Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Crna Gora dobija Agenciju za željeznicu, direktora će birati Vlada

Ovo je predviđeno Nacrtom zakona o Željenzici koji će se naredne sedmice naći na javnoj raspravi. Nacrt zakona pripremilo je Ministarstvo saobraćaja i pomorstva

U Crnoj Gori biće formirana Agencija za željeznicu koja će biti samostalan organ i kontrolisaće rad željezničkih preduzeća, saznaje CdM.

Ovo je predviđeno Nacrtom zakona o Željenzici koji će se naredne sedmice naći na javnoj raspravi. Nacrt zakona pripremilo je Ministarstvo saobraćaja i pomorstva.

Prema saznanjima CdM-a, zakon je uslov za zatvaranje poglavlja 14 – saobraćajna politika.

Nacrtom novog zakona o željeznici, predloženo je formiranje Agencije za željeznicu, umjesto sadašnje Uprave za željeznice.

Uslov Evropske komisije je da Agencija za željeznicu bude samostalan organ a ne kao do sada kada je Uprava za željeznicu bila u okviiru Ministarstva saobraćaja.

Kako to predviđa Nacrt zakona, Agencija će biti regulatorno tijelo željezničkog tržišta, biće samostalan organ. Direktora Agencije, kako CdM saznaje, biraće Vlada.

Kako CdM saznaje, Zakon predviđa strože propise za dobijanje licenci za prevoz putnika i robe. Do sada su bile licence na neograničeno vrijeme, a novim zakonom se one obnavljaju na svakih pet godina.

Takođe, Zakonom su definansana prava putnika u slučaju kašnjenja vozova ili otkazivanja. U tim slučajevima, putnici će imati pravo na naknadu.

Treba napomenuti i to da je Zakonom definisano da se na svim željezničkim stanicama mora obezbijediti pristup osobama sa invaliditetom.

IzvorCDM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve