Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Đurović i Kovačević posjetili Tosčelik: Ako se željezara zatvori, Nikšića nema

Ministar ekonomskog razvoja Goran Đurović i predsjednik opštine Nikšić Marko Kovačević došli su danas u Željezaru Tosčelik, kako bi razgovarali sa radnicima

Ministar ekonomskog razvoja Goran Đurović i predsjednik opštine Nikšić Marko Kovačević došli su danas u Željezaru Tosčelik, kako bi razgovarali sa radnicima.

Oko 120 radnika Željezare noć je provelo u pogonima te fabrike, nakon što su saznali da će u naredna tri mjeseca skoro svi ostati bez posla.

Kako su juče kazali, izvršni direktor Erkut Alkaja je predstavnicima Sindikata saopštio da ne može više da gomila gubitke jer je proizvodnja u fabrici obustavljena u martu prošle godine te da će zadržati, kako su kazali, samo 25 radnika iz uprave.

Inženjer Milan Kosić rekao je da je njihov jedini zahtjev da fabrika radi i da se krene s proizvodnjom.

“Deset godina smo trpjeli, očekivali smo tog strateškog investitora, a imam osjećaj kao da su se oni potajno nadali da tog investitora ne dovedu. Ako dozvolimo da se Željezara zatvori, Nikšića nema”, istakao je on.

“Došli smo u situaciju da jedan strani investitor, kojeg ne mogu nazvati investitorom, pokušava nas da pošalje kući, a on ovdje ostaje, ostaje neprocjenjivo bogatstvo, koje svi znamo da se ne može ni stotinama miliona eura procijeniti. Mi to ne možemo dozvoliti, spremni smo da ostanemo dan-noć, da radikalizujemo proteste… Ja sam rekao juče – radićemo 24 sata, dajte, ali oni neće. Svaku našu sugestiju su smatrali kao da je to naopako”, dodao je Kosić.

Đurović je rekao da su mu iz kompanije rekli da su željeli da prodaju Željezaru, da su navodno tražili kupca, ali da ga nisu našli na tržištu.

“Ja sam onda direktora pitao koja je to cijena, on nije mogao dati odgovor bez menadžmenta u Turskoj”, dodao je on.

Đurović je kazao da će Vlada uraditi ono što je u granicama njenih mogućnosti.

“Izvršni direktor me juče obavijestio o svemu i rekao da im se ne isplati, da su u minusu i da ne žele da firma više radi ovako kako je radila, već da žele da se bave trgovinom. Na koji način i kako, ne znam”, naglasio je Đurović.

Ministar je rekao da je odmah izrazio nezadovoljstvo tim činom i izrazio želju da jučerašnjem sastanku prisustvuje neko iz Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, i neko iz resora rada i socijalnog staranja.

“Oni to nisu dozvolili, to je njihovo pravo, ali sam očekivao da će biti razumni i tolerantni, da će dozvoliti nekom da bude svjedok tog događaja”, naveo je on.

Đurović je rekao da se pojavljuju pojedinci koji vjeruju da Željezara ima potencijal.

“Ako neko kaže za nešto što vrijedi euro da vrijedi stotinu, to se nikad ne može prodati. Treba da vidimo šta su to realni okviri i mogućnosti, koja je to cifra i pokušamo kao država da budemo ta spona između eventualno njih kao prodavaca i potencijalno nekoga kao kupca”, kazao je.

Ministar je naveo da će zamoliti da se određeni broj radnika sastane sa izvršnim direktorom.

“Ako se nije desilo ništa novo, da kažu kad mogu reći neku okvirnu cijenu i da li postoji realne želje za prodajom ili ne postoji”, rekao je Đurović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Dijana
03.06.2022-23:59 23:59

Sa nestrpljenjem iscekujem nezavisno sudstvo a zbog kojeg ce se mnogi o svom jadu zabavit! Evo Djurovic bi trebao da objasni lokale od 300 kvadrata, stanove i ko zna sta josI i kako ih je stekao, je li utajom poreza?! Subara zbog djelovanja protiv ustava i drzave, za dovodjenje ekstremista iz okruzenja, zbog cega je dobio dva miliona eura od vucica i na sta ih trosi?!