gradnje Odović

džudović
26.02.2024-14:41 14:41

Sve kuće uz Svinjaču direktno ispuštaju sve vode, uključujući i fekalne, u Svinjaču. Smeće iz kuća se u kesama ne baca u kontejnere nego u svinjaču. Da vlasnik restorana Vodenica ne čisti nedjeljno vir ispod Vodenice tamo bi mogli vidjeti hiljade plastičnih flaša koje donosi Svinjača. Užas na koliko je niskom nivou kultura življenja kod jednog dijela Kolašinaca!

Tara
26.02.2024-16:44 16:44

Dje je Vanjuska iz Mansa..sjecam se..kad se gradio-Autoput..cudo je pisala..kako se mulj..prosuo u vodu..pa zamutio Taru..slala je Dronove…citava Hajka..a sad..nista..Fekalije..mirisu..