Ponedjeljak, 6 Maja, 2024
Rubrika:

ĐE NESTADE Stijović pobjegao od javnosti zbog sramnog odnosa prema poljoprivrednicima

Spekuliše se da pojedini službenici Ministarstva poljoprivrede namjeravaju da ubuduće izbjegavaju terenski obilazak i prezentaciju IPARD projekta jer ne mogu da podnesu brojne kritike koje dobijaju od učesnika, mahom već dugogodišnjih poljoprivrednika

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović potpuno se povukao iz javnosti nakon sramnog odnosa prema poljoprivrednim proizvođačima.

Prema podacima sa sajta Ministarstva, Stijovića u javnosti nema još od 27. juna, iako su problemi u tom resoru toliko veliki da se najavljuju masovni protesti poljoprivrednika. Poljoprivreda je inače bila jedna od strateških grana razvoja do mandata ove Vlade, ali je očito imenovanjem Stijovića poslata jasna poruka da to više neće biti.

O tome  posljednjih dana svjedoči i prezentacija IPARD programa na kojima je interesovanje nekada bilo veliko, a danas je tek prosječno.

Spekuliše se da pojedini službenici Ministarstva poljoprivrede namjeravaju da ubuduće izbjegavaju terenski obilazak i prezentaciju IPARD projekta jer ne mogu da podnesu brojne kritike koje dobijaju od učesnika mahom već dugogodišnjih poljoprivrednika.

Da je stanje u poljoprivredi loše govori i primjer istaknutog poljoprivrednika iz Danilovgrada.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by D a n i l o v g r a d (@_danilovgrad_)

Podsjetimo, Stijović koji je naslijedio prilično sređen sistem poljoprivrede, za pola godine uspio je da ga itekako dobro uruši.

Posljedice njegovog upravljanja osjetili su brojni poljoprivrednici odnosno stočari, proizvođači mesa i drugih poljoprivrednih proizvoda. Njima se za pola godine praktično ništa nije plaćalo, a osim toga kod njih se uvukla nesigurnost i totalno nepovjerenje hoće li se poštovati obaveze koje je država preuzela.

Trenutno izdvajanje iz budžeta za subvencije u poljoprivredi je izuzetno nisko i osnovana je pretpostavka da će dugoročno izazvati nesagledive posljedice.

Trenutno stanje

Raniji predlog da se stočarima isplati po dva centa za svaki litar prerađenog i otkupljenog mlijeka za jun i jul, po njihovom mišljenju, neće riješiti nagomilane probleme u ovoj oblasti i kao minimum za subvencije predlažu povećanje pet centi po litru otkupljenog mlijeka, jer su već na granici rentabilnosti.

Stočari se suočavaju sa zahtjevima za povećanje subvencije za otkup mlijeka po litru, cijenama goriva i ranijoj mogućnosti povraćaja akciza na gorivo, cijeni stočne hrane, stopi PDV-a na poljoprivredne proizvode, problemu uvoza.

Takođe, sektor mliječne proizvodnje je ugrožen, tim prije što je došlo do povećanja cijene goriva i stočne hrane, što se subvencije obračunavaju po litru otkupljenog mlijeka, a ne po obrađenoj površini, kao i da je potrebno raditi na pronalaženju održivog rješenja kako bi se podržao sektor stočarstva i proizvodnje mlijeka.

U istoriji Crne Gore nije zabilježen slučaj da se ministar poljoprivrede u danima kada je ta privredna oblast u fokusu, ne oglašava čak ni kada se usvoji Agrobudžet.

Međutim, neće moći još dugo da se krije jer se očekuje njegovo skoro saslušanje u Parlamentu.

D.G.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
džudović
09.07.2021-09:30 09:30

Ne objavljujete mi komentar o ovom liku, a zaslužuje ga. Uništava poljoprivredu pred našim očima.

gagi
09.07.2021-10:12 10:12

Ne vidjeh odavno dvije ljepse domace zivotinje na jedno mjesto.Masala

džudović
09.07.2021-14:20 14:20
Reply to  gagi

Je li Stijović ovaj na desnoj strani?

@@@@
09.07.2021-13:53 13:53

e nije pobjegao nego prevezuje toliko krava.