Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

DRŽAVA MORA DA REAGUJE: Razvoj sjevera zavisi od političkih preletača i polupismenih magistara

Loše upravljanje Skijalištima Crne Gore na čelu sa izvršnim direktorom Đurom Miloševićem, potpomognuto predsjednicom Odbora direktora Zoricom Vojinović i članom Odbora Ivanom Ašaninom, dovelo je ovo preduzeće na ivicu bankrota. Ali, tu problemima nije kraj, već početak. Takav kadar odlučuje i o razvoju Kolašina, Berana i Andrijevice, Mojkovca i Bijelog Polja. Bolje rečeno - koči ga

Da Skijališta Crne Gore vode ljudi bez vizije, politički preletači i foteljaši, odavno je jasno svima. Sakriveni iza „patriotskih“ usklika, usmjereni na pozicije u Odborima direktora, polupismeni magistri i partijski profiteri koče razvoj sjevernog regiona, vođeni ne lokalnim, nego privatnim interesima. Jer samo u takvoj atmosferi mehanizacija koja može da donosi značajan prihod troši i vrijeme i novac u magacinima.

Loše upravljanje Skijalištima Crne Gore na čelu sa izvršnim direktorom Đurom Miloševićem, potpomognuto predsjednicom Odbora direktora Zoricom Vojinović i članom Odbora Ivanom Ašaninom, dovelo je ovo preduzeće na ivicu bankrota. Ali, tu problemima nije kraj, već početak. Takav kadar odlučuje i o razvoju Kolašina, Berana i Andrijevice, Mojkovca i Bijelog Polja. Bolje rečeno – koči ga.

Javnosti je poznato da već četiri godine žičara i ski lift u vlasništvu Skijališta Crne Gore čame po raznim skladištima. Najbolje rješenje je da se odmah stave u funkciju prema Jelovici, nakon čega bi se gondolom Jelovica povezala sa skijalištima Kolašin 1600 i Kolašin 1450, čime bi Kolašin, Berane i Andrijevica dobili 85 kilometara staza. Tada bi Skijališta Crne Gore mogla da budu jedna od najprofitabilnijih državnih firmi. Kako su Berane i Andrijevica jedina dva grada u koje nije ništa uloženo u skladu sa Prostornim planom posebne namjene Bjelasica Komovi, za njih bi ovo bio razvojni pokretač koji bi privukao investitore u hotelskom smještaju, a ubrzao bi realizaciju druge faze auto puta, od Mateševa do Andrijevice.

Logika rukovodstva Skijališta: Bolje da žičara trune u skladištima nego da donosi profit

”Od nigdje do nikuda”

Iako su mnogi, među kojima aktuelni kontroverzni tehnički premijer Dritan Abazović, pa i bivši premijer Zdravko Krivokapić opisivali auto put kao megalomanski projekat koji ide „od nigdje do nikuda“ i koji je zategao državne finansije, cifre su ih demantovale – za prvih pola godine skoro milion vozila je prošlo prvom fazom od Podgorice do Mateševa.  Zaokruženim razvojem skijališta prema Jelovici, turisti u Kolašinu bi bili u prilici da imaju povezanu infrastrukturu sa Beranama i Andrijevicom, a ova dva grada bi imala na raspolaganju 85 kilometara staza. Istovremeno to bi podiglo ukupni turistički rejting skijališta i značajno ga približilo standardima popularnih evropskih skijališta koje imaju slične ukupne kapacitete.

Ipak, državno preduzeće Skijališta Crne Gore koje vode politički petosjedi i trosjedi, već četiri godine skladište šestosjed koji bi povezao Kolašin sa Jelovicom, i planiraju da to rade još najmanje tri godine. Ukupno sedam godina će šestosjed, ukolko država ne reaguje, provesti po magacinima. Ulaganja u skijališta se sporo vraćaju – povrat investicije je od 10 do 12 godina i to od momenta kada se dnevno proda oko 3.000 ski pasova u prosjeku 100 dana godišnje.

Devastirani ski-lif na Cmiljači u Bijelom Polju: Da li su Zorica Vojinović, Ivan Ašanin i Đuro Milošević planirali da šestosjed iz Kolašina ”valorizuju” na ovaj način?

„Vizionari“ u Skijalištima Crne Gore, dakle, planiraju da skoro više od polovine tog vremena šestosjed ne donosi prihode, čekajući da se naprave put, voda i struja za skijališta Žarski i Cmiljača, kako bi se onda izvršila eksproprijacija potrebna za njihovo spajanje. Do tada, šestosjedu će da istekne garancija…

Država da reaguje

Država koja je i obezbijedlila sredstva za kupovinu ovog važnog reursa, mora da reaguje. Prije svega, jer bi šestosjed, ukoliko bude odmah stavljen u funkciju prema Jelovici sa kolašinske strane, ubirao dovoljno prihoda da se u naredne tri godine, koliko je potrebno za završetak Žarskog i Cmiljače, kupi novi. Osim toga, u Kolašinu se gradi 2.500 apartamana sa preko 5.000 kreveta, dok je u Mojkovcu planirana izgradnja zatvora. Da bi se skijali, turisti moraju da imaju sve prateće sadražaje, u prvom redu hotelske smještaje, a to Mojkovac u doglednom periodu ne može da pruži. Osim ako ne misle da goste smještaju u zatvor!?

Poznato je da su, kada je u pitanju mojkovačko bjelopoljska strana Bjelasice, tamo već postavljena dva ski lifta, prije tri godine, ali je bilo ozbiljnih problema u smislu omogućavanja korišćenja, čuvanja i održavanja instalirane opreme, jer na toj strani Bjelasice nije izgrađena adekvatna infrastruktura. Nema odgovarajućeg puta, struje, vode, a ni smještajnih kapaciteta, tako da se ski turizam tamo u dogledno vrijeme neće adekvatno razvijati na način koji bi opravdao instaliranje trećeg ski lifta. Ovo posebno imajući u vidu da dva ski lifta instalirana prije tri godine do današnjeg dana nijesu stavljena u fuknciju, niti će biti predstojeće zimske sezone. Sa druge strane, Kolašin već ima potrebne kapacitete, a poznato je da se u Kolašinu gradi oko petnaest hotela sa četiri i pet zvjezdica…

Đuro Milošević, Zorica Vojinović i Ivan Ašanin: Grobari Skijališta i crnogorskog ski turizma

Zbog toga je neophodno da se resursi optimalno iskoriste kako bi ubirali prihode za dodatna ulaganja i u Mojkovac, ali i Berane, Andrijevicu, Bijelo Polje…

Kontinuitet malverzacija

Na osnovu svega što je izneseno, očigledno je da predsjednica Odbora direktora Skijališta Crne Gore Zorica Vojinović, njen kolega iz Odbora Ivan Ašanin i direktor Đuro Milošević smatraju da ovo državno preduzeće ne treba da radi u službi države i njenih građana, već za lične i političke interese uske grupe pojedinica iz rukovodstva firme i njihove nalogodavace.

Ova konstatacija se potvrđuje kao nesumnjivo tačna, a Portal Aktuelno pisao je o kontinuitetu malverzacija i zakulisnih radnji koje joj idu u prilog, o čemu možete čitati na OVOM LINKU.

Takođe smo pisali o kontroverznoj odluci da se šestosjed koji je skladišten u ski-centru Kolašin 1450, preseli iz Kolašina u dva magacina – jedan u Mojkovcu, a drugi u Bijelom Polju.

Stoga se da zaključiti da, kao što je to slučaj sa gotovo svim segmentima društva u Crnoj Gori, ni razvojni projekti na sjeveru nijesu ostali izolovani od politikantske priče, manipulacija partijskih uhljeba i određenih interesnih grupa.

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Sjever
09.12.2022-19:08 19:08

Kad vidis face ovim strucnjacima, sve ti je jasno koliko mogu i znaju