Četvrtak, 2 Maja, 2024
Rubrika:

BITKA ZA FUNKCIJE: Abazović bi sa tri poslanika da upravlja državnim kompanijama

Da ima političke odgovornosti, Abazović bi, nakon kraha na izborima, natjerao svoje ''eksperte'' iz EPCG da sami odu. Očigledno da bivšem premijeru koju je obnašao tu funkciju iako je imao svega tri poslanika u parlamentu, vox populi ne znači mnogo. Važnije su funkcije i fotelje, pa drži svoj kadar gdje god može

Kada je u pitanju promjena članova Odbora direktora EPCG, to će se sigurno desiti uprkos naporima pojedinih partija da imaju više članova odbora direktora, izvršnih direktora i funkcionera nego poslanika u Skupštini Crne Gore, odgovorili su iz Ministarstva energetike i rudarstva na pitanje CdM-a, a nakon optužbi  bivšeg premijera Dritana Abazovića da premijer Milojko Spajić i ministar energetike i rudarstva Saša Mujović žele da promijene članove odbora direktora EPCG iz URA kako bi privatizovali kompaniju.

Da je riječ o elementarnom nepoznavanju činjenica, ali i namjernom plasiranju neistina, pokazuje i podatak da se članovi Borda direktora u potencijalnoj privatizaciji EPCG ne pitaju baš ništa. To je odluka Skupštine akcionara, u ovom slučaju Vlade Crne Gore jer je ona vlasnik većinskog paketa akcija. Odbor direktora EPCG se pita samo do 10 odsto akcija, što je minorno u slučaju privatizacije.

Dritan se hvali i da su učinci njegovih eksperata u EPCG najbolji u istoriji, što je daleko od istine. Upravo su populizam i neznanje menadžmenta EPCG skupo koštali kompaniju, koja je samo zbog gašenja KAP-a i Željezare trebalo da ima stotine miliona prihoda

Ministarstvo energetike i rudarstva je, međutim, potrefilo srž problema. URA želi da sa tri poslanika, zadrži tri mjesta u Odboru direktora EPCG, zatim izvršnog direktora koji je takođe iz URA, ali i direktorku EPCG Solar gradnje koja je isto iz URA. Samo u energetskom sektoru zauzimaju pet čelnih pozicija, iako je povjerenje javnosti u njihov rad, što se pokazalo na posljednjim izborima, na nivou statističke greške.

Abazović bi da sačuva svoje kadrove u udobnim foteljama

Dritan se hvali i da su učinci njegovih eksperata u EPCG najbolji u istoriji, što je daleko od istine. Upravo su populizam i neznanje menadžmenta EPCG skupo koštali kompaniju, koja je samo zbog gašenja KAP-a i Željezare trebalo da ima stotine miliona prihoda. U EPCG Solar gradnji situacija je još gora. Kompanija je za dvije i po godine pojela osnivački kapital od 30 miliona, ima akumulirani gubitak od tri miliona, a 2023. godinu će završiti sa minusom od oko dva miliona. Socijalni problemi su već počeli buntom radnika koje su zapošljavali pred izbore u ovoj kompaniji, a kojima sada daju otkaze.

Uprkos svemu ovome, Abazović se očajnički čupa da sačuva svoje kadrove u udobnim foteljama Odbora direktora EPCG, koji su donijeli i potencijalno nezakonitu odluku o kupovini nikšićke Željezare, još jedne kćerke firme EPCG koja se pokazala kao promašena investicija. Oko 20 miliona eura novca građana je bačeno u ovoj transakciji, Željezara ne radi, a trenutno se traži partner za pokretanje proizvodnje u Čeličani i Kovačnici, uprkos uvjeravanju Abazovića, dok je bio premijer, da će Željezara da proizvodi – struju.

Dritan Abazović: Kad već više nije na vlasti, onda se trudi da sačuva što više kadrova na funkcijama

Da ima političke odgovornosti, Abazović bi, nakon kraha na izborima, natjerao svoje “eksperte” iz EPCG da sami odu. Očigledno da bivšem premijeru koju je obnašao tu funkciju iako je imao svega tri poslanika u parlamentu, vox populi ne znači mnogo. Važnije su funkcije i fotelje, pa drži svoj kadar gdje god može.

Politika kao put do fotelje

Slična situacija je i u Skjalištima Crne Gore. Portal Aktuelno je objavio detaljnu šemu političkih i ineteresnih igara Demokrata i URA u Skijalištima Crne Gore, gdje je na mjesto predsjednice Odbora direktora Skijališta Crne Gore došla Milena Vlahović iz pokreta URA, iako je ta funkcija po partijskoj preraspodjeli, trebalo da pripadne Socijalističkoj narodnoj partiji.

Vlahovićeva dolazi na čelnu funkciju u Odboru direktora ovog preduzeća u periodu kad treba da se donese odluka o jedinstvenom ski pasu za sve staze u Kolašinu, što je projekat koji je prošle godine implementiran na inicijativu tadašnjeg ministra ekonomskog razvoja i turizma Gorana Đurovića, kao najbolji za Kolašin i ukupnu ski ponudu Crne Gore.

Milojko Spajić i Jakov Milatović: Po prvi put javno potvrđeno ono što se dugo spekuliše – da je PES podijeljen u dvije kolone, kao i da se istorija ponavlja, samo sa lošim glumcima i, što bi narod rekao, kineskim kopijama

Očigledno je da su Skijališta Crne Gore Meka za partijske uhljebe i profitere, a Abazović preko svojih kadrova pokušava da upravlja najvažnijim državnim kompanijama iz sjenke. Zbog toga se i protivi izmjenama i dopunama Zakona o privrednim društvima, koji je izazvao polemiku u javnosti kada je ovo zakonsko rješenje, nakog što ga je usvojila Skupština, vratio predsjednik države iz redova PES-a, Jakov Milatović. PES se oglasio saopštenjem optužujući Milatovića da ovim potezom spašava uhljebe iz Abazovićeve URA-e.

Tada je po prvi put javno potvrđeno ono što se dugo spekuliše – da je PES podijeljen u dvije kolone, kao i da se istorija ponavlja, samo sa lošim glumcima i, što bi narod rekao, kineskim kopijama.

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Livnica
23.01.2024-16:39 16:39

Je li ovaj Milutin konačnu u njegovoj
kancelariji na pičasno mjesto postavio ove makaze sa kojima je usrećio radnike Željezare a i željezare/Solar.
Čavaj im Milutine, trbaće ti!