Utorak, 30 Aprila, 2024
Rubrika:

Cikotić: SDP će predložiti usvajanje Zakona o izmjenama zakona o akcizama

Poskupljenje goriva, deveto u nizu, dovešće do daljeg rasta troškova života za crnogorske građane koji, kao i mi, ne vide nikakvu želju Vlade Crne Gore da se ovim problemom bavi, saopštila je portparolka Socijaldemokratske partije Crne Gore Amina Cikotić

Poskupljenje goriva, deveto u nizu, dovešće do daljeg rasta troškova života za crnogorske građane koji, kao i mi, ne vide nikakvu želju Vlade Crne Gore da se ovim problemom bavi, saopštila je portparolka Socijaldemokratske partije Crne Gore Amina Cikotić.

Prema njenim riječima, cijene goriva u zemlji će poslije ovog poskupljenja biti veće od skoro svih zemalja regije, ali i nekih zemalja EU u kojima su plate i nekoliko puta veće.

“SDP je, u želji da ovaj problem trajno riješi, predložila smanjenje previsokih akciza za 15 odsto, jer bi se na taj način njihov nivo doveo do regionalog prosjeka, a cijene značajno smanjile. Akcize, naime, učestvuju u cijeni benzina i supera sa čak 0.54 euro centa po litru, a na kompletnu cijenu se onda dodaje i 21 odsto PDV-a, što čini skoro 60% ukupne cijene goriva”, ocjenjuje Cikotić.

Kako je navela, slično je i sa dizel gorivom, a ugrožene su brojne djelatnosti, od saobraćaja, preko prehrambene industrije do poljoprivrede u kojoj se naši stočari već danas suočavaju sa previsokim troškovima proizvodnje zbog kojih i organizuju proteste.

“Na sve ovo Vlada Zdravka Krivokapića ćuti, poslanici vladajuće većine odbijaju da stave naš zakon u proceduru, a građani trpe posljedice neodgovorne vlasti”, dodaje Cikotić.

Kako je najavila, SDP će predložiti usvajanje Zakona o izmjenama zakona o akcizama.

“Zbog toga ćemo, na prvoj narednoj sjednici Skupštini predložiti usvajanje Zakona o izmjenama zakona o akcizama kako bi barem dijelom sanirali posljedice berzanskog povećanja cijena nafte”, zaključuje Cikotić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve