Petak, 3 Maja, 2024
Rubrika:

Babović: Izrada registra bašti ugostiteljskih objekata riješiće problem naplate

Babović je istakao da se mora ispraviti dosadašnja praksa da pojedini vlasnici ugostiteljskih objekata ne plaćaju korišćenje javnih površina

Registar bašti ugostiteljskih objekata u Podgorici ne postoji duže od deceniju. Pretpostavka je da ima više od 1.300 ugostiteljskih bašti a da je od toga broja blizu 800 bašti na javnim površinama. Jedan od njihovih glavnih zadataka bio bi da Glavnom gradu plate korišćenje tog prostora, kazao je Andrija Babović, vd sekretar za komunalne poslove, u emisiji “Lice Podgorice” Gradske RTV.

Babović je istakao da se mora ispraviti dosadašnja praksa da pojedini vlasnici ugostiteljskih objekata ne plaćaju korišćenje javnih površina.

“Prema prosječnoj cijeni od devet eura po kvadratnom metru to je oko 900 eura mjesečno. Kada uzmete u obzir koliko ima takvih bašti i kolika je cijena zakupa jasno je da je Glavni grad na taj način gubio ogroman novac. Naravno, nisu svi neplatiše, postoje pozitivni primjeri , ali veći je broj onih koji nisu plaćali”, kazao je Babović.

Da bi se takvoj praksi stalo na put zajedno sa Upravom za inspekcijske poslove radi se na mapiranju bašti ugostiteljskih objekata i izradi registra, ističe Babović.

“U posljednjih nekoliko godina bašte su ‘nikle’ svuda po gradu. Neke od njih nisu imale nijedan papir. Sada Uprava za inspekcijske poslove takve identifikuje. Sljedeći korak je da se napravi registar bašti, gdje će sve biti transparentno, od prvog momenta kada je predat zahtjev za izdavanje urbanističko tehničkih uslova do pratećih dokumenata”, istakao je Babović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve