Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Đurović: Vlada će razmotriti mogućnost zabrane izvoza peleta

Određeni proizvođači ne poštuju odluku o ograničavanju cijena peleta na maksimalno 269 eura po toni kada se kupuje kod njih i 320 eura u trgovini na malo, kao ni postignuti dogovor o obezbjeđivanju 15 odsto proizvodnje za potrebe domaćeg tržišta

Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u kontinuitetu prati situaciju na tržištu peleta u Crnoj Gori. Ove dvije institucije su u saznanju da određeni proizvođači ne poštuju odluku o ograničavanju cijena peleta na maksimalno 269 eura po toni kada se kupuje kod njih i 320 eura u trgovini na malo, kao ni postignuti dogovor o obezbjeđivanju 15 odsto proizvodnje za potrebe domaćeg tržišta.

“Ukoliko se takva praksa nastavi, MERT će u cilju zaštite građana, razmotriti mogućnost privremene zabrane izvoza peleta, saopštio je ministar Goran Đurović. 

Kako je naveo, ujedno pozivamo građane da nadležnim organima, tržišnoj inspekciji i Ministarstvu poljoprivrede prijave sve slučajeve nepoštovanja ove mjere.

“Odluku o ograničavanju cijena peleta Vlada je donijela početkom avgusta zbog stanja na tržištu i značajnog porasta cijene ovog proizvoda u odnosu na prethodnu godinu”, navodi se u saopštenju.

To je učinjeno u cilju zaštite životnog standarda građana, posebno u vrijeme pribavljanja neophodnih zaliha za predstojeću sezonu grijanja. Podsjećamo da je nakon primjene mjere cijena peleta u zemlji najniža u regionu.

“U Crnoj Gori se godišnje, prema podacima Monstata proizvede od 80-90 hiljada tona peleta, dok su domaće potrebe oko 20 hiljada tona”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve