Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Cijene u januaru opet porasle

Potrošačke cijene u januaru 2024. u odnosu na isti mjesec prethodne godine, u prosjeku su više za 4,4 odsto.

Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u januaru 2024. godine u odnosu na decembar 2023. godine u prosjeku su više za 0,5 odsto, saopšteno je iz Uprave za statistiku Monstat.

Potrošačke cijene u januaru 2024. u odnosu na isti mjesec prethodne godine, u prosjeku su više za 4,4 odsto.

“Najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imali su rast cijena u grupama: mlijeko, sir i jaja; električna energija; povrće; snabdijevanje vodom; kratkotrajna dobra za rutinsko održavanje domaćinstva; ostali uređaji, predmeti i proizvodi za ličnu njegu; poštanske usluge; ulja i masti”, navodi Monstat.

Potrošačke cijene u periodu januar-decembar 2023. godine, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, u prosjeku su više za 8,6 odsto.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda i usluga prema namjeni potrošnje, u januaru 2024. godine u odnosu na prethodni mjesec, zabilježen je rast u grupama: Stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva (1,5 odsto); Ostala dobra i usluge (1,3 odsto); Namještaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana (1,2 odsto); Hrana i bezalkoholna pića (1,1 odsto); Alkoholna pića i duvan (1,0 odsto); Komunikacije (0,9 odsto); Rekreacija i kultura (0,7 odsto), dok je pad cijena zabilježen u grupama: Odjeća i obuća (-2,7 odsto); Prevoz (-0,7 odsto); Restorani i hoteli (-0,3 odstoC).

Cijene ostalih proizvoda i usluga nijesu se bitnije mijenjale.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve