Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Balkan može biti međunarodno turističko post – covid iznenađenje

Predsjednik WTN Juergen Steinmetz istakao je da fasciniran ljepotama balkanskih zemalja i da vjeruje da Balkan treba da bude u fokusu međunarodnog turizma

Preporuke turističkih eksperata širom svijeta je da domaći turizam treba da bude glavni pokretač opravka ekonomije od covida. Međutim, balkanske zemlje su nedovoljno velike, a standard nizak, tako da se oporavak turizma ne može osloniti na domaći. Zato je potrebno da se regionalni turizam tretira kao domaći, i da se cijeli region sagleda kao cjelina u smislu opravka turizma od pandemije, kazala je članica WTN (World Tourism network – WTN – Svjetska turistička mreža) izvršnog odbora i predsjednica WTN za Balkan, Aleksandra Gardašević Slavuljica na online panel konferencija na temu “Budućnost turizma na Balkanu”.

Generalna direktorica Nacionalne Agencije za turizam Albanije Kornelija Fajzer je naglasila da su zemlje Balkana toliko male, a tako bliske i slične, da treba da objediniti ponudu balkanskog turizma i kao takvog ga plasirati na tržišta Zapadne Evrope, a kasnije i na tržišta udaljenih destinacija kao što je Kina.

“Treba da napravimo povezane programe i da istaknemo mogućnost da jedno turisticko putovanje pruža mogućnost obilaska više zemalja. Sada je šansa da iniciramo nove projekte i zajednički pristup borbi protiv covida u turizmu, kao i osvajanju tržišta”, smatra Fajzer.

Predstavnica hrvatske turističke privrede Branka Musić, istakla je poteškoće sa kojima se Hrvatska suočava, ali je istakla i veliku podršku koju dobijaju od Vlade.

“Nismo zadovoljni ostvarenim rezultatom ali je hrvatski turizam ipak preživio covid. To su nam omogućile subvencije koje dobijamo od Vlade. Ono na čemu potenciramo je ”bezbjednost” turista jer je to ključ nastavka razvoja turizma.Turisti vjeruju samo destinacijama i hotelima koji nude bezbjedan boravak”, poručila je Musić.

Predsjednik WTN Juergen Steinmetz istakao je da fasciniran ljepotama balkanskih zemalja i da vjeruje da Balkan treba da bude u fokusu međunarodnog turizma.

“Sa ljepotama koje imate, zajedničkom strategijom koju treba da napravite, možete da budete međunarodno turističko post-covid iznenađenje. Ja sam oduševljen svim što sam vidio i čuo”, rekao je on.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve