Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

DA LI SE NASTAVLJA PRAKSA KRŠENJA ZAKONA: ASK da ispita angažman konsultanata u Skijalištima Crne Gore

Poznato je da Crna Gora ima značajne obaveze u oblasti antikorupcije u procesu pristupanja Evropskoj Uniji, a ovakvi primjeri, ukoliko se pokažu kao tačni, predstavljali bi jasan signal da odlazeća Vlada preko državnih preduzeća, nalazi uhljebljenje i za one kojima zakoni to eksplicitno zabranjuju

Skijališta Crne Gore, prema pouzdanim infromacijama portala Aktuelno, angažovala su, po ugovoru o djelu, Marka Vukaševića, doskorašnjeg generalnog direktora Direktorata za investicije u turizmu u ranijem Ministarstvu ekonomskog razvoja.

Tehnička Vlada je na 23. sjednici od 13. oktobra 2022.  konstatovala prestanak mandata Vukaševiću. Prema infirmacijama našeg portala, Vukašević je novu poziciju našao u Skijalištima Crne Gore, preduzeću u državnom vlasništvu, što, ako je tačno, predstavlja grubo kršenje Zakona o sprječavanju korupcije.

Naime, u  Zakonu, član 15, stav 2, precizno se navode ograničenja po prestanku javne funkcije pa se ističe da “Javni funkcioner NE MOŽE, u periodu od dvije godine po prestanku javne funkcije da zasnuje radni odnos, odnosno uspostavi poslovnu saradnju sa pravnim licem, preduzetnikom ili međunarodnom ili drugom organizacijom koji, na osnovu odluka organa vlasti u kojem je javni funkcioner obavljao funkciju, ostvaruju korist”.  U istom članu se precizira i da javni funkcioner, po prestanku funkcije, dvije godine ne može da ”pred organom vlasti u kojem je vršio javnu funkciju, nastupa kao predstavnik ili punomoćnik pravnog lica, preduzetnika ili međunarodne ili druge organizacije koji sa tim organom vlasti imaju ili uspostavljaju ugovorni, odnosno poslovni odnos”.

Marko Vukašević: Da li je suprotno zakonu postavljen na funkciju?

Takođe, ne može ni da zastupa pravno ili fizičko lice pred organom vlasti u kojem je vršio javnu funkciju u predmetu u kojem je kao javni funkcioner učestvovao u donošenju odluke, obavlja poslove upravljanja ili revizije u pravnom licu u kojem su, najmanje jednu godinu prije prestanka javne funkcije, njegove dužnosti bile povezane sa supervizorskim ili kontrolnim poslovima,  stupi u ugovorni odnos ili drugi oblik poslovne saradnje sa organom vlasti u kojem je vršio javnu funkciju i upotrijebi, radi sticanja koristi za sebe ili drugog ili radi nanošenja štete drugom, znanja i obavještenja do kojih je došao u vršenju javne funkcije, osim ako su ta znanja i obavještenja dostupna javnosti.

Uz ovaj sumnjivi slučaj treba pomenuti da su Skijalista Crne Gore prije nekoliko dana primila dva pripravnika i sada imaju 92 zaposlena.

Podsjećamo, Skijališta Crne Gore su u resoru Ministarstva ekonomskog razvoja, u kojem je Vukašević bio generalni direktor.

Sve ovo su dileme za nadležnu Agenciju za sprječavanje korupcije (ASK) Crne Gore, ali potencijalno i druge organe ukoliko se utvrdi da je došlo do grubog kršenja Zakona.

Poznato je da Crna Gora ima značajne obaveze u oblasti antikorupcije u procesu pristupanja Evropskoj Uniji, a ovakvi primjeri, ukoliko se pokažu kao tačni, predstavljali bi jasan signal da odlazeća Vlada preko državnih preduzeća, nalazi uhljebljenje i za one kojima zakoni to eksplicitno zabranjuju. Pitanje za ASK je i – da li je Vukašević tražio od države da prima naknadu koja ga, po važećim zakonima, sljeduje nakon prestanka funkcije i da li je njegov angažman u Skijalištima Crne Gore u suprotnosti i sa tim zakonom.

Zorica Vojinović: Dovodi svoje mlade kadrove?

Prema informacijama portala Aktuelno, Vukašević se vodi kao kadar Zorice Vojinović, člana Upravnog odbora Skijališta Crne Gore, o čijem (ne)radu je naš portal više puta pisao. Vojinovićka je poznata široj javnosti kao partijski preletač, koja se samo zahvaljujući brzom reagovanju na političke promjene i ustupcima koji potencijalno štete preduzeću čije interese bi po Zakonu trebalo da štiti, održala na poziciji u Upravnom odboru. Na to mjesto je došla u vrijeme vlade Zdravka Krivokapića. Vještim zakulisnim igrama, kojim je pravila veliku štetu Skijalištima, o čemu smo pisali, preživjela je i Krivokapićevu vladu.

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve