Nedjelja, 28 Novembra, 2021
Rubrika:

Bojanić da obezbijedi saradnju Air Montenegra i Montenegro Airlinesa

U dopisu koji je juče uputio Bojaniću, Zejak je istakao da su sve njihove ponude za saradnju upućene Air Montenegru i pozivi za potpisivanje ugovora ostali bez odgovora, jer se predstavnici nove avio-kompanije nijesu udostojili da daju povratnu informaciju.

Stečajni upravnik Montenegro Airlinesa (MA) Saša Zejak pozvao je ministra kapitalnih investicija Mladena Bojanića da reaguje i obezbijedi da Air Montenegro ne izbjegava saradnju sa bivšim nacionalnim avio-prevoznikom, praveći time štetu po budžet države, piše Pobjeda.

U dopisu koji je juče uputio Bojaniću, Zejak je istakao da su sve njihove ponude za saradnju upućene Air Montenegru i pozivi za potpisivanje ugovora ostali bez odgovora, jer se predstavnici nove avio-kompanije nijesu udostojili da daju povratnu informaciju. On je ukazao da Air Montenegro do sada nije imao nikakvu štetu u poslovanju koja bi se mogla povezati sa MA u stečaju, što je, kako navodi, konstatovano i na posljednjem zajedničkom sastanku 12. jula.

“Smatramo da kao nadležno ministarstvo treba da reagujete na način da nova kompanija, na tržišnom principu, ne treba da izbjegava saradnju sa MA u stečaju, na štetu budžeta Crne Gore, angažujući strane kompanije, budući da se javni prihodi od djelatnosti MA u stečaju, prihoduju u korist države. Potrebno je da što prije znamo perspektivu poslovnih odnosa sa Air Montenegrom, kako bismo povukli samostalne poteze u cilju daljeg podizanja MA u stečaju, do njegove prodaje kao pravnog lica”,naveo je Zejak, u dopisu u koji je Pobjeda imala uvid.

Nudili im avion, hangar, održavanje

Zejak je podsjetio da je MA u stečaju obnovio licencu za bazno i linijsko održavanje vazduhoplova, na 7.500 sati, šest godina i 7.000 ciklusa, nastavio rad poslovnice u Podgorici i predstavništva u zgradi starog tornja na aerodromu u Golubovcima.

“MA u stečaju je obnovio sektor špedicije i proširio ga na pružanje usluga trećim licima. U postupku smo apliciranja kod Evropske agencije za bezbjednost vazdušnog saobraćaja za linijsko i bazno održavanje vazduhoplova i u završnoj fazi otvaranja predstavništava sektora za održavanje vazduhoplova na aerodromima u Tivtu i Beogradu”, dodao je Zejak.

Započeli su, kako je naveo, obnavaljanje drugih licenci koje je bivši nacionalni avio-prevoznik imao kod Agencije za civilno vazduhoplovstvo, kao i nekih licenci koje MA nije imao prije uvođenja stečaja. Pokrenuli su i postupak vraćanja plovidbenosti aviona tipa ,,foker“, registarskih oznaka 40-AOM, koji su, tvrdi Zejak, u više navrata nudili Air Montenegru, ali bez uspjeha.

“Više puta smo ponudili novoj vazduhoplovnoj kompaniji korišćenje hangara i alata i popustnu prodaju djelova i materijala za vazduhoplove sve dok nije obnovljen part 145, ali Air Montenegro nije iskoristio ove mogućnosti. Stečajna uprava ima i više dopisa u kojima se menadžment nove kompanije zahvaljuje stečajnom upravniku, što uprkos ograničenjima datim Zakonom o stečaju daje doprinos radu nove vazduhoplovne kompanije”, naglasio je Zejak, dodajući da imaju više ponuda domaćih i stranih investitora za različite finansijske i tehničke oblike saradnje.

O problemu saznali iz medija

Saradnik stečajnog upravnika i bivši radnik MA Miljan Perović Pobjedi je kazao da su Air Montenegru nudili i iznajmljivanje poslovnih prostora, usluge transfera posade, prodaju djelova za vazduhoplove.

“Komentarisao sam da je apsurdno to što Air Montenegro održava vazduhoplove u Bratislavi kad postoji mogućnost da to rade u Podgorici, pa su iz Vlade odgovorili da su o problemu saznali iz medija. Nakon toga, obavijestili smo ministra Bojanića i državnog sekretara Radunovića o dosadašnjim aktivnostima i ponudama za saradnju. Kako sam saznao da članovi Vlade prate medije, pitam Bojanića i Radunovića da li su zaboravili da čestitaju MA u stečaju na uspjesima koje su postigli za nešto više od tri mjeseca od uvođenja stečaja”, rekao je Perović.

Air Montenegro dobio je početkom avgusta odobrenje za linijsko održavanje aviona, ali su im radovi ograničeni na 50 sati, 50 ciklusa i 30 dana. Za sve radove preko toga angažovali su dvije slovačke kompanije Austrian Airlines Technik Bratislava i Consolidated Aerosace Industries, ali su ugovore sklopljene sa njima proglasili tajnim, pa nije poznato koliko im plaćaju za održavanje aviona.

Na pitanje Pobjede hoće li angažovati MA u stečaju za linijsko i bazno održavanje, iz Air Montenegra nijesu direktno odgovorili.

“Air Montenegro je stekao sertifikat organizacije za održavanje aviona part 145, što znači da je kompanija opremljena tehnički i kadrovski za održavanje naših aviona, a i drugih avio-kompanija ukoliko im je potrebna pomoć u Crnoj Gori”, kazali su u Air Montenegru.

Izvještaje dostavljaju sudu, a ne Vladi

Zejak se obratio dopisom Bojaniću nakon što je državni sekretar za saobraćaj i pomorstvo Zoran Radunović saopštio da im MA u stečaju nije dostavio izvještaj o radu koji im je tražilo Ministarstvo. Zahtjev za predavanje izvještaja Ministarstvo je, prema informacijama Pobjede, dostavilo stečajnoj upravi 23. avgusta, dan prije nego što je Radunović kazao da on nije dostavljen.

“Obavještavam vas da upravljanje stečajnim postupkom, dostavljanje informacija, odnosno izvještavanje stranaka u stečajnom postupku i trećih lica, podliježe prvenstveno Zakonu o stečaju. Kao društvo u kojem država ima većinski kapital, upućujem vas na vaša prava u stečajnom postupku data članom 154, stav 1, Zakona o stečaju”, ukazao je Zejak u dopisu.

IzvorPobjeda

Najnovije

U nedjelju kiša, mjestimično pljuskovi i grmljavina

Umjereno do potpuno oblačno povremeno sa kišom, mjestimično pljuskovima i grmljavinom. U planinma na sjeveru u jutarnjim i noćnim satima susnježica i snijeg. Vjetar...

Napadač Votforda: Niko ne jede kao Haland

Erling Haland je postao zvijezda svjetskog fudbala, a saigrač iz reprezentacije Norveške Džošua King je pokušao i da nekada opravda ponašanje mladog asa. Haland nekada...

Vuković: Novo dječje igralište u Ulici 4. jula

Prije neki dan smo našim najmlađim sugrađanima predali na upotrebu novo, savremeno dječje igralište i lijepo uređenu zelenu površinu na 850 metara kvadratnih u...

Novi alat DuckDuckGo trebalo bi da spriječi aplikacije da prate Android korisnike

Novi alat DuckDuckGo ima za cilj da spriječi aplikacije da prate Android korisnike, o čemu je prvi izvijestio Wired. Alat će biti ugrađen u aplikaciju...

Omikron soj stigao do Italije i Njemačke

Italijanske i njemačke vlasti prijavile su prve slučajeve novog soja koronavirusa nazvanog omikron. U Njemačkoj su dvije osobe zaražene novom varijantom koronavirusa i to su...

Najčitanije

Povezano

Nagijev: Azerbejdžan spreman da pomogne Crnoj Gori u oblasti istraživanja nafte i gasa

Mladen Bojanić, ministar kapitalnih investicija sastao se danas u prostorijama Ministarstva kapitalnih investicija sa novoimenovanim šefom diplomatske misije Azerbejdžana u Crnoj Gori, gospodinom Azadom...

Montenegro airlines: Bojanić i Radunović da podnesu ostavke

Angažovani u Montenegro Airlines AD u stečaju reagovali su povodom izvještaja ministra za kapitalne investicije Mladena Bojanića, u kome je na račun te firme...

Bojanić: Nije tačna informacija da sam jedan od tri ministra čijim radom premijer nije zadovoljan

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić, na konferenciji za medije, govoreći o rekonstrukciji Vlade te komentarišući navode da je jedan od tri ministara s čijim...

Putarina do 3,5 eura, još se ne zna kada će auto-put biti pušten za saobraćaj

Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić, koji je danas obišao završne radove na prioritetnioj dionici auto-puta Smokovac-Mateševo, ni danas nije mogao precizno da odgovori kada...

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve