Nedjelja, 28 Aprila, 2024
Rubrika:

Bivši zaposleni MA: Predsjednički kandidati da se javno izjasne o namjerama prema Montenegro Airlines-u

Uputili otvoreno pismo predsjedničkim kandidatima

Bivši zaposleni Montenegro Airlines AD u stečaju uputili su otvoreno pismo predsjedničkim kandidatima sa zahtjevom za javno izjašnjenje o namjerama prema toj kompaniji i bivšim zaposlenima. Oni su između ostalog pitali, šta će konkretno učiniti povodom naplate njihovih potraživanja, odnosno realizacije socijalnog programa (jer smo već više puta prevareni od strane resornog ministarstva), jer je izvjesno da se ovakvim – novim načinom vođenja stečajnog postupka, neće moći naplatiti.

Sadržaj otvorenog pisma prenosimo integralno

“Kako bivši zaposleni Montenegro Airlines AD nemaju nikakve informacije, vezane za odnos budućeg Predsjednika CG prema MA, to tražimo da se javno izjasnite o sledećem:
1. Da li ćete procesuirati odgovorne za ishitreno pokretanje stečajnog postupka nad Montenegro Airlines AD, budući da predlog za pokretanje stečajnog postupka nije podnio Privredni sud Crne Gore već Aleksandar Damjanović – kao vršilac dužnosti Uprave prihoda i carina.

Očigledno je da je neko, bez elementarnih znanja o stečajnom postupku, pokrenuo postupak stečaja i to ne u punom mandatu – već kao vršilac dužnosti. Podsjećamo vas da je vršilac dužnosti Aleksandar Damjanović dozvolio i da bivši menadžment MA ne sačini finansijske izvještaje za godinu prije otvaranja stečajnog postupka, sa svim posledicama koje je takvo postupanje nosilo sa sobom.

Neko ko je podnio predlog za pokretanje stečajnog postupka, trebao je da zna da nije moguće otimanje imovine od povjerilaca u korist države – bez obzira što je država povjerilac sa najvećim prijavljenim potraživanjima. Zbog toga postoji odgovornost državnih organa, koji su opstruirali stečajni postupak – koji su sami pokrenuli.
Neko u ovoj državi mora da odgovara, zato što je iz neznanja ili krajnje loše namjere, uništio resurse MA ne mogavši da ih prenese na novu kompaniju. Mi kao građani i stranke u postupku – želimo pravdu u ovome predmetu.

2. Da li ćete kao Predsjednik koji po Ustavu CG, komanduje Vojskom na osnovu odluka Savjeta za odbranu i bezbjednost objasniti bivšim zaposlenima MA i javnosti Crne Gore, kako je vojska CG odnosno Ministartvo odbrane otjeralo jednog od najpoznatijeg stranog investitora za ketering u Evropi, kojega smo doveli mi sa stečajnim upravnikom – Sašom Zejakom. Služba keteringa nije uspjela da se podigne ponovo, budući da je Ministarstvo odbrane, raskinulo ugovor sa stečajnim dužnikom i time pričinilo potencijalnu štetu državi Crnoj Gori a direktnu štetu stečajnom dužniku. Ministarstvo odbrane je bilo direktno odgovorno za uništavanje službe keteringa i štetu koja je potencijalno nanešena državi u dijelu u kojem je država mogla prihodovati petogodišnje zakupnine od stečajnog dužnika, poreze i doprinose na zarade zaposlenih u keteringu, PDV na izvršene usluge i zakup i aktiviranje usluge keteringa koje sada u CG ne postoje, a koje je Aerodrom Podgorica mogao da ima.

3. Da li ćete kao Predsjednik CG pokrenuti pitanje odgovornosti i nanesene štete državi i povjeriocima, povodom “gimnastike” tadašnjeg ministartva ekonomskog razvoja, koje je dozvolilo da se žig Montenegro Airlinesa AD kupi za 16,000.00 eura a dok je je od strane međunarodne kuće koju je angažovao Saša Zejak procijenjen na više od 2,5 miliona eura, koji je trebao da uđe u stečajnu masu i da se od toga iznosa naplate država i bivši zaposleni. Sada od toga nema ništa. Ministarstvo ekonomskog razvoja je donijelo rešenja o važenju žigova Montenegro Airlines-a AD a potom posle više mjeseci povuklo ista rešenja „kao pogrešna“. Ko će da odgovara za ovoliko “pogreški “učinjenih prema državi i povjeriocima?

Napominjeno i da je Ministarstvo ekonomskog razvoja koje donijelo Rešenje o zatvaranju poslovnica i predstavništava stečajnog dužnika, zbog nekoliko desetina eura – zbog Pravilnika o jemstvu koji ne postoji! Sektor koji smo sa stečajnim upravnikom ponovo podigli i koji je zapošljavao naše kolege – ministar je precrtao na osnovu nepostojećeg akta. To samo može u Crnoj Gori!

4. Da li ćete kao Predsjednik CG pokrenuti pitanje odgovornosti Zaštitnika imovinsko pravnih odnosa CG, koja je ovom u stečajnom postupku radila sve što umije da ošteti stečajnu masu i pri tom nijednom nije uspjela da stručno pobijedi stečajnog upravnika, što je potvrdio i Privredni sud i Apelacioni sud, dok je van svih zakona dala instrukcije Aerodromu Podgorica da jednostrano raskine ugovor o zakupu zemljišta za hangar i dr. čime je direktno uticala na smanjenje stečajne mase iz koje se može naplatiti država Crna Gora. Isto je potvrđeno Zapisnikom i izjavama tadašnjeg drirektora Aerodroma, datih medijima u CG. Dakle – Zaštitnik čuva državu, tako što joj umanjuje novčana sredstva! To samo može u Crnoj Gori!

5. Da li ćete kao Predsjednik CG pokrenuti pitanje odgovornosti menadžmenta MA prije otvaranja stečaja i resornog ministartva, kojim se na osnovu nevjerodostojne dokumentacije vršio upis direktora MA u CRPS (retroaktivne sjednice i zapisnici lica u ostavci) koji je na štetu MA raskinuo postojeće ugovore a sve pod nadzorom lica iz resornog ministarstva. To može samo u Crnoj Gori – da državni organ učestvuje u državnoj šteti!

6. Da li ćete kao Predsjednik CG bar iskazati razmijevanje za naš status i trud koji smo uložili da sačuvamo državne resurse od državnih organa: obnovili smo licence za bazno i linijjsko održavanje na Aerodromu Podgorica i bili u završnoj fazi dobijanja licence za linijsko održavanje u Beogradu i Tivtu, nastavili sa radom poslovnica i predstavništava i doveli neka od najvećih imena avio transporta u svijetu. Pokrenuli sektor špedicije – koji je proširen i na vršenje usluga za treća lica, što Montenegro Airlines AD nije imao prije uvođenja stečajnog postupka. Pokrenuli „ground handling“ sektor – pružanje usluga zemaljskog opsluživanja na aerodromima u Podgorici i u Tivtu, koja je prvi put proširena i na treća lica, što Montenegro Airlines AD nije imao prije uvođenja stečajnog postupka, kao i druga ovlašćenja. Sve to je uništeno zaslugom “državnih organa”. To može samo u Crnoj Gori!

7. Da li ćete kao predsjednik CG pokrenuti pitanje odgovornosti nanesene štete državi po osnovu otuđenja dokumentcije i djelova sa vazduhoplova “CHARLIE” koje milionske štete treba da plati država Crna Gora a koje nijesu mogle nastati bez dozvole državnih organa. To može samo u Crnoj Gori!

8. Da li ćete kao predsjednik CG pokrenuti pitanje odgovornosti nanesene štete državi Crnoj Gori po osnovu kupovine jednog i po aviona? Ko je dozvolio da se u originalni ugovor o kupovini i njegov prevod razlikuju baš po ovome pitanju. Jedan tekst ugovora se potpisuje a drugi – izmijenjeni se dava na uvid državnim organima. Sve to je učinjeno zaslugom “državnih organa”. To može samo u Crnoj Gori!

9. Šta ćete konkretno da učinite povodom naplate naših potraživanja odnosno realizacije socijalnog programa (jer smo već više puta prevareni od strane resornog ministarstva), jer je izvjesno da se ovakvim – novim načinom vođenja stečajnog postupka, nećemo moći naplatiti. Da li ćete kao predsjednik CG i dalje ćutati o neprocesuiranim krivičnim prijavama i tužbama, koje smo sa stečajnim upravnikom Sašom Zejakom predali tužilaštvima i sudovima i dozvoliti Privrednom sudu CG da nam sada zatvara vrata – po svim pitanjima. Od ovih osnovanih tužbi (čija ročišta se namjerno odlažu) mi radnici možemo da se naplatimo u cjelosti i država najvećim dijelom, te očekujemo od budućeg predsjednika da javno kritikuje neažurnost sudstva u ovom predmetu. Kako je procjena Montenegro Airlinesa AD u stečaju kao pravnog lica, za vrijeme Saše Zejaka, bila praktično u fazi potpisivanja ugovora, do sada bi se MA prodao, i svi mi bili isplaćeni. Neko mora da odgovara za zastoj stečajnog postupka, koji nije dozvoljen Zakonom o stečaju.

Ostala pitanja ostavljamo nakon predsjedničkih izbora. Da ne bi smo opterećivali kandidate. Ukoliko želite da nas povedete u EU, da stvarate društvo univerzalnih vrijednosti (i šteta se mjeri vrijednosno), da stvarate društvo pravde – očekujemo da nas i kao građane i kao bivše zaposlene u MA tretirate dostojno našem statusu.

Ukolko ne znate da riješite problem MA ili želite da ublažite posledice ovakvog postupanja državnih organa (koji još nijesu procesuirani) na raspolaganju smo, kako bi smo sa Vama i sa eventualno nekadašnjim upravnikom Sašom Zejakom, našli najbolje rešenje, na korist države, povjerilaca i građana Crne Gore”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve