Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

DRUGA JAVNA RASPRAVA O NACRTU IZMJENA I DOPUNA PUP KOLAŠIN: Građani protiv pogubnih rješenja

Građani su se ujedinili protiv rješenja guranih od strane NVO zelenih, koji su u jednom periodu imali podršku lokalne uprave i prijateljske odnose sa čelnicima kolašinske administracije, mafijaških medija i njihovih dopisnika. Sada je situacija drugačija jer se ne može protiv volje Kolašinaca zaustavljati razvoj grada i valorizacija imovine u gradskom jezgru

Javna prezentacija Izmjena i dopuna (ID) Prostorno-urbanističkog plana (PUP) opštine Kolašin biće održana danas u Velikoj Sali centra za kulturu u ovom gradu.  Javna rasprava koja je trebalo da traje do kraja juna, produžena je, zbog velikog interesovanja građana, do kraja jula. Prva prezentacija održana 26. juna bila je najposjećeniji događaj u Kolašinu i trajala je sedam sati.

Portal Aktuelno je pisao da su i građani i struka nezadovoljni velikim dijelom predloženih izmjena, a opšti je zaključak da plan ne prati novu realnost u Kolašinu a to je da ovaj grad postaje turistički centar države i šire i da se svaki budući plan mora bazirati na toj pretpostavci. Na izmjene PUP u Opštini Kolašin čekaju od 2019. godine, kada su incirali izradu. Aktuelni Nacrt je inoviran u odnosu na prethodni, o kojem je već vođena javna rasprava.  Dokument je dobio negativno mišljenje Savjeta za reviziju, a na tadašnja rješenje iz dokumenta upućene su brojne zamjerke.

Predložene izmjene i dopune se oslanjaju na PUP iz 2014. godine, kada država, za razliku od kolašinskih entuzijasta, još uvijek nije prepoznala perspektivu koja se otvara razvojem skijališta, ali i otvaranjem prve dionice auto-puta.

Poseban revolt kod Kolašinaca izazvali su predlozi o bavljenju poljoprivredom. Tako se Kolašincima sugeriše da dalji razvoj opštine Kolašin planski usmjere “na razvoj poljoprivrede i šumarstva koje bi imale izraženu proizvodnu funkciju, zatim eko formi turizma kao i energetike zasnovane na eksploataciji održivih izvora. Uz razvoj prioritetnih privrednih djelatnosti kao bitna odrednica pravilnog razvoja zajednice prepoznato je adekvatno planiranje društvenog života Kolašina i društvenih djelatnosti”.

Ujedinjeni građani

Pored poljoprivrede, planeri i resorno Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Kolašincima predlažu da se bave šumarstvom. Planeri kao da su prespavali posljednjih par godina u kojima je grad značajno napredovao, a investiconi bum izazvao interesovanje najvećih svjetskih brendova u oblasti planinskog turizma. Zbog toga je većina Kolašinaca  vidjela šansu da valorizuju svoje nasljeđe i da od njega kvalitetno žive u gradu koji postaje regionalni centar elitnog planinskog turizma. Jer se pokazalo da većinu građana isključivo zanima gradnja na sopstvenim parcelama, a da su skoro bez interesovanja za poglavlje koje se odnosi na ekosistemske usluge i valorizaciju “zelenog” fonda. Građani su se ujedinili protiv rješenja guranih od strane NVO zelenih, koji su u jednom periodu imali podršku lokalne uprave i prijateljske odnose sa čelnicima kolašinske administracije, mafijaških medija i njihovih dopisnika. Sada je situacija drugačija jer se ne može protiv volje Kolašinaca zaustavljati razvoj grada i valorizacija imovine u gradskom jezgru.

Nasuprot njima, planeri i Ministarstvo imaju i “precizan programski zadatak, koji je, između ostalog, podrazumijevao i preispitivanje kapaciteta postojećih DUP-ova, prije svih Centar, Breza i Smailagića polje”. To je izazvalo najviše revolta kod Kolašinaca, pa “stručnjacima” iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma preporučuju da se oni i njihovi mediji bave poljoprivredom, a da Kolašin puste da se razvija kao turistički centar. Podsjećaju da je  i Vlada Zdravka Krivokapića pokušala da uvede moratorijum na ova tri DUP-a kao što je to bilo urađeno sa DUP Bečići, ali to Kolašinci nijesu dozvolili a tadašnji poslanik Vladimir Martinović, a danasnji gradonačelnik Kolašina rekao da u tom slučaju više nema Vlade.

