Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

CIJENA KAČAMAKA I JEFTINI POPULIZAM: Bemax-pripravnik iz PES-a prijeti ”revidiranjem”, dok Fidelity samo ”analizira”

Veoma je licemjerno da Čarapić i Vuković komentarišu cijene popare i kačamaka, a ne bave se recimo kriminalnim radnjama povezanim sa kompanijom Bemax, ili sumnjivim javnim pozivima koji se dobijaju na osnovu prijateljstva sa ministrima… Čudo da ovoj dvojici ''pravednika'' koji na društvenim mrežama kupe jeftine populističke poene na račun cijena u jednom privatnom ski risortu, makar malo ne zasmenta recimo mnoštvo korupcionaških afera Vladimira Martinovića – ministra u Vladi čiju okosnicu čini upravo PES

Ako je suditi po interesovanju javnosti, kako na društvenim mrežama tako i u medijima, najveći problem sa kojim se Crna Gora susreće u prvim danima 2024. godine nijesu ni organizovani kriminal, ni korupcija, niti korumpirani ministri, ni nizak životni standard, ali ni velikosrpska hegemonija koja se ispoljava preko takozvane SPC. Najveći problem crnogorskog društva je izgleda cijena kačamaka i popare u restoranu na Ski rizortu Kolašin 1450.

O meniju koji je posljednjih nekoliko dana postao najpopularnije i najprepoznatljivije parče papira u državi, ali i šire, čini se da nema ko nije iznio svoj komentar.

Sve je počalo nakon što je na društvenoj mreži X izvjesni Darko Bulatović pisao o cijenama kačamaka i popare sa takvim ogorčenjem kao da će zbog tih cijena, u najmanju ruku, da propadne Crna Gora! Priča se raširila po društvenim mrežama, a zatim po liniji srpske Kontraobavještajne službe (KOS) populističko preživanje prihvatili su nažalosti Javni servis i glasilo osnovano od strane srpskih vojno-obavještajnih službi Dan, da bi na kraju i glasila BIA-e nastavila sa propagandom. Za samo par dana smo došli u situaciju da čitava Crna Gora priča o ”skupom kačamaku i popari” i to u restoranu gdje niko nije obavezan da sjedne ako to ne želi!

Posebno je sramno što je RTCG, kao javni servis svih građana, zauzeo senzacionalistički pristup i krajnje tabloidno, udarnički izvještavao o ”skupom kačamaku” da bi povlađivao trendu jeftinog populizma, pored mnogih gorućih tema koje opterećuju crnogorsko društvo. Sumnja se da je sve naručeno od određenih političkih krugova iz vlasti, o čemu ćemo naknadno pisati.

Vrhunac licemjerja ipak se manifestovao nakon što su se u priču o ”skupom kačamaku i popari” uključili ”ekonomski eksperti” i političari. Izvršni direktor Fidelity consultinga Miloš Vuković na društvenim mrežama iznio je čitavu ”analizu” o tome koliko bi četvoročlanu porodicu trebalo da košta jedan dan na skijalištu. Napoznato je da li mu je Jakov Milatović pomagao da sklepa ovaj biser ekonomske analitičnosti, ali jedno je sigurno – Vuković je posljednji koji bi trebalo da se žali na visoke cijene.

Podsjetimo, kompanija Fidelity consulting pobijedila je krajem 2021. godine na Javnom pozivu projekta “Jačanje kapaciteta Ministarstva ekonomskog razvoja”, koji su sprovodili Ministarstvo ekonomskog razvoja MER na čijem je čelu tada bio Jakov Milatović i Evropska banka za obnovu i razvoj. Ukupna vrijednost projekta koji je imao dvije komponente bila je 1.747.000 eura.

Kako to da je za funkcionera vladajućeg PES-a i za RTCG, koji bi trebalo da bude servis svih građana, cijena kačamaka i popare u jednom privatnom restoranu, važnija od recimo korupcije i afera u koje je do grla umiješan jedan ministar u Spajićevoj Vladi?

Kako je Fidelity pobijedio na Javnom pozivu ostaće tajna za građane Crne Gore, jer ni MER, a ni EBRD nijesu željeli da daju podatke o tome.

Vuković je bio i te kako u milosti bivše vlade, i kao ekonomski analitičar zastupao Maršalov plan, poznatiji kao Evropa sad u javnim nastupima, nigdje ne navodeći da je u konsultantskom odnosu sa Vladom Crne Gore. Vlada Crne Gore ga je, na prijedlog Ministarstva za ekonomski razvoj, imenovala za člana Savjeta za konkuretnost, ali je na to mjesto podnio ostavku. U javnosti se spekulisalo da su Vuković i Milatović u odličnim prijateljskim odnosima, a tajni podaci o tome kako je dobio na javnom tenderu, samo su podgrijavali takve spekulacije.

Za razliku od Vukovića, koji je očigledno želio da pokaže svoje sposobnosti ”ekonomskog analitičara”, poslanik PES u Skupštini Crne Gore Vasilije Čarapić u svom ”osvrtaju” na slučaj ”skupi kačamak”, imao je direktno populistički princip. Ova mlada nada crnogorskog populizma, u raspravi na tviteru je zbog cijene kačamaka i popare zaprijetila da će ”odmah nakon praznika revidirati cijenu koju plaćaju za zakup zemlje”, misleći valjda na one koji služe ”skupi kačamak i poparu”.

