Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

POLITIČKI PRELETAČI SKLADIŠTE RAZVOJ SKI–CENTARA: Đuro ”petosjed”, uzima Kolašinu šestosjed

I dok će šestosjed očigledno protraćiti svoje kapacitete u raznim magacinima sve dok mu ne istekne rok, Kolašin, Berane i Andrijevica će propustiti razvojne šanse zbog raznih petosjeda, trosjeda i dvosjeda, poput Miloševića, Zorice Vojinović i Ivana Ašanina. Jer je potpuno jasno je da je u pitanju politička odluka Odbora direktora Skijališta i Zorice Vojinović, koji žele da se dodvore URA-i i njihovom šefu u Mojkovcu Ašaninu.

Izvršni direktor Skijališta Crne Gore Đuro Milošević uputio je kompaniji AD Ski Resort Kolašin 1450 obavještenje o, kako je naveo, „preuzimanju opreme“ iz magacina koju je ova kompanija besplatno skladištila u posljednjih godinu dana.

Riječ je o „kontoverznom“ šestosjedu, koji je, umjesto da bude u funkciji razvoja Berana i Andijevice, apsurdnim odlukama političkih preletača, godinama trunuo na jednom skladištu u Podgorici.  Rukovodstvo Skijališta Crne Gore predvođeno predsjednicom Odbora direktora Zoricom Vojinović i direktorom Đurom Miloševićem donosi odluku da šestosjed koji je skladišten u ski-centru Kolašin 1450 besplatno, presele iz Kolašina u dva magacina – jedan u Mojkovcu, a drugi u Bijelom Polju.

Đuro Milošević – ”Mojkovački plejboj” kako ga zovu u Kolašinu: Provodi se po regionalnim skijalištima i skupim restoranima dok mu firma propada, a radncima smanjuje plate

Ideja je da se izlobira da se taj šestosjed kasnije postavi u mojkovačkom dijelu Bjelasice kojim bi povezali dva buduća ski-resorta Žarski i Cmiljaču. Iako lijepo zvuči, u praksi je loša zamisao jer rukovodstvo Skijališta  zna da dva šestosjeda koja su već postavljena u ski-centrima u Mojkovcu i Bijelom Polju neće biti u funkciji ni sledeće dvije ili čak tri zimske sezone! Znači, umjesto da se iskoristi u Kolašinu, čija su skijališta potpuno funkcionalna, rukovodstvo Skijališta Crne Gore je riješilo da šestosjed rastavi i ostavi da trune u skladištima.

Da rukovodstvo Skijališta razmišlja o razvoju zimskog turizma, ski lift bi bio postavljen na dijelu kolašinskog skijališta u pravcu Jelovice, prema Beranama i Andrijevici.  To bi bio povod za državu da investira u gondolu sa beranske strane do ove nove žičare koja bi trebalo da ide u pravcu Jelovice, te bi tako čitavo skijalište bilo na usluzi i Beranama i Andrijevici, koji bi mogli da krenu u gradnju turističkih smještajnih i ugostiteljskih kapaciteta.

Natovaren dio šestosjeda: Nestručno i nepropisno odvoženje ski lifta samo po sebi predstavlja krivično djelo uništavanja skupe opreme. Osim toga predstavlja opasnost sa potencijalno ozbiljnim posljedicama po učesnike u saobraćaju

Jer u Beranama i Andrijevici država još ništa nije investirala u ski infrastrukturu pa je i bilo za očekivati da će ih sa samo jednom ‘gondolom’ povezati u čitav sistem već gotovih staza. Sa kolašinske strane ima 45 kilometara staza, a sa dodatnim ski liftom prema Jelovici ukupna ponuda skijališta bi bila podignuta za dodatnih 20 kilometara staza, za koje su već pripremljene trase i izrezane šume, što bi ukupno činilo 65 kilometara. Ukoliko bi bila izgrađena i gondola iz Jelovice koja bi povezala Berane i Andrijevicu sa kolašinskim stazama, dobilo bi se još 20 kilometara staza, odnosno ukupno 85 kilometara.

Na taj način bi se povećao ukupni broj staza na raspolaganju ne samo Kolašinu, već i Beranama i Andrijevici, što bi istovremeno podiglo turistički rejting skijališta i značajno ga približilo standardima popularnih evropskih skijališta koje imaju slične ukupne kapacitete.

Najnoviji potez direktora Miloševića, kojeg mnogi zbog ”aktivnog” političkog uspona, zovu Đuro petosjed, pokazao je da rukovodstvu Skijališta nije prioritetan razvoj, već održavanje na pozicijama političkim sluganstvom svim partijama koje se smjenjuju na vlasti. Tako Milošević, ponosni vlasnik članskih karata više političkih partija, od DPS-a, preko SNP-a, Grupe građana, Demokrata, a svoju direktorsku pozadinu čuva bespogovorno slušajući inpute URA.

Jer kako drugačije osim ličnim razlozima objasniti odluku da šestosjed uzima Kolašinu kako bi ga dao Mojkovcu, iako je zemljište na kojem planiraju da postave šestosjed koji bi povezivao Mojkovac i Bijelo Polje, u privatnom vlasništvu, pa bi stoga morala da se radi eksproprijacija. To je dokaz da ni za sledeće dvije zimske sezone šestosjed u mojkovačko-bjelopoljskom skijalištu ne bi mogao da bude u funkciji.

Očigledno je da neko želi samo da napravi štetu za čitav ski-turizam na sjeveru, da bi određene političke strukture u Mojkovcu, dobile populističke poene. Jer nema nikakve logike odnositi šestosjed da trune u Mojkovcu i Bijelom Polju, kada je u kolašinskom dijelu Bjelasice sve pripremljeno – struja, put, prokrčene šume i staze za taj šestosjed, što bi bio najveći pokretač razvoja u Andrijevici i Beranama.

Zorica Vojinović: Fotelja ispred svega, pa i razvojnih projekata od državnog značaja

I dok će šestosjed očigledno protraćiti svoje kapacitete u raznim magacinima sve dok mu ne istekne rok, Kolašin, Berane i Andrijevica će propustiti razvojne šanse zbog raznih petosjeda, trosjeda i dvosjeda, poput Miloševića, Zorice Vojinović i Ivana Ašanina. Jer je potpuno jasno je da je u pitanju politička odluka Odbora direktora Skijališta i Zorice Vojinović, koji žele da se dodvore URA-i i njihovom šefu u Mojkovcu Ašaninu. Upravo od Ašaninove podrške zavisi da li će Vojinović sačuvati mjesto u Odboru direktora, na koje je došla u vrijeme vlade Zdravka Krivokapića. Vještim zakulisnim igrama, kojim je pravila veliku štetu Skijalištima, o čemu smo pisali, preživjela je i Krivokapićevu vladu.

Dvosjed Ašanin, nekadašnji predsjednik OO DPS Mojkovac, koji je nakon što je izvisio za mjesto predsjednika Opštine, prešao u GP URA, sada je u Opštini glavni za investicije. On je riješio da preko Odbora direktora Skijališta, predstavi lokalnim glasačima u Mojkovcu kako je on obezbijedio još jedan šestosjed za skijalište Žarski. Nema veze što će šestosjed da trune narednih nekoliko godina, umjesto da pravi profit Skijalištima ako se instalira na već uređenu i funkcionalnu infrastrukturu u Kolašinu.

L.P.Đ.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve