Ponedjeljak, 29 Aprila, 2024
Rubrika:

Božović: Oživjeti ideju o formiranju Nacionalnog stambenog fonda

Prema njegovim riječima, cijene stanova su značajno skočile, ali i rente za izdavanje

Činjenica da je Crna Gora Ustavom definisana kao država socijalne pravde nas obavezuje da kreiramo uslove koji će omogućiti građanima da ostvare osnovne životne potrebe, među kojima je svakako pravo na stanovanje. Rješavanje stambenog pitanja jedan je od najistaknutijih egzistencijalnih problema naših građana u poslednjih 30 godina, saopštio je Bogdan Božović, predsjednik Kluba poslanika SNP-CIVIS.

“Zapanjujuće mali broj mladih ljude ima riješeno stambeno pitanje, a većina sa preko 30 godina i dalje živi sa svojim roditeljim”, naveo je Božović.

Prema njegovim riječima, cijene stanova su značajno skočile, ali i rente za izdavanje.

“Neophodno je ponovo oživjeti ideju Unije slobodnih sindikata o formiranju Nacionalnog stambenog fonda. Nacionalni stambeni fond bi služio kao krovna organizacija, koja bi generisala prihode i redistribuirala ih lokalnim samoupravama”, ocijenio je on.

Kako je istakao, sredstva za fond bi se mogla obezbijediti od međunarodnih finansijskih organizacija, a uloga lokalnih samouprava bi takođe bila jako značajna u pogledu oslobađanja od komunalnih plaćanja što utiče drastično na smanjenje cijene izgradnje”.

“Građani bi mogli da žive u tim stanovima uz plaćanje daleko pristupačnije rente, sve dok ne riješe trajno svoje stambeno pitanje. Na ovaj način pokazujemo da vodimo računa o svim građanima i da svi imaju jednake šanse”, zaključio je Božović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve