Utorak, 16 Jula, 2024
Rubrika:

Milatović: U Bugarskoj stacioniran najveći kontingent crnogorske vojske izvan granica države

Osim značajne podrške Bugarske našem evropskom putu, Milatović je istakao važnost zajedničke saradnje Crne Gore i Bugarske u okviru NATO-a, kao i aktivnu ulogu dvije zemlje u očuvanju mira i stabilnosti Balkanskog poluostrva

U Bugarskoj stacioniran najveći kontingent crnogorske vojske izvan granica Crne Gore. Njega sada čine 42 pripadnika Vojske Crne Gore, poručio je danas predsjednik Crne Gore Jakov Milatović na konferenciji za medije sa predsjednikom Bugarske Rumenom Radevom.

Na ovaj način, prema riječima predsjednika, Crna Gora aktivno doprinosi pojačanom vojnom prisustvu u Istočnom krilu NATO saveza, a samim tim većoj bezbjednosti Evrope.

“Veliko mi je zadovoljstvo što danas boravite u Prijestonici Cetinje, u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori da još jednom potvrdimo i osnažimo odlične i prijateljske odnose Crne Gore i Bugarske, zasnovane na bogatim istorijskim i kulturnim vezama. Dinamika posjeta na najvišem nivou predstavlja potvrdu snažnog savezništva i obostranog opredjeljenja ka daljem jačanju bilateralnih odnosa u oblastima od obostranog interesa. Koristim priliku da izrazim našu iskrenu zahvalnost Republici Bugarskoj na dosadašnjoj političkoj i ekspertskoj podršci evropskoj integraciji Crne Gore, uz očekivanje da će ona i u narednom periodu biti nastavljena i dodatno osnažena”, kazao je predsjednik u uvodnoj riječi.

Naš je cilj, kaže, da postanemo 28. zemlja članica EU do 2028. godine.

“Crna Gora kao država koja je najdalje odmakla u pregovorima sa Evropskom unijom, što će potvrditi i dobijanje IBAR-a, mora iskoristiti geopolitički trenutak kada u EU postoji jasna spremnost za proširenem, da uz dodatno angažovanje, još veću odgovornost svih političkih aktera i nastavak suštinskih reformi, ispuni završna mjerila iz pregovaračkog procesa i unaprijedi kvalitet života svojih građana”, dodao je Milatović.

Osim značajne podrške Bugarske našem evropskom putu, Milatović je istakao važnost zajedničke saradnje Crne Gore i Bugarske u okviru NATO-a, kao i aktivnu ulogu dvije zemlje u očuvanju mira i stabilnosti Balkanskog poluostrva.

Predsjednik Milatović i predsjednik Bugarske

“Takođe, važno je istaći da je u Bugarskoj stacioniran najveći kontigent crnogorske vojske izvan granica Crne Gore. Njega sada čine 42 pripadnika Vojske Crne Gore. Na ovaj način Crna Gora aktivno doprinosi pojačanom vojnom prisustvu u Istočnom krilu NATO saveza, a samim tim većoj bezbjednosti Evrope. Dvije države, odgovorno i konstruktivno pristupaju pitanjima od regionalnog značaja, a dobrosusjedska saradnja i jačanje odnosa sa državama regiona čini jedan od glavnih vanjskopolitičkih ciljeva Crne Gore, jer samo stabilan region, koji je ekonomski prosperitetan i zasnovan na međusobnom poštovanju, može iskoračiti u zajedničku evropsku budućnost”, kazao je Milatović.

Takođe, istakao je interes za jačanje bilateralne saradnje, posebno u oblasti ekonomije, o čemu su i razgovarali u toku njihovog sastanka.

“S obzirom da postoji značajan prostor za unapređenje saradnje posebno po pitanju robne razmjene i investicija koje u predhodnom periodu nisu bile na zavidnom nivou, u tom smislu naglašavam važnost djelovanja mješovite komisije za ekonomsku saradnju naše dvije zemlje, u cilju razmatranja buduće saradnje u oblastima trgovine, energetike, poljoprivrede i saobraćaja. S obzirom na ekspanziju IT sektora u Bugarskoj, naglasio sam da je Crna Gora, uspostavila pravni okvir za privlačenje digitalnih nomada, promovisala uspostavljanje IT klastera i kreirala Fond za inovacije i novo-otvoreni Naučno-tehnološki park u Podgorici”, dodao je Milatović.

I dodatno sam, kaže, u okviru našeg razgovora iskazao zainteresovanost za razmjenu iskustava sa bugarskom stranom u ovoj oblasti.

“Imajući u vidu da turizam predstavlja jednu od glavnih privrednih grana u našoj zemlji, smatram da moramo uložiti dodatne napore na povezivanju naših turističkih destinacija, čemu bi umnogome doprinijelo uspostavljanje direktnih avio linija na relacijama Podgorica – Sofija i Tivat – Varna, što bi bio pozitivan impuls jačanju sveukupnih međudržavnih odnosa. Sa posebnim zadovoljstvom želim da istaknem rad na unapredjenju saradnje u obrazovanju i nauci, gdje je u toku izrada inoviranog Sporazuma o saradnji koji će uskoro biti i potpisan između dva ministarstva”, kazao je Milatović.

Zahvalio se Bugarskoj na podršci koju pruža u zastupanju interesa crnogorskih građana tamo gdje nemamo rezidentna diplomatska predstavništva, posebno u zemljama Kavkaza i Centralne Azije.

“Predsjednika Bugarske sam upoznao da je Crna Gora istakla kandidaturu za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti UN, za period 2026-2027, što bi predstavljalo krunu diplomatske aktivnosti naše zemlje na multilateralnom planu, i zatražio podršku bugarske strane”, kazao je Milatović.

Crna Gora je, kako je istakao, zatražila aktivnije prisustvo u okviru strateški važne Inicijative Tri mora gdje, kaže, takođe očekujemo podršku bugarske u ovom smislu.

“Na kraju, u znak trajnog prijateljstva izmedju naše dvije zemlje, Predsjednik Radev i ja ćemo posaditi drvo prijateljstva u dvorištu Predsjedničke rezidencije ovdje na Cetinju, a pokrenuli smo takodje i inicijativu recipročnog imenovanja ulica u Podgorici odnosno Sofiji po znamenitim ličnostima ili geografskim imenima dvije zemlje. Dragi Predsjedniče, još jednom izražavam zahvalnost na Vašoj podršci i Vašim predanim i ličnim i državnim naporima da ojačate saradnju između naše dvije zemlje i da podržavate Crnu Goru u našim strateškim spojno politočkim prioritetima”, zaključio je Milatović.

Nove perspektive

Rumen Radev je rekao da Bugarska cijeni odlične odnose sa Crnom Gorom i dodao da su oni utemeljeni na povjerenju, zajedničkim ciljevima i vrijednostima.

”Zacrtali smo nove perspektive. Razmijenili smo mišljenja o aktuelnim pitanjima vezanim za međunarodne odnose. Otvaraju se nove mogućnosti za saradnju i više oblasti počev od trgovinske razmjene, industrijske saradnje, odbrani, obrazovanju, nauci i kulturi. Ključni uslov za sve ovo je da imamo bolju povezanost”, rekao je Radev.

Suština inicijative “tri mora” je, kaže, da razvija saobraćaj i digitalnu povezanost.

”Očekujem da će naše Vlade raditi još aktivnije. Dijelimo zajedničke vrijednosti u okviru NATO i želim da zahvalim Crnoj Gori na slanju kontigent od 42 vojnika. Pozivam predsjednika da dođe u Bugarsku”, rekao je Radev.

Ističe da je Bugarska uvijek podržavala Crnu Goru na EU putu.

”Crna Gora je lider u tom procesu i važno je da uspjeh koji bilježite bude primjer ostalima. Bugarska će nastaviti da podržava ove napore svojom ekspertskom i tehničkom pomoći. Širok je prostor pred nama i od naših zajedničkih napora zavisi stabilnost našeg regiona i ekonomski prosperitet”, rekao je Radev.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve