Četvrtak, 25 Jula, 2024
Rubrika:

Muslimanski hodočasnici završavaju ovogodišnji Hadžiluk

Po saudijskim zvaničnicima, više od 1,83 miliona muslimana obavilo je godišnji Hadž, a prošle godine ih je bilo 1,84 miliona

Muslimanski hodočasnici su danas u Mini, nedaleko od grada Meke u Saudijskoj Arabiji, drugi dan ritualno kamenovali stubove koji predstavljaju đavola.

Posljednji dani hadža se poklapaju sa muslimanskim praznikom Kurban-bajramom. Treće kamenovanje je u utorak, prije oproštajnog „tavafa“ – kruženja oko Kabe (Ćabe) – crne kamene kocke u Meki.

Po saudijskim zvaničnicima, više od 1,83 miliona muslimana obavilo je godišnji Hadž, a prošle godine ih je bilo 1,84 miliona.

Obredi se obavljaju po velikoj vrućini, do 49 stepeni Celzijusa, objavila je saudijska meteorološka služba.

Više od 2.760 hodočasnika pretrpjelo je sunčani udar samo u nedjelju, saopštilo je Ministarstvo zdravlja. Jordan je u nedjelju saopštio da je 14 jordanskih hodočasnika umrlo od toplotnog udara. Hadž je jedno od najvećih vjerskih okupljanja u svijetu i jedan je od pet stubova islama. Svi muslimani su obavezni da obave petodnevni hadž barem jednom u životu, ako su fizički i finansijski sposobni za to.

Kada se hadž završi, od muškaraca se očekuje da u znak obnove obriju glave, a od žena da ošišaju pramen kose.

Većina poslije hodočašća u Meki ide u 340 kilometara udaljenu Medinu, radi molitve na ​​grobu proroka Muhameda. Ta grobnica u prorokovoj džamiji, jedno je od tri najsvjetija mjesta islama, zajedno s Velikom džamijom u Meki i džamijom Al Aksa u Jerusalimu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve