Srijeda, 1 Maja, 2024
Rubrika:

Dajmanović: Razmotriti prelazak Instituta ”Simo Milošević” u stoprocentno vlasništvo države

Damjanović se juče sastao sa svojim kolegom iz Srbije, Sinišom Malim. Kazao je da je cilj Ministartsva finansija bio da Institut izbjegne stečaj, u čemu se, za sada uspjelo

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je u jutarnjem programu “Dobro jutro Crna Goro” da je za sada spriječeno uvođenje stečaja u Institutu Simo Milošević u Igalu, ali da osim duga prema Srbiji taj institut i a i preski dug, dug pprema IRF-U, komercijalnim bankama, dobavljačima, te da se u rješavanje ovog problema moraju uključiti svi relevantni faktori u našoj zemlji. Jedno od rješenja može biti, kako kaže, prelazak Instituta u stoprocentno vlasništvo države.

Damjanović se juče sastao sa svojim kolegom iz Srbije, Sinišom Malim. Kazao je da je cilj Ministartsva finansija bio da Institut izbjegne stečaj, u čemu se, za sada uspjelo.

“Dogovoreno je da Institut neće biti uveden u stečaj. Radi se o milionskom dugu, ali taj scenario smo uspjeli za sada da spriječimo, i dogovorili smo da se to pitanje što prije riješi. Postoji i određeni dug Republike Srbije koji bi djelimično mogao da kompezuje ovaj dug, na Vladi ćemo pokrenuti ovo pitanje. Osim ovoga institiut ima i poreski dug, prema IRF-u, komercijalnim bankama i dobavljačima, i ukupan dug je oko nekih 30 miliona eura. Scenario je problematičan i na ovaj način Institut ne može da posluje”, kazaoo je Damjanović.

Kaže da država Srbija nije zainteresovana da bude u suvlasničkoj strukturu.

“Ali složili smo se da je dobra dieja da se osiguranici Fonda za zdravstvo Republike Srbije liječe u Igalu”, dodao je Damjanović.

Podsjetio je da je ranije postojao takav ugovor i da je u tom periodu Institut imao rekordne prihode.

Kao jedno od rješenja situacije u Institutu, Damjanović vidi i promjenu vlasništva, koja bi u tom slučaju imala stoprocentno vlasništvo.

“Znate da je Institut 45 odsto u vlasništvu akcionara. Nije lako ići u proces otkupa tih akcija, ali onda bi se mogao Institut pretvoriti u Javnu bolnicu. Da to onda bude gradska bolnica Herceg Novi. Ovo je izuzetno složen problem koji je naslijeđen, i proizvod je višedecenijskog zanemarivanja. Svaka direktna državna pomoć je nezakonita, i moramo naći model koji dugoročno riješiti ovo pitanje”, smatra Damjanović.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Lea
10.08.2023-12:28 12:28

Neka bar nesto ostane dostupno svim gradjanima ove zemlje i cijelog regiona , s mukom i velikim ulaganjima je stvarano i od toga su svi bili na dobitku i grad i drzava , a posebno ljudi kojima je bilo potrebno lijecenje i rehabilitacija , sad sve to treba odbaciti i praviti luksuzni hotel sa zvezdicama , ko bi onda bio na nekakvom dobitku , zna se .