Čarapića pamtimo kada je zajedno sa tadašnjim ministrom ekonomskog razvoja Jakovom Milatovićem, u novembru 2021. pokrenuo arbitražni postupak protiv zakupaca hotela Sveti Stefan i Miločer, preduzeća Adriatic Properties, što govori mnogo o njegovo odnosu prema investiranju u Crnu Goru i renomiranim investitorima.

Jakov Milatović – Čarapićev i Vukovićev drugar

Tada se govorilo da je platio 84.000 svom drugu, ekonomisti za izradu mišljenja za arbitražu na čitavih 12 strana, od čega su 10 strana citati konvencija!

Ali Čarapić je ipak najpoznatiji po vezama sa kontroverznom građevinskom kompanijom Bemax, za koju je radio od oktobra 2014. godine do avgusta 2016. godine.

On je u ovoj kompaniji koja važi za epicentar kriminalno-koruptivnih radnji, prije svega šverca cigareta i narkotika, u tom periodu radio kao referent za pravne poslove i to mu je prvi radni angažman nakon svršetka Pravnog fakulteta Univerziteta Mediterana. Da je završio Bemax školu dokazuje i njegov populistički post na tviteru, koji kao da su pisali Ranko Ubović i Aleksandar Mijajlović, uz redakturu neizostavnog Milana Roćena.

Aleksandar Mijajlović, Ranko Ubović i Milan Roćen: Ko je najviše uticao da se formira Čarapićev ”osjećaj za pravdu” tokom pripravničkog rada u Bemaxu?

Sve su svemu, veoma je licemjerno da Čarapić i Vuković komentarišu cijene popare i kačamaka, a ne bave se recimo kriminalnim radnjama povezanim sa kompanijom Bemax, ili sumnjivim javnim pozivima koji se dobijaju na osnovu prijateljstva sa ministrima… Čudo da ovoj dvojici ”pravednika” koji na društvenim mrežama kupe jeftine populističke poene na račun cijena u jednom privatnom ski risortu, makar malo ne zasmeta, recimo mnoštvo korupcionaških afera Vladimira Martinovića – ministra u Vladi čiju okosnicu čini upravo PES.

Ovakva količina populizma bila je karakteristična i za funkcionere prethodne dvije vlasti, koji su svoje neznanje, neiskustvo i nesposobnost krili iza demagogije i jeftinog targetiranja, dok su stvarne probleme gurali ”pod tepih”.

Dobro bi bilo da nova vlast na čelu sa premijerom Milojkom Spajićem uvidi da populizam, demagogija i licemjerno podilaženje najnižim slojevima društva nijesu pravi put djelovanja, ukoliko ne želi da i njegova vlada doživi sudbinu prethodne dvije…

U.P.A.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

5 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
COL
06.01.2024-13:12 13:12

Ovi turistički stručnjaci bi šćeli budvanizovati Kolašin rasprostrijeti kioske, šatre i razne čekerenda đe bi se prodavao kačamak za ponijeti, a koji bi koštao 1€. Doveli bi gologuze pevaljke kao i popove da kade i prekađuju na njihovo zadovoljstvo Kolašin bi ličio na guču ili leskovac na planini.

SuperHik
06.01.2024-22:06 22:06
Reply to  COL

Leskovac je za tebe New York, seljačino jedna zatucana.

TenderEBRD
06.01.2024-16:29 16:29

Svaka cast za spominjanje tendera dje je uzeto 1.7M. Uzmite detaljno istrazite taj posao. Lik je uzeo pare i nije zavrsio posao. Da ne pricam da nije imao reference da radi drugu partiju tendera za softver.
Vrhunski ekonomski analiticar koji od analiza nije mogao za sebe platu da zaradi, sve dok Jakov nije dosao. Cim je uzeo pare za tender odmah stan u Green Level kod Toloske.

Zelenooka
06.01.2024-17:59 17:59

E kakvi stručnaci se uhvatili za temu kacamaka od 30 e a ne umiju plasirati istinu da je ova porcija u meniju 900 grama a to je taman za 4 osobe sto je zapravo jako povoljna cijena u odnosu na druge restorane, dizu pompu oko skupog kacamaka a kad lesinare turiste po primorju za lezaljke od 50 do 100 e minimum to nista , imamo plazu Ploce dje je porcija od 5 lignji placena 30 e , e o tome niko ne pise al o kacamuku bruje naplacuju raspale pize po 30 e po plazama a mnogo im platit kilo… Pročitaj više »

Jovan
08.01.2024-20:37 20:37

Nemam nista protiv cjena, ali dje je sneg.
Logicno je da ako 10 priganica kosta 15 eura da je tu i snijeg. Znaci nijesu se pobrinuli ni za vestacki pa da kazemo bice turista. Nemojmo porediti primorje gde imate obalu za kupanje svakog i za svaciji dzep. Skijalista imamo jakooo malo i neuporedivo je. Znaci domaci da ne skijamo no samo bogatuni. Ok sankacemo se na Verusi.