Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

ASK MORA DA REAGUJE: Ašanin nelegalno zauzima funkciju, Vlada ga ne smjenjuje

Zašto Vlada u tehničkom mandatu krši zakone države koje bi trebalo da štiti, nije nepoznanica. Naime, Ašanin je kadar URA i kao dobar partijski vojnik pristaje na sve samo da bi održao što više pozicija

Agencija za sprječavanje korupcije (ASK) Crne Gore imala bi pune ruke posla samo da se bavi Skijalištima Crne Gore, preduzeću koje, od samog osnivanja 2017. godine, prate mnoge kontroverze. Najpoznatija je ona o imenovanju Ivana Ašanina, inače potpredsjednika Opštine Mojkovac, za člana Upravnog odbora Skijališta Crne Gore. Portal Aktuelno je više puta upozoravao da su te dvije funkcije u konfliktu interesa, što je Ašanin i priznao, na insistiranje voditeljke Aleksandre Mudreše, u emisiji Reflektor na Televiziji Vijesti. Ašanin je, međutim, rekao da je podnio ostavku na funkciju u Upravnom odboru ali da i dalje tamo sjedi jer ga Vlada nije smijenila.

Zašto Vlada u tehničkom mandatu krši zakone države koje bi trebalo da štiti, nije nepoznanica. Naime, Ašanin je kadar URA i kao dobar partijski vojnik pristaje na sve samo da bi održao što više pozicija. Zbog kameleonskih osobina kada je u pitanju mijenjanje partijskih boja, ovaj „kadrovik“ je u Mojkovcu postao poznat i pod nadimkom Trosjed. Naime, Ašanin je svoj politički uspon počeo kao predsjednik Opštinskog odbora Demokratske partije socijalista, ali se tu ne zaustavljaju njegove ambicije. Ciljao je visoko, na mjesto predsjednika Opštine. Kako, međutim, njegov politički apetiti nije nahranjen u DPS-u Mojkovca, on osniva svoju partiju da bi se pridružio pokretu URA koja je u koalicionoj vlasti u ovom gradu. Tako dobija mjesto potpredsjednika Opštine, što samo podstiče njegove aspiracije za foteljama. Zato ga imenuju i u Upravni odbor Skijališta Crne Gore. Kao reference za to mjesto, Ašanin često navodi da je „dobar skijaš“ koji je više puta bio na Kranjskoj Gori, a razgovarao je i sa Bojanom Križajem. I zaista, ovako „impresivan“ protfolio i zaslužuje da se prekše zakoni kako bi se takav kadar zadržao.

Zorica Vojinović i Ivan Ašanin: Vode Skijališta Crne Gore u propast

Da nije tužno, bilo bi smiješno. Ono što jeste izazvalo lavinu sprdnje je reagovanje na tekstove portala Aktuelno koje je pisao ovaj magistar, čime je unizio ne samo Opštinu, Skijališta i struku, već i obrazovni sistem Crne Gore.

Šema po kojoj Ašanin opstaje na funkciji u Izvršnom odboru ovog preduzeća odavno je poznata kroz pisanje našeg portala. U tome se međusobno podržavaju on i Zorica Vojinović, još jedan poznati preletač. Upravo od Ašaninove podrške zavisi da li će Vojinović sačuvati mjesto u Odboru direktora, na koje je došla u vrijeme vlade Zdravka Krivokapića. Vještim zakulisnim igrama, kojim je pravila veliku štetu Skijalištima, o čemu smo pisali, preživjela je i Krivokapićevu vladu.

Da „ruka ruku mije“ pokazuje i afera sa angažovanjem konsultanata u Skijalištima koju je otkrio upravo portal Aktuelno. Naime, Skijališta Crne Gore su, prema pouzdanim infromacijama portala Aktuelno, angažovala za konsultanta, po ugovoru o djelu, Marka Vukaševića, doskorašnjeg generalnog direktora Direktorata za investicije u turizmu u ranijem Ministarstvu ekonomskog razvoja. Da li je taj angažman u suprotnosti sa Zakonom o sprječavanju korupcije, članom 15, Aktuelno je već javno pitalo nadležnu Agenciju za sprječavanje korupcije. Prema našim informacijama, Vukašević se vodi kao kadar Zorice Vojinović.

Sve ovo dokazuje da pojedinci poput Ašanina i Vojinović daju sve za poziciju a poziciju ni za šta. Samoproklamovanom Crnogorcu Ašaninu, zato ne smeta ni novopostavljena trobojka u zgradi Opštine u Mojkovcu, sve dok je ispod nje fotelja koju on zauzima. Kršenje zakona uz grubo urušavanju ustavnog poretka i temelja svake države – njenih simbola, predstavlja sitnicu u poređenju sa udobnim foteljama u opštinama i upravnim odborima.

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Bulat
18.01.2023-12:38 12:38

Ne glupirajte se, da svako misli dobro svom gradu, regionu, i državi kao gospodin Ašanin, mi bi bili poput Švicarske ili Luxemburga…
Čovjek od ugleda, znanje i nadasve ljudskosti…
Puna podrška svom prijatelju Ivanu Ašaninu!

Bulat
18.01.2023-16:53 16:53

Polako čoče, pa nije preletač onaj koji iz najjače vlasti ode u opoziciju, i sam osvoji mandate za lokalni parlament Mojkovca… Kameleoni su oni koji su patriote do te mjere da im napamet ne pada da ostave našu imovinu daljim naraštajima, već ka da im je od ,,ĐEDA”, ostala…Nije Ivan Ašanin Crnogorac od interesa već svi oni koji sad spominju trobojnice a vjernici su i donatori SPC! Pa po matrici moje je ovo od đeda toboš, sad se čude kako nam manastiri, crkve i groblja odoše u katastar Beograda. Hvala DPS na koketiranju sa đedom i unučadima bogatunima đedovima…Možda vas… Pročitaj više »

cikoticka.
19.01.2023-01:18 01:18
Reply to  Bulat

Dobro rekose nasi stari da nije sve bolest sto boli no ti buljate popij svoju terapiju djavo ti je donio