Kolašin ima perspektivu da bude zimski, ali i ljetnji turistički centar

Kolašinci moraju dobiti ovu bitku

I zaista je pitanje da li država može Kolašincima da zabrani ono što je dozvolila svuda u Crnoj Gori, a to je da žive od sopstvene imovine? Zbog toga je najveće interesovanje građana za zone koje su predviđene za  takozvani zeleni pojas što Kolašincima ne odgovara jer žele da valorizuju svoj potencijal kao i interesovanje investitora. Predloženim izmjenama redukovana je gradnja DUP-ova iz 2007. godine, a građani Kolašina to doživljavaju kao biznis barijeru.

Kolašinci neće dozvoliti planerima i ministarstvu kao  i mafijaškim medijima koji ih podržavaju, da zabrane gradnju u centru i oko centra Kolašina. Jer vlasnici parcela u gradu ne traže ništa više od prava koje su imali svi drugi građani Crne Gore – da imaju mogućnost da raspolažu svojim imanjima bilo da se radi o sopstvenim investicijama u turističke kapacitete ili o valorizaciji na način na koji se to radilo u svim dijelovima države koji su doživjeli investicioni bum. Na taj način bi se riješilo i stambeno pitanje mnogih Kolašinaca, uz mogućnost da žive dobro od svog nasljeđa. Po važećim planskim rješenjima oni na to imaju pravo i svaka namjerna opstrukcija kroz “kontrolisano izdavanje saglasnosti” je kažnjiva zakonom i predstavlja uvod u korupciju. Jer planeri već sugerišu nadležnima da uđu u zonu krivične odgovornosti kroz ”kontrolisano izdavanje urbanističko-tehničkih uslova (UTU) i kontrolisano izdavanje saglasnosti na idejna rješenja kod glavnog gradskog i državnog arhitekte”. Ovakvi predlozi ne samo da su suprotni važećim zakonima, već predstavljaju i podsticanje na krivično djelo, zloupotrebu službenog položaja, što sve može biti predmet interesovanja specijalnog tužilaštva.

Ono što Kolašinci, ali i stručna javnost sada očekuje da se predložene izmjene povuku i da se sačeka do usvajanja novog zakona o planiranju prostora, kojim se vraćaju ingerencije opštinama da donose lokalna planska dokumenta. Jednostavno rečeno – da Kolašinci uređuju svoju kuću i odlučuju o svojoj đedovini, umjesto ministara, planera, mafijaških medija i ostalih interesnih grupa.

Ovo je i jedan od najvećih izazova pred stanovnicima Kolašina – najvažnija pobuna protiv onih koji hoće da ih drže u siromaštvu. Ovu bitku Kolašin može dobiti ujedinjenjem svih za bolju budućnost grada i Kolašinaca.

Dobra rješenja

Predložene izmjene imaju i dobra rješenja. Jedno od njih je izgradnja žičare koja bi povezala centar grada sa Skijalištem Kolašin 1450. U Planu se predviđaju dvije varijante trase žičare, prva Kolašin – Željeznička stanica – Smrčje – Ćirilovac – Kolašin 1450 i druga Kolašin – Željeznička stanica – Kolašin 1450. Dio građana ukazao je na premještanje okretnice gondole sa pozicije Ski-centra Kolašin 1450 na Kolašin 1600 (što je skuplja varijanta) čime bi se omogućila lakoća komunikacije budućih skijaša.

Osim toga, predložene izmjene tretiraju i obilaznicu koja predstavlja nastavak regionalnog puta Mateševo – Kolašin prema Ski-centru Kolašinu 1450, koja je neophodna kako bi rasteretila gradsko jezgro, ali i kao veza auto puta sa Ski centrima Kolašinom 1450 i 1600 i tunelom prema Beranama i Andrijevici.

Osim toga, Kolašinu je neophodna garaža koja je odavno u planovima. Ovi infrastrukturni projekti su neophodni u skladu sa novim razvojem Kolašina.

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
džudović
20.07.2023-09:55 09:55

Treba voditi računa da se prostor ne optereti objektima i ljudima. Do objekata treba doći (ima li puta?), objektima treba voda, struja, kanalizacija (ima li svega toga?). Kolašin nema ni vode ni kanalizacije. Kad se već zahtijeva da se živi od imovine, kako se može živjeti kada vode nema dovoljno? Dakle, zahtjev treba dopuniti da se gradu obezbijedi komunalna infrastruktura da bi se imovina mogra koristiti!

COL
20.07.2023-12:28 12:28

Najbolje da se vrnemo u pećine i da onda pozovem svijet da nam plati kako bi nas proučavali ka primate. Posebne pećine odabrati za ove ekologe iz ministarstava i za ove iz onog plavog reketaškog tabloida…