Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

EKONOMSKA POLITIKA VLADE DALA REZULTATE Za godinu ulje skuplje 36, gorivo 30 odsto

Na nastavak inflacije na mjesečnom nivou ovog puta su najviše uticale cijene goriva, mlijeka, sira i jaja, zatim hljeba i žitarica, mesa, odjeće, čvrstih goriva, te jestivih ulja.

Cijene proizvoda i usluga u Crnoj Gori za godinu su u prosjeku porasle 4,4 odsto, a najveća uvećanja registrovana su za jestiva ulja i za gorivo, pokazuju novi podaci Uprave za statistiku Monstat.

Ulje je za godinu poskupilo čak 36,6 odsto, dok su cijene goriva porasle za 30,8 odsto.

Prema zvaničnom statističkom indeksu, potrošačke cijene su u novembru u odnosu na oktobar u prosjeku porasle za 03 odsto.

Na nastavak inflacije na mjesečnom nivou ovog puta su najviše uticale cijene goriva, mlijeka, sira i jaja, zatim hljeba i žitarica, mesa, odjeće, čvrstih goriva, te jestivih ulja.

Takođe, za prvih 11 mjeseci ove godine u poređenju sa istim periodom 2020. cijene su u prosjeku uvećane za 2,2 odsto.

Kada su u pitanju parametri inflacije na godišnjem nivou, Crna Gora je od marta 2020. do februara ove godine samo jednog mjeseca imala rast, i to u septembru od 0,1 odsto.

U martu 2021. prvi put je ponovo registrovana godišnja inflacija, i to na nivou od 0,8 osto.

Od tada do novembra, cijene su u prosjeku na godišnjem nivou bile uvećane za najmanje 2,2odsto.

Od decembra prošle godine cijene proizvoda i usluga na mjesečnom nivou su rasle i od 0,1 do0,7 odsto.

Podaci klasifikovani po glavnim grupama proizvoda i usluga ukazuju da su od oktobra do novembra najveći skok imale cijene goriva 2,6 odsto, zatim čaja, kafe i kakaoa 2,5 odsto, jestivog ulja 13, hljeba i žitarica 0,7, te mlijeka i jaja, odnosno čvrstih gorivapo 0,6 odsto.

Najveći pad cijena registrovan je za usluge u hotelima i restoranima, te audio-vizuelno snimanje, i to oba od 1,1 odsto.

Kao što je već rečeno, najveću razliku za godinu dostigle su cijene jestivog ulja koje su porasle za čak 36,6 odsto, te cijene goriva-za 30,8 odsto.

Cijene povrća su od prošlog do ovog novembra u prosjeku porasle za 12,5 odsto, smještaja 10,1, zatim meda, čokolade i slatkiša za 7,5, sredstava za održavanje domaćinstva 7,4 odsto, a voća 6,4 odsto.

Istovremeno, tekstil za domaćinstvo jeftiniji je 4,9 odsto, vozila 4,8 odsto, telefoni 3,4, a audiovizuelna oprema 1,4 odsto.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve