Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

CUP poziva nadležne da u što kraćem roku odgovore na zahtjeve turističke privrede

''Neshvatljivo je da je ministarstvo nadležno za poslove turizma dozvolilo da se turistički sektor ponovo nađe u sličnoj situaciji kao i prethodnih godina, jer problem sa nedostatkom radne snage nije od juče i prijeti da dovede u pitanje rezultate sezone''

Crnogorsko udruženje poslodavaca CUP poziva nadležna ministarstva i institucije da u što kraćem roku odgovore na zahtjeve turističke privrede jer nema vremena za čekanje.

“Neshvatljivo je da je ministarstvo nadležno za poslove turizma dozvolilo da se turistički sektor ponovo nađe u sličnoj situaciji kao i prethodnih godina, jer problem sa nedostatkom radne snage nije od juče i prijeti da dovede u pitanje rezultate sezone”, kaže se u saopštenju CUP-a.

Ističu da umjesto što nadležnii ministri i ministarstva daju objašnjenja zašto nešto ne treba raditi, daleko bi bilo bolje da predmet njihove pažnje bude kako nastali problem riješiti.

“Fokus na rješenju, a ne na problemu je daleko cjelishodniji pristup. Nedopustivo je da se u trenutku kada turistička privreda traži pomoć u rješenju sistemskog problema, kao što je ovaj, nadležni bave njegovom deskripcijom. To sigurno neće riješiti problem”, kaže se u saopštenju.

Naglašavaju da nadležne insitucije treba da daju rješenja i obezbijede promptno implementaciju pojednostavljenih i ubrzanih procedura za sve zahtjeve koji su dostavljeni.

“Pored ovog, kroz izmjene zakonske regulative, u što kraćem roku, treba obezbijediti uvođenje kategorije „stalnog sezonskog radnika“, mjera koja je predložena i od strane Privredne komore, jer je to, po našem mišljenju, put ka trajnom rješenju problema. Rješavanje problema nedostatka radne snage u sektoru turizma na dugi rok podrazumijeva donošenje Strategije razvoja ljudskih resursa u ovom sektoru uz aktivno uključenje turističke privrede. Problem nedostatka radne snage u budućnosti nameće se kao opšti problem i zato ga treba strateški tretirati”, zaključuju u CUP-u.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve