Ponedjeljak, 17 Juna, 2024
Rubrika:

Dokić: Vijest o jednokratnoj pomoći izazvala iznenađenje i nevjericu kod prevoznika

''Sa bivšim ministrom finansija Milojkom Spajićem, a povodom pandemije korona virusa, bila je dogovorena pomoć u iznosu od šest rata po 500 eura po licenciranoj voznoj jedinici. Od toga, realizovane su samo dvije rate po 500 eura, a preostale četiri nijesu'', kazao je Dokić

Vlada Crne Gore je na redovnoj sjednici utvrdila Informaciju o potrebi realizacije pomoći prevoznicima u drumskom saobraćaju, kojom je predviđena jednokratna pomoć od 500 eura za autobuske prevoznike po voznoj jedinici. Iako je ovo zvučalo kao dobra vijest, tekst objavljen u medijima pod naslovom “Autobuskim prevoznicima jednokratna pomoć 500 eura po vozilu” izazvao je nevjericu i iznenađenje kod prevoznika. To je za portal Aktuelno kazao izvršni direktor udruženja “Klaster prevoza Crne Gore” Davor Dokić.

“Sa bivšim ministrom finansija Milojkom Spajićem, a povodom pandemije korona virusa, bila je dogovorena pomoć u iznosu od šest rata po 500 eura po licenciranoj voznoj jedinici. Od toga, realizovane su samo dvije rate po 500 eura, a preostale četiri nijesu”, kazao je Dokić.

Davor Dokić izvršni direktor udruženja “Klaster prevoza Crne Gore”

Kada je došlo do promjene ministara udruženje “Klaster prevoza Crne Gore” održalo je više sastanaka sa resornim predstavnicima.

“Razgovarali smo sa ministrom ekonomskog razvoja gospodinom Đurovićem i njegovim saradnicima, ali i sa ministrom finansija gospodinom Damjanovićem i njegovim saradnicima. Na tim sastancima upoznali smo ih sa dogovorom koji smo imali sa njihovim prethodnicima i usaglasili se da preostale četiri rate budu isplaćene jednokratno – tačnije 2000 eura po voznoj jedinici”, kazao je Dokić.

Tekst koji su juče imali priliku da pročitaju u medijima izazvao je iznenađenje i nevjericu kod svih prevoznika.

“Državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija gospodin Šahmanović daje izjavu da je prevoznicima obezbjeđena jednokratna pomoć od 500 eura po voznoj jedinici, i da će objaviti javni poziv za raspodjelu sredstava. Ovim putem, želimo da ga obavjestimo da ne raspisuje javni poziv dok se ministar finansija ne vrati u Crnu Goru sa službenog puta i sa predstavnicima klastera ne obavi dodatne razgovore i konsultacije”, kazao je Dokić.

Poskupljenje goriva nije i jedino sa kojim su se susreli prevoznici drumskog saobraćaja

Napominje, da je Damjanović uvažio njihove zahtjeve kada su tražili da se smanje akcize na gorivo.

”Ibrahimović i Šahmanović se nijesu mnogo uključivali u rešavanje problema prevoznika u drumskom saobraćaju. Želim da kažem da su se prevoznici pored pandemije korona virusa suočili i sa ekstremnim porastom cijena nafte i naftnih derivata, rezervnih djelova, povećanja ličnih dohodaka zbog uvođenja programa ”Evropa sad”, nedostatka radne snage, birokratijom za izdavanje radnih dozvola, visokim cijenama putarina i najskupljim polisama osiguranja putnika u regionu”, kazao je Dokić.

Iz udruženja apeluju da odgovorni iz ministarstava nadležnih za drumski saobraćaj i njihovu podršku zauzmu jedinstven stav o njihovom zahtjevu.

“Nadamo se da ćemo ovoga puta riješiti situaciju dogovorom, i da nećemo biti primorani ponovo da izlazimo na ulice”, zaključio je Dokić.

K.P.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve