Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

Đurišić: Abazović ruši nacionalnu avio kompaniju bez imalo skrupula

Đurišić koji je bio dugogodišnji direktor Montenegro Airlinesa i ima višedecenijsko iskustvo u oblasti civilnog vazduhoplovstva, podvlači da ga, nakon svega, ne bi iznenadilo da se nastavi već viđena praksa, i Abazović na prijateljskim osnovama instalira izvršnog direktora avio kompanije, kao što je u ostalom postavio Odbor direktora

Bivši ekspert-konsultant za vazdušni saobraćaj premijera Dritana Abazovića, Zoran Đurišić, koji je nedavno na tu funkciju podnio ostavku, u svom autorskom tekstu upozorava da Abazović ruši nacionalnu avio kompaniju.

Đurišić koji je bio dugogodišnji direktor Montenegro Airlinesa i ima višedecenijsko iskustvo u oblasti civilnog vazduhoplovstva, podvlači da ga, nakon svega, ne bi iznenadilo da se nastavi već viđena praksa, i Abazović na prijateljskim osnovama instalira izvršnog direktora avio kompanije, kao što je u ostalom postavio Odbor direktora.

Đurišićev STAV prenosimo integralno:

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović bez imalo skrupula nastavlja da ruši nacionalnu avio kompaniju. Kao jedina kopča između 42. i 43. Vlade dozvolio je da kompanija gotovo godinu dana bude bez Odbora direktora i bez izvršnog direktora, pri čemu je svjesno doveo do urušavanja resursa u svakom smislu, finansijskom, tehničkom i tehnološkom.

Dozvoljeno je da se potpuno pogrešno investira 30 miliona eura. Skoro dvije godina nakon osnivanja, kompanija vrši operacije sa samo jednim avionom, upitno je gdje su motori od aviona, a cijeli aranžman kupovine je i dalje pod velom tajne. Ni kao potpredsjednik, ni kasnije kao premijer, Abazović ne preduzima ništa konstruktivno kako bi unaprijedio vazdušni saobraćaj u Crnoj Gori, prvenstveno kroz nacionalnog avio prevoznika.

Da li se Abazović ikad zapitao, u kakvom je stanju flota ToMontenegra kada je saznao da je bespovratno izgubljeno 11,2 miliona eura koje su bile namijenjene za održavanje aviona.

Umjesto da je Vlada otkupila, najbolji i najmlađi avion u floti, Charlie, za svega par miliona eura, za koji je već otplaćeno oko 90 odsto kreditnog aranžmana, isti je ostavljen da trune na platformi podgoričkog aerodroma i svakim danom gubi na vrijednosti, a državi donosi sve veće buduće finansijske namete. Svi moji pokušaji da, kroz predlaganje većeg broja profesionalaca, koji zadovoljavaju sve kriterijume i standarde civilnog vazduhoplovstva, utičem na formiranje profesionalnog Odbora direktora i Izvršnog direktora, naišli su na zid.

Ne bi bilo iznenađenje da se nastavi već viđena praksa, i Abazović na prijateljskim osnovama instalira izvršnog direktora avio kompanije, kao što je u ostalom postavio Odbor direktora. Povlačenjem takvih poteza, premijer je preuzeo kompletnu odgovornost za sudbinu nacionalnog avio prevoznika.

Ono što je neophodno u ovom trenutku je razum, prije svega poslanika, koji treba da (ne)prihvate nova ulaganja u već posrnulu avio kompaniju, pa je jedini savjet da dobro otvore oči kad im se budu prikazivale bajke o uspjehu, kako bi se izglasalo prosipanje novca poreskih obveznika.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Tara
29.11.2022-21:47 21:47

On sve rusi..citavu ekonomiju..sad ce granice..Sto gledamo smrt pred ocima..od ove placene fukare.