Subota, 27 Aprila, 2024
Rubrika:

Biznis ideja Sunbus osvojila prvu nagradu na hakatonu ”E – mobiliši se”

Hakaton je okupio mlade, starosti 14 – 24 godine, i to srednjoškolce iz Gimnazije Tanasije Pejatović i Srednje stručne škole iz Pljevalja, kao i studente, mahom sa Univerziteta Crna Gora.

Tokom proteklog vikenda, NVO Eko-tim je organizovala hakaton “E-mobiliši se“ u hotelu Onogošt u Nikšiću, a tema hakatona je bila e-mobilnost.

Hakaton je okupio mlade, starosti 14 – 24 godine, i to srednjoškolce iz Gimnazije Tanasije Pejatović i Srednje stručne škole iz Pljevalja, kao i studente, mahom sa Univerziteta Crna Gora.

Učesnici su bili podijeljeni u više grupa sa zadatkom da razviju biznis ili NVO ideju, a koja bi doprinjela većoj inkluzivnosti koncepta e-mobilnosti u Crnoj Gori, a time i rješavanju svih onih problema, povezanih sa tradicionalnim pristupom saobraćaju.

Aktuelnost teme hakatona, koja se nalazi i u fokusu Evropske unije, na putu dostizanja karbon neutralne privrede do 2050. godine, pokrenula je timski rad među učesnicima, želju za istraživanjem i inovativnošću u odnosu na zadatu temu.

Uz mentorsku podršku, timovi su nakon 24-časovnog rada, prezentovali ideje tročlanom, stručnom žiriju, koji je na bazi više kriterijuma, ocijenio prezentovane ideje.

Na osnovu dodijeljenih ocjena stručnog žirija, najbolje rangirana bila je biznis ideja „Sunbus“, koja se zalaže za elektrifikaciju javnog saobraćaja u Pljevljima, a tim koji stoji iza ove ideje, nagrađen je sa putovanjem u Sjevernu Makedoniju, gdje će prisustvovati regionalnoj konferenciji u okviru projekta „Panda Labs Junior for Just Transition“.

Drugoplasirana ideja „eWalk“ i trećeplasirana ideja „Uban Smart Mobility“ nagrađene su bluetooth zvučnicima, odnosno bežičnim slušalicama, čija je kupovina omogućena uz podršku Rudnika AD Pljevlja.

Projekat „Panda Labs Junior for Just Transition“ realizuju: WWF Bugarska, JA Bugarska, JA Makedonija, WWF Adria Srbija i Eko-tim, uz podršku Evropske inicijative za klimu (EUKI) Njemačkog saveznog ministarstva za životnu sredinu, zaštitu prirode i nuklearnu bezbjednost (BMU). Projekat traje dvije godine.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve