Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

DRI obustavalja saradnju sa Računovodstvenom komorom Rusije i Komitetom za državnu kontrolu Bjelorusije

Senat Državne revizorske institucije je podržao izjavu Upravnog odbora Evropske organizacije vrhovnih revizorskih institucija i odluku da se obustavi svaka dalja saradnja sa Računovodstvenom komorom Rusije i Komitetom za državnu kontrolu Bjelorusije

Upravni odbor Evropske organizacije vrhovnih revizorskih institucija (EUROSAI) je na vanrednoj sjednici održanoj 3. marta usvojio Izjavu kojom osuđuje napad Rusije na narod Ukrajine i pruža podršku Računovodstvenoj komori Ukrajine u obavljanju dužnosti i očuvanju njene nezavisnosti.

Senat Državne revizorske institucije je podržao izjavu Upravnog odbora Evropske organizacije vrhovnih revizorskih institucija i odluku da se obustavi svaka dalja saradnja sa Računovodstvenom komorom Rusije i Komitetom za državnu kontrolu Bjelorusije.

Senat DRI je donio zaključak da se izjava EUROSAI Upravnog odbora objavi na zvaničnoj internet stranici Državne revizorske institucije, koju prenosimo u cjelosti

1. Upravni odbor EUROSAI obustavlja svaku saradnju sa Računovodstvenom komorom Ruske Federacije i Komitetom za državnu kontrolu Republike Bjelorusije i drugim državnim institucijama Ruske Federacije i Republike Bjelorusije – stupa na snagu odmah.

2. Upravni odbor EUROSAI poziva članice EUROSAI organizacije da se uzdrže od bilo kakve saradnje sa Računovodstvenom komorom Ruske Federacije i Komitetom za državnu kontrolu Republike Bjelorusije, drugim državnim institucijama Ruske Federacije i Republike Bjelorusije, kao i da se uzdrže od učešće na događajima, koje organizuju unutar ili van okvira saradnje EUROSAI i INTOSAI organizacije.

3. Upravni odbor EUROSAI poziva članice INTOSAI organizacije da razmotre razrješenje Računovodstvene komore Ruske Federacije sa funkcije predsjedništva INTOSAI organizacije i poziva Revizorski sud Austrije u svojstvu Generalnog Sekretarijata INTOSAI da preuzme ulogu i dužnosti koje se tiču predsjedništva INTOSAI-a do predaje predsjedavanja INTOSAI organizacijom
Računskom sudu Portugala – Tribunal de Contas da União na XXIV INCOSAI Kongresu u Brazilu.

4. Upravni odbor EUROSAI obavezuje se na maksimalnu podršku i pomoć Računovodstvenoj komori Ukrajine u obavljanju njenih dužnosti i održavanju njene nezavisnosti.

5. Upravni odbor EUROSAI poziva članice EUROSAI da pruže Računovodstvenoj komori Ukrajine maksimalnu podršku i pomoć u obavljanju njenih dužnosti i održavanju njene nezavisnosti.

Upravni odbor EUROSAI strogo i nedvosmisleno osuđuje ničim izazvanu agresiju Rusije na Ukrajinu – nezavisnu i suverenu evropsku državu.

Naše misli i srca su uz narod Ukrajine. Upravni odbor EUROSAI je uz narod Ukrajine.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve