Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Bregu: Skoro 70 odsto privrednika sa Zapadnog Balkana vjeruje da je regionalna saradnja važna za poslovanje

Oba sagovornika su izrazila opredjeljenost da se pažnja posveti ostvarivanju rezultata Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište za predstojeći samit šest ekonomija Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa koji se treba održati ovog ljeta u Njemačkoj

Vijeće za regionalnu saradnju je danas u svom sjedištu u Sarajevu ugostilo ministra vanjskih poslova Srbije, Nikolu Selakovića koji se sastao sa delegacijom ove organizacije koju je predvodila generalna sekretarka, Majlinda Bregu. Na sastanku se razgovaralo o regionalnoj saradnji, a naročito o provođenju Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište.

„Regionalna saradnja je bila i ostaje glavni pokretač razvoja ovog regiona, što se vidi i iz mišljenja 69 odsto privrednika sa Zapadnog Balkana koji vjeruju da je kvalitet regionalne saradnje važan za kvalitet njihovog poslovanja. Vijeće za regionalnu saradnju radi sa partnerima na definisanju i oblikovanju programa za zajedničko regionalno tržite i uložit će sve napore da se koordinira i prati napredak u svim oblastima politika. Cijenimo činjenicu da Srbija pomaže da se riješe potrebe za vakcinama u regionu“, rekla je Majlinda Bregu.

Generalna sekretarka Bregu i ministar Selaković su, u tom smislu, razgovarali o potrebi da se počne sa uspostavljanjem regionalnog mehanizma saradnje u oblasti zdravstva radi distribucije vakcina širom regiona, razmjene zdravstvenih radnika, lijekova, pa čak i pacijenata, s obzirom da je zdravlje prioritet cijelog svijeta i naš region nije izuzetak.

Ministar Selaković je pohvalio rad Vijeća za regionalnu saradnju kao krovne organizacije za region i istakao ulogu ove organizacije u uspostavljanju zelenog koridora, prakse koja se treba nastaviti.

Dvoje zvaničnika je razgovaralo i o važnosti predstojećeg ukidanja naknada za roming između šest ekonomija Zapadnog Balkana koje treba stupiti na snagu 1. jula 2021. godine i predstavlja direktnu korist za građane regiona proistaklu iz zajedničkih napora i regionalne saradnje u okviru Sporazuma o snižavanju cijena rominga na Zapadnom Balkanu koji su sve ekonomija iz regiona potpisale u aprilu 2019. godine na Digitalnom samitu Zapadnog Balkana u Beogradu.

Oba sagovornika su izrazila opredjeljenost da se pažnja posveti ostvarivanju rezultata Akcionog plana za zajedničko regionalno tržište za predstojeći samit šest ekonomija Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa koji se treba održati ovog ljeta u Njemačkoj.

Generalna sekretarka Bregu se kasnije danas sastaje sa ministricom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Biserom Turković sa kojom će razgovarati o provođenju programa za zajedničko regionalno tržište.

Ministar Selaković je posjetio Vijeće za regionalnu saradnju u sklopu svoje posjete Bosni i Hercegovini tokom koje se sastao sa visokim zvaničnicima BiH.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve